JMF-20170519-0001

Lees meer over de magische en wonderlijke wereld van Terra FabulaNieuws, Interview

Tijdens het interview met Peter van Roermund, de auteur van De boeken van Terra Fabula, vertelde hij allerlei interessante weetjes over deze wereld. Veel te veel om allemaal in het interview te vermelden maar ook weer veel te leuk om niets mee te doen. Vandaar dat ik hier voor de liefhebbers van de serie (of voor degenen die na het interview nieuwsgierig geworden zijn) nog het een en ander over Terra Fabula vertel.

In deze serie, die begint in het Londen van 1897, ontdekken de tweelingbroer en -zus Martha en William dat ze de erfgenamen zijn van een magische eilandengroep. Zij zijn de koninklijke erfgenamen en de enigen die het rijk van de ondergang kunnen redden. Dit is het begin van een avontuur vol gevaren, raadsels en ontmoetingen met wezens waarvan ze het bestaan niet wisten.

Serie van 8
Cover-TF-2-654x1024TF-1-voorkant-193x300De eerste twee boeken al zijn verschenen en het is de bedoeling dat het een serie van (minstens) 8 boeken gaat worden, bestaande uit 4 tweeluiken die ieder een afgerond geheel vormen.
In de loop van de serie reizen de kinderen de hele wereld over. Ze krijgen hierbij te maken met bekende historische gebeurtenissen en maken kennis met belangrijke figuren uit de geschiedenis. Waarbij Peter aan personen, gebeurtenissen en bestaande objecten zijn eigen (magische) invulling geeft. Hier is heel veel research voor gedaan omdat Peter de feiten tot in de kleinste details wil laten kloppen (Variërend van hoe jaren geleden de straten liepen in een stad, tot hoe de indeling van het Brits museum eruit zag in 1897).

old-map-7035In de serie zie je als lezer de personages opgroeien en ouder worden (hoewel niet op de gewone wijze want er gebeurt iets vreemds met de tijd). Martha en William gaan relaties aan en komen terecht in gevechten die er nog heftiger aan toe gaan dan in de eerste boeken.
De latere delen van de serie zijn dan ook voor een iets oudere doelgroep geschreven. Peter hoopt dat zijn lezers van nu met de serie mee gaan groeien.

In deel 1 en 2 zijn veel hints geplaatst en zaadjes geplant die in de latere delen op hun plaats gaan vallen. Ook komen personages die uit beeld verdwenen zijn weer terug en die gaan een belangrijke rol spelen. In de start van deel 3 (die me erg vermakelijk lijkt gezien de omschrijving die ik kreeg) komen al een aantal personages weer terug.

1490971-1280x800-DesktopNexus_com_Het is de bedoeling dat wanneer de 8 boeken klaar zijn de lezer de hele serie achter elkaar door kan lezen. De delen zullen dan ook niet los van elkaar gelezen kunnen worden. Peter hoopt dat na het lezen van de 8 delen de lezer merkt dat alles in het grotere verhaal een fundament heeft. En dat duidelijk is geworden hoe hele kleine dingetjes gedurende de boeken echt kunnen gaan uitgroeien tot iets groots.

De wereld van Terra Fabula is een hele gedetailleerde wereld en dat gaat ook steeds meer in de boeken terug komen. Omdat het plot van begin tot einde al helemaal vast staat kan dit beetje bij beetje opgebouwd worden en kunnen er van af het begin lijnen uitgezet worden en hints gegeven worden. In de loop van de serie zullen de gewone wereld en die van Terra Fabula steeds meer door elkaar heen gaan lopen en ook gaan botsen…

Peter DeWilles en letters die uit je boek vallen
De auteur heeft alles in de sfeer van het magische Terra Fabula gehouden en de boeken zijn dan ook geschreven door iemand die bij deze wereld hoort. Ze zijn geschreven door een nakomeling van Martha of William (van wie wilde de auteur niet zeggen, maar hij heeft hints in de boeken verstopt).

De biografie van de auteur Professor Peter DeWilles vermeldt onder andere dat hij colleges gevolgd heeft in de vakken “geesten” en in “mythische figuren”. De hobby’s van de professor zijn heel verschillend. Hij kweekt gigantische Baul slakken maar verzamelt ook antieke ongeluksamuletten.

Peter DeWillis heeft veel boeken geschreven zoals bijvoorbeeld “Hoe herken je een duistere magiër die de wereld wil domineren?” en “Betoverende recepten die je maar beter niet kunt koken”.
Voor de serie van Terra Fabula heeft hij gebruik gemaakt van de familiekronieken en de kasten vol met notieboekjes van zijn voorouders.

JMF-20170519-0004De professor vertelt dat hij het heel belangrijk vindt dat de lezers het bestaan van Terra Fabula geheim houden. In deel twee waarschuwt hij verder voor betoveringen die in het boek staan.

Eén van de betoveringen is dat de letters loslaten. Ik moest dan ook erg lachen toen er op die pagina gouden letters uit mijn boek vielen. Peter van Roermund stopt deze letters zelf in de boeken die hij op beurzen of via zijn website verkoopt. Dit is 1 van de vele dingen die hij bedacht heeft om de wereld van Terra Fabula nog meer tot leven te laten komen (in het interview kun je hier meer over lezen).

Wat zegt Peter over zijn personages (let op spoiler)
Martha vindt hij een hele doortastende en intelligente meid die absoluut niet bang is om zich in de strijd te werpen als dat nodig is. Hij vindt haar een mooie balans hebben tussen intellectueel en vooraan staan wanneer er gevochten moet worden.
William vindt hij heel erg leuk omdat die gewoon heel erg bot kan zijn. En hij vindt het heel leuk dat William eerst doet en dan pas denkt. Hij probeert alles uit en neemt hierbij risico’s.
De tweeling vindt hij lekker eigenwijs en hij is erg op ze gesteld geraakt.

William en Martha komen wat hem betreft vooral tot leven voor de lezers vanwege het gevecht dat ze met zichzelf hebben vanwege dingen die ze eigenlijk niet mogen maar toch doen. Maar hij kan zich ook voorstellen dat de jonge lezer mee kan gaan in hoe de hoofdpersonen zich nog kunnen verwonderen over de wereld. William en Martha ontwikkelen zich in de boeken en maken veel mee en verliezen hun kind zijn. Toch proberen zij dit af en toe nog vast te houden en dat is waarschijnlijk ook herkenbaar voor de lezers.

Ortelius vindt hij een leuk personage om over te schrijven vanwege de ironische opmerkingen die deze maakt. En omdat hij in ernstige situaties wat luchtigs in het verhaal weet te brengen.
De twee tantes van de tweeling (die voor de nodige dosis humor zorgen) heeft hij ook met plezier geschreven.
De meest uitdagende persoon om te schrijven vindt hij Selwyn, omdat ze complex is, een echte vechtster en dominant.

Selecteer volgende regel om tekst (spoiler) zichtbaar te maken
(Het afscheid nemen van Sidra is iets wat hij moeilijk vond om te schrijven. Ze had een lange geschiedenis en toen hield haar reis op.)

Wat kleine tipjes van de sluier

 • Deel 3 begint met een waanzinnige achtervolging door besneeuwd Londen.
 • Er komt een magische variant van het Britse museum. En het museum wordt ergens in de boeken compleet op stelten gezet.
 • In deel 3 komen er nog veel meer voetnoten en spreuken in het boek. En in dit deel bezoekt de beroemde auteur van de Sherlock Holmes boeken het Brits museum.
 • De kwijtgeraakt arm van Ortelius gaat nog een belangrijke rol spelen.
 • Landen die een rol gaan spelen zijn o.a. Spanje, Griekenland en Frankrijk. Dit gaat vanaf deel 5 gebeuren.
 • Leuk om te weten is dat de eerste vier delen vooral gaan over Terra Fabula en dat de latere delen met name allerlei bijzondere plekken zal bestrijken door heel Europa.
 • Nog een tipje… na deel 8 ligt er een verhaal klaar waarin ze over de hele wereld reizen…!)
 • Martha of William gaat wat krijgen met één van de personages die al van af het begin een rol speelt. In deel 2 staan hints wie dat is.
 • Er zullen nog vele magische objecten verschijnen.

JMF-20170519-0020Wat leuke feitjes

 • De namen van de volken en de personages zijn in de loop van de jaren ontstaan. Alle namen hebben ook echt betekenissen die te maken hebben met de karakteri eigenschappen van het personage. Geen enkele naam is zomaar bedacht. Zo betekend DeWillis: beschermer van het rijk en Griselda: ingespannen strijdend.
 • Het verhaal wordt ook deels verteld vanuit het gezichtspunt van de slechterik uit het verhaal (Giselda). Hiermee wil hij laten zien dat het niet goed is wat Giselda doet maar dat er wel wat begrip kan zijn voor haar motieven. Wanneer de mens de sprookjes niet op waarde weet te schatten waarom zou Giselda ze dan nog sprookjes en verhalen moeten geven?
 • Deel 3 wordt dikker dan de vorige delen, met name door de historische gebeurtenissen en echte plekken die veel ruimte innemen in het boek. Het was nog een hele uitdaging om al deze feiten te verwerken in het boek zonder dat het veranderde in een soort van historische reisgids.
 • Op dit moment is Peter bezig met het schijven van deel 6 (en met het schrijven van een ander jeugdboek).

Peter bedankt voor dit kijkje in de wereld van Terra Fabula!!!

4 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  Connie, ik heb inmiddels alles gelezen, hier en het interview…..ik heb de boeken ontvangen en idd zit er een verrassing in deel 2………(knipoog).
  Binnenkort begin ik met lezen, want bij alles wat ik nu weet kan dat me niet snel genoeg zijn. Lijkt me geweldig leuk geweest te zijn om Peter te ontmoeten en te mogen interviewen en ik vind dat jij dat heel goed doet, dankjewel.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] in gesprek raakte. Iets wat ik me achteraf, nu ik Peter een aantal keer gesproken heb en heb mogen interviewen, heel goed voor kan stellen. Zijn hele wereld begint voor je te leven als hij erover vertelt, Ik […]

 2. […] Dit interview kun je hier vinden. Wanneer je meer over de wereld van Terra Fabula wil weten kun je op mijn blog kijken of op de site van Terra […]

 3. […] mee te doen, heb ik een apart blog geschreven met meer achtergronden en informatie over de serie. Deze blogpost kun je hier vinden. Voor degenen die de eerste boeken gelezen hebben wat mij betreft zeker de moeite en voor nieuwe […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.