9789492221599

Recensie: Heleen – Johan Steenhoek4,5 sterren, Recensie

Heleen is een prachtige en aangrijpende autobiografische roman over liefde en loslaten.
De auteur Johan Steenhoek werkte als ondernemer jarenlang veel te veel en neemt tijdens een vakantie het besluit om het rustiger aan te gaan doen. Een maand na de vakantie slaat het noodlot echter toe: zijn vrouw wordt ernstig ziek.
Hij hield een dagboek bij en die dagboeknotities vormde hij om tot zijn debuutroman ‘Heleen’.

Een boek dat je niet onberoerd laat: Het is liefdevol, eerlijk en aangrijpend.

Het boek wordt verteld door Eric, een ondernemer die het roer om wil gooien en meer tijd vrij wil gaan maken voor zichzelf en z’n vrouw Heleen. Na jaren van hard werken en ziektes is het tijd om te gaan genieten. Het leven lijkt goed voor Eric en Heleen en hun 5 maanden oude labrador pup Djezzie.
Maar de harde werkelijkheid haalt hen in wanneer Heleen ernstig ziek wordt en uiteindelijk niet meer thuis kan wonen. Verdriet, machteloosheid en eenzaamheid bestormen Eric terwijl hij ondertussen zijn handen vol heeft aan z’n werk en aan de zorg voor Heleen. Zorg die hij haar vol liefde en zonder twijfel biedt maar die veel van hem vergen. Zeker wanneer hij tegen allerlei obstakels in de zorg aan loopt en frustraties en vermoeidheid hem te veel dreigen te worden. Toch weet hij met hulp van familie en vrienden vol te houden. Maar zullen ze hem blijven steunen waneer hij verliefd wordt op Brigitte en, ondanks zijn liefde voor Heleen, deze liefde een kans wil geven.

Het verhaal wordt verteld aan de hand van de dagboek fragmenten van Erik. Hij zet er steeds de datum bij en een treffende titel. De eerste titel is “Here comes the sun” en de woorden van Erik stralen hoop en optimisme uit. Door de manier waarop hij schrijft vat je eigenlijk meteen sympathie op voor Heleen en Erik. Maar het is ze niet gegund om samen te gaan genieten en de volgende titels worden dan ook snel van onheilspellend naar grimmig.
De schrijfstijl is open en persoonlijk waarbij Johan Steenhoek met weinig woorden veel weet uit te drukken en haarscherp gevoel weet over te brengen. Dat hij hierbij niet alleen vertelt over wat er met hem en Heleen gebeurt maar ook de gewone dingen als de hond uitlaten en opruimen noemt geeft een heel reëel en pakkend beeld van wat hen overkomt.
De manier waarop Erik schrijft komt eerlijk en direct over. Hij schrijft voor zichzelf en niet voor eventuele lezers. En daarmee weet hij je als lezer juist helemaal zijn verhaal in te trekken.
Ook heeft Erik de mails die hij aan familie en vrienden stuurt in het boek gezet. Dit is de mail over hoe het met Heleen gaat en wat de artsen verteld hebben. Die stuurt hij meteen aan iedereen zoals dat ook in het echte leven zou gebeuren. Bovendien zet het ook voor de lezer steeds de medische feiten op een rijtje.

In zijn dagboekverslagen gaat Erik regelmatig terug in de tijd en haalt hij herinneringen op. Op deze manier kom je al lezend van alles over de achtergrond van Heleen en Erik te weten. Onder andere over hun huwelijk en de nooit vervulde kinderwens, over hoe Erik zijn eigen bedrijf opstartte en de ziekte van Heleen.
Het boek vertelt over de opname van Heleen, en alles wat daar uit volgt. De frustraties om nalatigheid en administratieve rompslomp. Het punt waarop Erik beseft dat ze nooit meer thuis zal komen. De bezoeken aan Heleen en zijn grote liefde voor haar. En alle verdriet, emotie, frustraties, woede, en machteloosheid die hierbij komen kijken.

Dit is werkelijk mooi en oprecht gedaan en zal iedereen die hier niet mee te maken heeft gehad een indringend en gevoelvol beeld geven, zonder vals sentiment. Voor lezers die zelf te maken hebben gehad met ernstige ziekte van een geliefde zal het veel herkenning oproepen en kan het zelfs wat confronterend zijn. Persoonlijk werd ik echt verdrietig van het verhaal en wist het me diep te raken. Toch is de boodschap van het boek positief en laat het zien hoe ware liefde vele gezichten kan hebben en dat je wel degelijk van twee mensen tegelijk kunt houden.
Erik houdt diep en oprecht van zijn Heleen, dat merk je en dat voel je als lezer. Niet omdat hij dat zegt maar door de manier waarop hij over haar verteld en eerlijk durft te zijn over wat hij voelt en denkt.
Hij maakt een heel rouwproces door al, is Heleen nog in leven en komt op een punt dat hij zich realiseert dat de oude Heleen nooit meer terug zal komen. Zijn liefde voor haar blijft maar zijn behoefte aan warmte en liefde laat zich ook niet onderdrukken. En wanneer hij dan warme gevoelens ontwikkeld voor Brigitte staat hij voor een moeilijke keuze. Waarbij hij ook hierin eerlijk en met respect voor Heleen zijn weg moet bepalen.
Terwijl hij de zorg voor Heleen heeft, doodmoe is en emotioneel op instorten staat gaat het gewone leven door. Het gaat niet goed met zijn moeder, op zijn werk loopt het niet lekker, koken en het huis schoonmaken gaan niet vanzelf en komt er dus ook nog bij en zo is er meer dat zijn aandacht vraagt. Het dubbele van helemaal in de ziekenhuiswereld en de zorgen leven en tegelijkertijd zien dat de wereld gewoon doordraait en hoe moeilijk dit is wordt erg indringend overgebracht.

Het is een prachtig boek waar nog veel over te vertellen is, maar je kunt het beter zelf lezen. De titel is perfect gekozen, niet vanwege alle ellende die Heleen overkomt maar vanwege de vrolijke dappere en geliefde vrouw die neergezet wordt.

Boekgegevens

9789492221599

Titel :Heleen
Auteur :Johan Steenhoek
Uitgever :Futuro
Verschenen :Oktober 2016
ISBN :9789492221599

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492221599′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.