9789047703143

Gelezen: De IJsbeer – Jenni DesmondGelezen

De IJsbeer van Jenni Desmond is een non-fictie boek voor kinderen waarin in woord en beeld van alles over de ijsbeer verteld wordt. Het is geschreven voor kinderen vanaf 5 jaar.
De illustraties zijn betoverend mooi en weten de sfeer van de Noordpool waar de ijsbeer leeft weer te geven alsof je er als lezer zelf bent. De tekst bevat allerlei informatie over de ijsbeer die de jonge lezer zeker zal interesseren.

Ongelofelijk mooie illustraties en veel interessante weetjes over de ijsbeer

Voordat het verhaal begint staat er voor de volwassenen een voorwoord van de auteur. Hierin vertelt ze het een en ander over hoe kwetsbaar en bedreigd de ijsbeer is en spreekt ze haar hoop uit dat mensen deze prachtige intelligente dieren zullen beschermen.

Het verhaal begint met een klein meisje met een rode kroon op die het boek van de ijsbeer aan het lezen is.
Er was eens een kind dat een boek van een plank pakte en begon te lezen… Ze las dat de ijsbeer ook wel een poolbeer wordt genoemd, en dat dit enorme zeezoogdier het grootste deel van zijn leven doorbrengt op het ijs en de sneeuw van de Noordelijke IJszee…….

JMF-20170226-0018En zo begint het boek met het vertellen over de IJsbeer, waarbij het kleine meisje zo nu en dan op de illustraties terug te zien is. Ze loopt lezend met het boek over de noordpool, huppelt langs schilderijen van ijsbeer poten, leest in het boek hoe lang en zwaar ijsberen zijn, vist samen met een ijsbeer en ligt aan het einde van het verhaal heerlijk te slapen met het boek in haar armen.
Zij neemt de lezer als het ware mee in het leven van de ijsbeer en met haar leer je van alles over de ijsbeer. Het meisje wordt niet meer genoemd maar komt alleen in de illustraties nog voor zodat er een verhaal in een verhaal ontstaat. Vooral jonge lezers zullen dit kunnen waarderen, voor oudere kinderen zal dit wat kinderachtig over komen. Wat jammer is want de informatie zal hen zeker kunnen boeien.

Het lijkt er op dat er wat verwarring kan ontstaan over de leeftijd waarvoor het boek geschikt is. De tekeningen van het jonge meisje wijzen op een jong lezerspubliek. De tekst, die soms best moeilijke woorden bevat en veel én interessante informatie bevat, is juist prima geschikt voor wat oudere kinderen. De illustraties van de Noordpool en de ijsberen zijn daarentegen voor alle leeftijden.
Toch neemt dit niet weg dat het een prachtig boek is dat vele kinderen met plezier en geboeid zullen lezen. Of wanneer ze dat nog niet zelf kunnen is het een heerlijk boek om door te bladeren en/of uit voorgelezen te worden.

Zo’n beetje alles wat een kind wil weten over ijsberen wordt behandeld in het boek. Waar ze leven en wat ze eten, hoe ijsberen warm blijven op die koude noordpool.
Maar ook van alles over het lichaam van de ijsbeer zoals het aantal tanden, de kleur van de ogen of dat ze enorme poten

JMF-20170226-0019Op een leuke manier word er informatie gegeven over de meest uiteenlopende onderwerpen die met de ijsbeer te maken hebben. En iedere keer weer met leuke of adembenemend mooie illustraties.
Om wat voorbeelden te noemen:

  • een ijsbeer ziet er in het zonlicht wit uit maar zijn vacht is eigenlijk geel of grijs en zijn huid is zwart.
  • Als hij nat is geworden, schud de ijsbeer als een hond het water en ijs van zich af (illustratie van een levensechte ijsbeer die zich uitschut en de druppels die in het rond vliegen)
  • Een volwassen mannetje kan zo 450 kilo wegen – dat is ongeveer hetzelfde als twintig zevenjarige kinderen (illustratie van 20 verschillende kinderen om aan te tonen hoe zwaar dat in het echt is)
  • Voor een ijsbeer is het late voorjaar de beste tijd om te gaan jagen. (illustratie van ijsbeer en van de dieren waarop hij jaagt)
  • Ook is er aandacht voor de vertederende momenten zoals informatie en illustraties over welpjes “Als ze worden geboren zijn de welpjes roze, zo groot als een cavia en bedekt met een fijne, zachte vacht. Hun ogen blijven de eerste maand stevig dicht.”
  • Dat de ijsbeer niet alleen prachtig is maar ook een gevaarlijk roofdier wordt ook verteld: “Als een ijsbeer klaar is met eten, zit zijn gezicht meestal onder het bloed” (illustratie van ijsbeer met rode mond en poten)

De ijsbeer is een boek dat je alleen al vanwege de prachtige illustraties zou kopen. Dat het ook nog eens vol staat met leuke en interessante informatie maakt het helemaal de moeite waard.

Achterflap

IJsberen zijn enorme, wilde, prachtige dieren. Als bewoners van de Noordpool leven ze in een vreemde wereld van vrieskou, sneeuw en ijs. Toch hebben ze dezelfde lichaamstemperatuur als wij. Ze blijven warm door hun enorme omvang, hun overvloed aan vet en hun vacht, die hen isoleert en beschermt.

Een prachtig geïllustreerd non-fictieboek waarin alle feiten kloppen. Een fantasierijke ontdekkingstocht over de ijsbeer, zijn leefomgeving en zijn gewoontes.
Jenni Desmond schildert pooldieren en ijslandschappen waar je helemaal warm van wordt. Lees en verwonder je over de verbazingwekkende wereld van de ijsbeer….

Leuk detail. Toen ik op bezoek was bij Drukkerij Wilco, lagen daar ook al delen van het boek De IJsbeer klaar om ingebonden te worden…

Boekgegevens

9789047703143

Titel :De IJsbeer
Auteur :Jenni Desmond
Uitgever :Lemniscaat
Verschenen :Februari 2017
ISBN :9789047703143

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789047703143′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.