JMF-20170506-0147

Interview Boek 10 2017: Johan Klein HaneveldInterview

De komende 10 dagen staat er iedere dag een interview met één van de auteurs van Boek 10 2017 op mijn blog.
Vandaag het interview met Johan klein Haneveld die het boek Conquistador heeft geschreven.

 1. Janneke Bazelmans
 2. Sonn Franken
 3. José van Winden
 4. Motell Rijnen
 5. Alice Bakker
 6. Aloysius Keller
 7. Johan Klein Haneveld
 8. Lieve van den Berg
 9. Wil van Bree
 10. Onno-Sven Tromp

Alles over de boekpresentatie kun je lezen op deze pagina.

  1. Kun je kort iets over jezelf vertellen?
   Ik ben op de basisschool zelf verhalen gaan schrijven, omdat ik vond dat we te weinig opdrachten voor opstellen kregen. Mijn eerste verhaal ging over een mosasaurus die door een bliksem werd getroffen en zo naar de toekomst werd getransporteerd. De liefde voor het genre SF zat er dus ook al vroeg in. Ik debuteerde in 2001 op 25-jarige leeftijd met de SF-roman Neptunus. Ondertussen zijn er in totaal zes boeken van mij verschenen bij verschillende uitgevers. De laatste was De Krakenvorst, boek 1: Keruga, bij uitgeverij Macc. Ook zijn er verhalen van mij gepubliceerd in onder andere Fantastische Vertellingen en de Ganymedes-bundels. In 2015 won ik de Trek Sagae-award, voor mijn verhaal ‘Valstrik’, dat ook is opgenomen in de bundel Conquistador.
   Om geld te verdienen werk ik als eindredacteur bij het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. Daarnaast hou ik erg veel van boeken, films en stripverhalen, bezoek ik graag fantasyfestivals en dierentuinen, en zorg ik voor mijn aquariums. Ik woon met mijn vrouw in het prachtige Delft. Ik plaats boekbesprekingen op Goodreads en Hebban en heb een eigen website: JohanKleinHaneveld.blogspot.nl. Je kunt me op Facebook volgen op: Johan Klein Haneveld, schrijver.
  2. Kun je kort iets over het boek vertellen?
   Conquistador is samengesteld uit een novelle en elf korte verhalen, die gesitueerd zijn in hetzelfde universum. Van ergens halverwege deze eeuw wordt de lezer meegenomen naar een verre toekomst, wanneer alleen zwarte gaten over zijn en de sterren zelfs zijn vergeten. De verhalen spelen zich af in de diepzee, in uitgelode asteroïden en op afgelegen planeten en de hoofdpersonen variëren collectieve intelligenties tot denkende machines. Hun problemen zijn echter heel menselijk. Je volgt bijvoorbeeld een avonturier in hart en nieren die vreest dat er in het zonnestelsel niks nieuws meer te ontdekken valt. Een andere man is op de vlucht voor zijn pesters, maar weet ze zelfs tussen de sterren niet kwijt te raken. In een door hoge muren ingesloten ravijn vraagt een jonge vrouw zich af of er niet meer is dan het leven waar haar ouders haar voor bestemd hebben. En aan het eind van de tijd zoeken de laatst overgebleven vormen van bewustzijn naar een reden om langer te blijven voortbestaan.
  3. Een reeks met korte vragen over boeken.
   • Wat was je favoriete kinderboek? Ik las heel fanatiek de Arendsoogboeken, maar was vooral fan van de Euro 5-serie. De avonturen van de Europese ruimteschipbemanning maakten grote indruk op me. Ik zocht ook als kind altijd de kasten in de bibliotheek af naar verhalen met een science fiction-element.
   • Welk boek zou je graag zelf geschreven hebben? Het is wat vreemd om mezelf voor te stellen als de auteur van een boek dat iemand anders heeft geschreven. Maar de prestatie van J.R.R. Tolkien is toch wel bijzonder. Hij schiep een eigen wereld, compleet met kaarten, nieuwe talen en een uitgebreide geschiedenis, en schreef in die wereld gedichten, epische boeken en mythologische verhalen. Het lukte hem ook nog eens dat alles zo geloofwaardig te laten overkomen, dat je als lezer compleet door zijn wereld opgeslokt kunt worden. Ik weet dat ik dat niet op dezelfde manier kan, omdat ik niet de achtergrond heb van Tolkien, maar het zou wel enorm gaaf zijn geweest als ik The Lord of the Rings en The Silmarillion had kunnen schrijven.
   • Noem drie auteurs waarvan je graag de boeken leest? Mijn favoriete SF-auteur is Alastair Reynolds. Hij schrijft boeiend, en combineert zijn wetenschappelijke speculatie met sympathieke karakters. Ik vind hem ook wat optimistischer dan bijvoorbeeld Stephen Baxter, die ook heel goede ideeën heeft, maar wat kil overkomt.
    Robin Hobb is zonder enige twijfel mijn favoriete fantasyschrijver. Haar boeken lees ik zodra ze uitkomen, vooral de boeken over Fitz en de nar. Ze doet je in de huid van haar hoofdpersoon kruipen, met wie je intens meeleeft, en dan leidt ze je een uitgebreide wereld binnen vol wonderen, waar elk boek weer een diepere laag blootlegt. Het is episch, vol draken en zeeslangen, en schepen die praten, maar tegelijk diep persoonlijk.
    Op het gebied van de SF lees ik verder graag de boeken van Michael Flynn. Ik vond zijn boek Eiffelheim erg intrigerend. Daarin stort een UFO neer in de middeleeuwen en moet een monnik proberen buitenaardse wezens in leven te houden. De January Dancer-serie was heel origineel, met een mensheid die over de melkweg verspreid is, maar ook veel is vergeten van vroeger. Deze boeken hebben een Keltisch element (een van de hoofdpersonen is een bard) en dat geeft ze een heel bijzondere sfeer. Ook het karakter met zeven aparte persoonlijkheden was een interessante toevoeging.
   • Welke auteur zou je graag ontmoeten? Neil Gaiman komt via de ‘social media’ over als enorm sympathiek. Hij schrijft ook prachtige verhalen, kort en lang, en het blijft niet bij boeken, ook stripverhalen maakt hij en filmscenario’s. Een belangrijke schrijfles heb ik van hem geleerd, namelijk dat je niet pas moet schrijven als je inspiratie voelt. Hij zei dat hij moment had dat het makkelijk ging en de woorden uit zijn pen stroomden, en momenten dat het schrijven een worsteling was en het uren duurde voor hij een zin op papier had staan. Als hij terugkeek kon hij echter niet zien wat hij in welke periode had geschreven. Het gaat er dus gewoon om dat je doorgaat met schrijven!
   • Papieren boek of ebook? Ik zit al zo vaak op mijn telefoonscherm te kijken, dat ik niet ook nog op een scherm wil kijken als ik wil lezen. Verder vind ik het idee dat ik afhankelijk ben van de batterij van een apparaat of ik een boek kan lezen, niet zo plezierig. Ook kun je in papieren boeken lekker bladeren, en kan ik voor mijn boekenkast staan om te kiezen welke ik wil lezen. Als schrijver vind ik het ook een gaaf gevoel om mijn boek daadwerkelijk te kunnen vasthouden, in plaats van het als bestand via de mail toegezonden te krijgen.
   • Boekenlegger of omvouwen? Absoluut een boekenlegger! Bladzijden in boeken omvouwen vind ik je reinste vandalisme. Als kind probeerde ik mijn moeder er al van te weerhouden hoekjes om te vouwen. Of boeken ondersteboven op tafel neer te leggen, zodat de rug beschadigt … Op boeken moet je zuinig zijn, vind ik.
   • Leen jij je boeken uit? Vrienden mogen best af en toe een boek lenen, maar het is me al wel voorgekomen dat ik het boek in kwestie nooit meer terugkreeg, bijvoorbeeld als ik mensen uit het oog verloor. Dus ik reageer niet al te enthousiast als iemand een boek mee naar huis wil nemen.
   • Heb je thuis veel boeken staan? Een van de muren in onze woonkamer is totaal aan het zicht onttrokken door Billy-boekenkasten en dan nog liggen er boeken op stapels. Mijn droom is ooit een echte bibliotheek te hebben, dus boeken wegdoen is geen optie. Ik kan ze altijd nog in twee rijen gaan neerzetten!
   • Je drie favoriete boeken Behalve The Silmarillion die ik al genoemd heb bij een andere vraag, is Duncton Wood van William Horwood mijn favoriete boek. Het lijkt een variant van Watership Down maar dan met mollen, maar de hoofdpersonen zijn gevoelig neergezet, en worden geconfronteerd met geweld, religie en de noodzaak tot vergeving. De enige keer dat ik bij het lezen van een boek tot tranen geroerd was, was bij het lezen van Horwood.
    Daarnaast lees ik soms klassiekers uit de wereldliteratuur. En voor mij staat Les Miserables van Victor Hugo bovenaan. Ja, ik had moeite met zijn vrij lange beschrijvingen van bijvoorbeeld de riolering van Parijs, of de gang van zaken in een klooster. Maar de rest van het boek is levend, meeslepend, vol karakters die ik nooit meer zal vergeten: Valjean, Javert, Marius, Cosette. De passie van Hugo spat ervan af, en als je dit dikke boek neerlegt ben je een ander mens geworden.
    C.S. Lewis is vooral bekend van zijn Narnia-verhalen, die ook zijn verfilmd. Hij schreef daarnaast SF en theologische boeken. Mijn favoriet is zijn boek The Great Divorce. Een man reist met een bus uit de hel naar het voorportaal van de hemel. Zijn reisgenoten worden uitgenodigd er te blijven, maar keren uiteindelijk allemaal terug naar de bus. Want ze hebben allemaal iets dat ze tegen elke prijs willen blijven vastklampen. Lewis toont een scherp inzicht in de menselijke psychologie, maar heeft vooral prachtige beelden van zowel de hemel als de hel. Ik moet er in elk geval vaak aan terugdenken.
   • Hardcover of paperback? Paperbacks zijn goedkoper, dus meestal koop ik die. Soms koop ik de hardcover, vooral als de paperback pas later uitkomt en ik anders te lang moet wachten.
   • Losstaand boek of serie? Ik lees verhalenbundels, losstaande boeken en series. Maar als het veel meer is dan een trilogie wordt ik wat huiverig. De serie van Robert Jordan heb ik bijvoorbeeld na vijf boeken opgegeven. Dat ging me veel te lang duren. De reeks van Steven Erikson heb ik echter wel uitgelezen en ben ik zelfs opnieuw aan het lezen. Maar daarin staat elk boek ook op zichzelf, en zijn wereld is zo groot en boeiend dat het me niet uitmaakt hoe lang ik erin ronddwaal.
  4. Welke tips zou je beginnende schrijvers mee willen geven?
   Lees veel en schrijf veel. Zo eenvoudig is het. Geef niet te snel op, maar zoek de momenten waarop je kunt werken. Wacht niet op de inspiratie, maar overwin jezelf. Als je eenmaal in de ‘flow’ zit, gaat het vanzelf, maar het is altijd even de kiezen op elkaar zetten om op dat punt te komen. Ook ik vind een lege pagina nog altijd indrukwekkend …
  5. Hoe ontstond het idee voor je boek?
   Ik ben groot fan van de SF-schrijver Kim Stanley Robinson. Zijn boeken Red Mars, Green Mars en Blue Mars stonden aan de basis van mijn eigen boek SF-roman De derde macht. En een paar jaar geleden was ik erg geboeid door zijn roman 2312, waarin de hoofdpersonen ons hele zonnestelsel doorkruisen. Een element uit dat boek sprak me zo sterk aan dat het me inspireerde om een novelle te schrijven. Dat werd Conquistador. Ik schreef later nog meer verhalen en realiseerde me dat die zich wel eens in een enkel universum zouden kunnen afspelen. Het idee van een bundel was toen geboren.
  6. Kun je iets over jouw schrijfproces vertellen? Heb je een vaste plek waar je schrijft? Heb je een rustige omgeving nodig of kun je overal schrijven? Bedenk je alles van te voren of komt dat tijdens het schrijven? En wat kun je nog meer hierover vertellen?
   Ik heb een bureau waaraan ik in het weekend vaak zit te schrijven. Of ik ga bij de Coffee Company zitten aan de Grote Markt van Delft. Maar vooral schrijf ik in de trein. Ik reis drie keer per week van Delft op en neer naar Houten dus die tijd wil ik graag nuttig besteden. Mijn ideeën kunnen op elk moment komen binnenvallen, maar vooral als ik van het station op en neer naar huis loop. Of onder de douche. Ik zorg dat ik altijd een aantekenboekje bij de hand heb, of mijn telefoon. Ik ga pas schrijven als ik weet hoe het verhaal gaat aflopen. Tijdens het schrijven kan er wel wat veranderen, maar het moet wel duidelijk zijn waarheen ik op weg ben. Omdat ik pas ga schrijven als ik het verhaal al in mijn hoofd heb zitten, staat de structuur ervan vaak al behoorlijk vast. Herschrijven gaat daarom bij mij vooral om de details. Een verduidelijkende zin hier, een overbodig woord daar. Het blijft altijd de uitdaging dat wat in je hoofd zit in het hoofd van de lezer te krijgen!
  7. Een vragenreeks om de mens achter de auteur iets te leren kennen
   • Bier of Wijn? Ik drink graag een donker Belgisch biertje. Helemaal lekker in de zomer op het balkon. Maar een mede (honingwijn) gaat er ook prima in. Ik neem altijd een paar flessen mee van fantasyfestivals.
   • Wat is je lievelingskleur? Groen is mijn favoriete kleur. Het is de kleur van leven en van groei. En er zijn zoveel variaties in. Het donkere groen van mos vind ik bijvoorbeeld fascinerend, of het frisse groen van een jong varenblad.
   • Koffie of thee? Ik ben een koffiedrinker. Thee drink ik alleen als ik eigenlijk al teveel koffie op heb. Alhoewel een chai tea latte van de Starbucks op zijn tijd ook heel lekker is.
   • Een romantische film, een actiefilm of een fantasyfilm? Ik zorg dat ik eigenlijk elke SF en fantasyfilm die uitkomt in de bioscoop te zien krijg. Pure actie vind ik niet meer zo boeiend, alhoewel ik de James Bond-films natuurlijk wel ga kijken. Ook animatiefilms vind ik mooi. Die van Pixar, maar ook die van Japanse animatiestudie Ghibli. Vol verbeelding, bijzondere wezens en innovatieve techniek.
   • Wat is je favoriete seizoen? Vanwege mijn winterdepressie moet ik van oktober tot en met maart elke ochtend bij een daglichtlamp zitten. Je kunt je voorstellen dat de herfst en de winter niet zulke goede associaties voor me hebben. Maar als in de lente de natuur tot leven komt, ja dan geniet ik. De zomer kan wel eens te warm en benauwd zijn om echt van te genieten.
   • Noem 3 TV series die je graag kijkt. Mijn vrouw en ik kijken heel graag Doctor Who en Star Trek. Verder vond ik Sense8 echt een fantastische serie op Netflix. Van de makers van The Matrix, een van mijn favoriete films.
   • Favoriete bloem? Ik heb een verzameling cactusjes in de vensterbank staan, en vind het fantastisch als ik er een zie die in bloei staat. Laatst waren er weer een paar knoppen opengegaan. Dat zo’n taaie plant, die het meestal alleen goed doet als je hem verwaarloost, zoveel schoonheid kan voortbrengen …
   • Ochtendmens of avondmens? Ik ben absoluut geen ochtendmens. Door de weeks gaat de wekker altijd om kwart over zeven en hoewel ik niet de neiging heb om door te slapen, vind ik het wel veel te vroeg. Ik kom pas rond een uurtje of tien echt een beetje op gang.
   • Ik heb een hekel aan……. Bij mij viel het kwartje toen ik het boek van Elaine N Aron las: The higly sensitive person. Ik kan namelijk echt niet tegen opgevoerde brommers, ’s nachts schreeuwende mensen op straat, mensen die in de trein met hun nagels op het tafeltje tikken. En het piepen van een faxapparaat (ja, we hadden er tot voor kort nog een op kantoor) kan me horendol drijven …
   • Hier kun je me voor wakker maken….. Pasta al dente met een pittige tomatensaus en geraspte kaas. Absoluut. Of een pannenkoek met spek, appel en kaas van Oudt Leijden in Leiden. Of het nieuwste boek van George R.R. Martin …
   • Hond of kat? Ik ben wel een kattenmens, maar ben helaas allergisch voor kattenhaar. Geen kat voor ons dus, maar wel van jongs af aan al vissen (drie aquariums ondertussen), een muskusschildpad (in zijn eigen bak) en sinds kort een Russische dwerghamster.
  8. Heb je al plannen voor een nieuw boek en kun je daar eventueel iets over vertellen.
   Na Conquistador volgt in december 2017 eerst het tweede deel van mijn fantasyduologie De Krakenvorst: boek 2: Kartaalmon. Dat ligt al bij de uitgever. Verder heb ik al een tweede bundel SF-verhalen klaarliggen, net als een dichtbundel en een collectie filmbesprekingen. En dit jaar hoop ik een nieuw boek te gaan schrijven. Het wordt een echte SF-roman, met Dysonbollen rond verre sterren, groepsintelligenties en buitenaardse levensvormen, maar behandelt menselijke thema’s zoals de gevolgen van pesten en de invloed van veeleisende ouders. Voor daarna heb ik nog een idee voor een YA-trilogie, die zich gaat afspelen in een wereld die overheerst wordt door intelligente bomen.
  9. Vertel waarom iedereen jouw boek moet lezen.
   Ik wil laten zien dat de vooroordelen die lezers soms hebben tegen SF ongegrond zijn. Juist in onze tijd van technologische vooruitgang gekoppeld met klimaatproblemen en onrust in de maatschappij, moeten we naar de toekomst kijken. En niet alleen die net om de hoek staat, maar ook de toekomst ver weg. Mijn boek is geschreven voor iedereen die eens een frisse wind door zijn of haar hersenen wil laten waaien. Het laat zien dat mensen bizarre vormen kunnen aannemen, kunnen opgaan in groepsintelligenties of kunnen samengaan met machines. Mijn verhalen tonen hoe in de diepzee gemijnd kan worden, hoe intelligenties zelfs sterren manipuleren, en hun zwarte gaten worden ingezet om te overleven. Maar vooral gaat het in de verhalen om wat in al die omstandigheden hetzelfde blijft. Mensen blijven verlangen naar ongerepte natuur, worden geconfronteerd met pestkoppen en uitbuiters, en blijven ermee worstelen hoe ze anderen kunnen accepteren in plaats van hen buiten te sluiten. Net zoals we nu om ons heen zien, blijft het altijd de vraag hoe we onze medemensen kunnen liefhebben en onze planeet bewoonbaar kunnen houden. En natuurlijk zijn de verhalen in mijn bundel ook gewoon erg spannend!

Boekgegevens

9789492115300

Titel :Johan Klein Haneveld
Auteur :Conquistador
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :mei 2017
ISBN :9789492115300

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115300′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.