9789047708728

Gelezen: Spelen met Prentenboeken – Anke van Boxmeer & Els van DijckGelezen

Voorlezen is ontzettend leuk om te doen, zeker gezien de vele mooie boeken die er zijn. Ik heb bij elkaar in mijn werk als peuterjuf en met m’n eigen kinderen vele uren met plezier voorgelezen. Maar er is nog veel meer dat je met boeken kunt doen samen met kinderen.
In Spelen met prentenboeken worden bij 22 prentenboeken van uitgeverij Lemniscaat activiteiten voor kinderen aangeboden waarbij het verhaal centraal staat en die aansluiten op het thema van het boek.

Dit is een musthave voor iedereen die met jonge kinderen werkt en/of het leuk vindt om meer met prentenboeken te doen.

Zodra ik over dit boek las was ik heel nieuwsgierig en kwam de oude peuterjuf weer in me boven. Dit zou een ideaal boek kunnen zijn voor thuis of wanneer je met kinderen werkt. De combinatie van prachtige prentenboeken (en dat zijn de gebruikte titels zeker) en activiteiten die daarbij passen beloofde een geweldig boek. Mits de activiteiten haalbaar zouden zijn, goed beschreven en interessant genoeg om aan kinderen aan te bieden. Vol verwachting begon ik in het boek te lezen en ik werd niet teleurgesteld. Het is een topboek dat ik in de tijd dat mijn kinderen klein waren of toen ik nog met kinderen werkte graag gebruikt zou hebben.

JMF-20170226-0022Wat maakt het boek dan zo aantrekkelijk (naast natuurlijk de mooie prentenboeken)?
Kort en krachtig gezegd: Het werkt!
Maar dat is natuurlijk een te korte recensie dus ik ga er wat dieper op in. Als peuterjuf en als moeder vind ik in dit boek inspiratie en duidelijke voorbeelden van hoe ik met één van deze boeken aan de slag kan gaan.

Het kan voor een klein extraatje bij het voorlezen tot een uitgebreid thema voor school of een feestje. In de inleiding van het boek wordt hier het een en ander over verteld.

Zo schreven we bij “Woeste Willem” een piratenfeest, werd “Ga je mee kleine beer?” een verzameling van activiteiten met geluid, gaan de kinderen na het voorlezen van “Ik ben een kunstenaar” als kunstenaars aan de slag en geeft “Boelies kerstplan” aanleiding tot een zoektocht naar pakjes met een opdracht.
Ook reken en taalactiviteiten hebben een plaats gekregen in dit boek, net als ideeën voor spel en beweging, sociaal- emotionele activiteiten en gezellige spellencircuits.

Het boek is alleen al om door te bladeren en te bekijken de moeite waard, omdat van alle besproken boeken de cover en een aantal andere illustratie in “Spelen met Prentenboeken staat”. Zo kun je genieten van prenten uit o.a. Max en de maximonsters / Kom uit die kraan / Sinterklaas slaat een jaartje over / Tangramkat en nog veel meer. Zowel klassiekers als recent verschenen boeken staan erin.

JMF-20170226-0023Bij ieder boek wordt de cover getoond en wat voorbeelden van de illustraties. Er wordt vermeld wat de thema’s van dit boek zijn en er wordt een korte omschrijving van de inhoud gegeven. Ook wordt er een tip gegeven over hoe je het voorlezen net iets leuker, spannender, uitdagender of gewoon net even anders kunt maken. Dit zijn dus al eenvoudige tips die je ook thuis met voorlezen makkelijk kunt gebruiken.

Daarna volgen een ruim aantal activiteiten die je aan de hand van het boek kunt doen. Ze zijn kort maar erg duidelijk uitgelegd en zijn praktisch. Met deze voorbeelden kun je aan de slag en zie je zonder moeite hoe je dat kunt aanpakken. En het zal zeker een succes worden want het sluit perfect aan bij wat jonge kinderen graag doen en leuk vinden.

Per boek zijn er genoeg activiteiten om uit te kiezen of juist om wat langer met het boek bezig te zijn. Vaak worden er nog extra suggesties gegeven hoe je een activiteit uit kunt breiden.
De lay-out is overzichtelijk en ruim zodat het makkelijk zoeken is, ook wanneer je minder tijd hebt.

Wat mij betreft absoluut een aanrader.

Achterflap

Met prentenboeken kun je alle kanten op.
Dansspelletjes, taalopdrachten, knutselwerkjes: er zijn tal van activiteiten te bedenken waardoor kind én volwassene spelenderwijs terecht komen in een wondere wereld van beeld, taal en fantasie.

In Spelen met Prentenboeken staan suggesties voor allerlei activiteiten: rekenen, taal, dans en beweging, muziek, beeldende vorming en spelletjes om een feestje te vieren bij tweeëntwintig prentenboeken. Een onmisbaar boek voor leidsters in de kinderopvang, kleuterleerkrachten, ouders en iedereen die graag met prentenboeken aan de slag wil gaan.

Boekgegevens

9789047708728

Titel :Spelen met Prentenboeken
Auteur :Anke van Boxmeer & Els van Dijck
Uitgever :Lemniscaat
Verschenen :Januari 2017
ISBN :9789047708728

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789047708728′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.