Gelezen: Ik wist het al – Kristin HarmelGelezen

9789022579299

Ik wist het al wordt verteld door Kate die 12 jaar geleden haar man Patrick verloor. Ze begint met een terugblik naar de momenten vlak voor de dood van van Patrick. Als lezer zie je een jong en net getrouwd stel voor je die dolgelukkig met elkaar zijn. En vol verwachtingen en onbevangen naar de toekomst kijken. Hun reactie voelt oprecht en liefdevol aan met de natuurlijke ergernissen die er nu eenmaal bij horen wanneer twee mensen samen leven. Al heel snel weet de auteur je mee te trekken in het leven van Kate zodat ik als lezer helemaal meeleefde toen Patrick overleed. Het verdriet en de verlamming van Kate wordt niet zo zeer benoemd als wel voelbaar gemaakt zodat het je weet te raken.
In deze beschrijving van Kate komen een aantal dingen voor die later in het boek terugkomen, dat is erg mooi gedaan.

Daarna is het 12 jaar verder en heeft Kate haar droom waargemaakt om als muziektherapeute te gaan werken. Ze lijkt het verleden achter zich gelaten te hebben en heeft een relatie met de sympathieke Dan. Dan is volgens vrienden en familie de ideale man voor haar. Wanneer hij haar een aanzoek doet neemt ze dat dan ook aan. Maar dan krijgt ze vervelend persoonlijk nieuws dat van invloed is op haar toekomst. Zowel Dan als een aantal mensen in haar omgeving reageren daar niet begrijpend op en dat zet haar aan het denken. Zeker ook omdat ze helemaal niets merkt bij zichzelf aan voorpret bij het plannen van de bruiloft.

Een warm, aangrijpend en meeslepend verhaal

Kate krijgt levensechte dromen waarin ze leeft met Patrick en hun dochter. Het leven dat ze nu geleidt zou hebben wanneer ze Patrick niet verloren had. Ze raakt er van in de war maar geniet er ook van en is teleurgesteld wanneer ze daar niet over droomt. Hoe ze worstelt met haar schuldgevoel t.o.v Dan dat ze zoveel over haar man droomt en haar verlangen om in haar dromen het leven te leiden dat haar ontnomen is wordt prachtig, integer en aangrijpend neergezet. Als lezer snapte ik zowel haar gedachtes dat ze misschien gek werd als haar behoefte om bij haar droomgezin te zijn. Ook de sceptische reacties van de mensen in haar omgeving aan wie ze haar dromen verteld zijn heel begrijpelijk. De verschillende manier waarop haar zus en beste vriendin hierop reageren zijn heel realistisch. Deze twee dames zijn trouwens personages die goed en met diepte uitgewerkt zijn en geven met hun reacties, warmte, humor en wat conflict aan het verhaal.

Door haar dromen gaat Kate peinzen over hoe het leven nu is en hoe het er met Patrick uit had gezien. Het wordt nog verwarrender, zowel voor Kate als de lezer, wanneer haar dromen en werkelijkheid elkaar lijken te overlappen. Deels doordat Kate door haar dromen een ander pad in slaat en daardoor nieuwe mensen ontmoet. Ze gaat gebarentaal leren en als vrijwilliger werken bij dove kinderen die in de pleegzorg zitten. Hierbij ontmoet ze de liefdevolle en enthousiaste begeleider van deze kinderen, Andrew.
Maar niet alles is verklaarbaar en dat zorgt ervoor dat Kate serieus over haar leven nagaat denken. Wat wil ze nog in haar leven, heeft ze de dood van Patrick wel verwerkt, kan ze Patrick los laten en waar passen Dan en Andrew in haar toekomst plaatje. De manier waarop de auteur Kate dit alles laat vertellen en beleven is heel meeslepend en geloofwaardig.

In het boek lees je ook over pleegzorg en waar dove kinderen mee te maken krijgen, doordat Kate zich hierin gaat verdiepen. Dit past goed in het verhaal en is naast soms aangrijpend ook erg interessant om te lezen. Zeker omdat het Kate helpt om er achter te komen hoe ze verder wil gaan met haar leven. En om te beseffen dat ze misschien haar leven weer op de rails heeft gekregen na de dood van Patrick maar dat ze meer aan het overleven is geweest in plaats van te leven. Maar loslaten en schepen achter je verbranden is moeilijk en dat weet de auteur heel invoelbaar en herkenbaar neer te zetten.

Het blijft lang onzeker of de dromen nu wel of niet iets betekenen en hoe Kate verder zal gaan. Het mooie aan dit boek is dat het me als lezer niets uitmaakte en ik gewoon meeging met de flow van het verhaal met het idee dat het hoe dan ook goed zou zijn wat er gebeurde. En dat was ook zo het einde is mooi, maar beslist niet zonder slag of stoot. Het heeft iets dat tegelijkertijd heel geloofwaardig voelt en iets magisch heeft.

Achterflap

Nadat haar man Patrick tien jaar geleden omkwam bij een verkeersongeluk, was Kate zo diep in de rouw dat ze niet dacht ooit nog een nieuwe liefde te zullen vinden. Toch bleek de tijd indertijd haar wonden te helen, en nu heeft ze het aanzoek van haar nieuwe vriend Dan geaccepteerd. Met een bruiloft in het vooruitzicht zou ze dus blij en vol verwachting moeten zijn. Waarom is ze dat dan niet echt?

Als ze steeds vaker droomt over Patrick – dromen waarin hij nog leeft en ze s@men een dochter hebben – brengt de haast beangstigende echtheid van de dromen haar aan het twijfelen of ze wel op de goede weg is. Ze besluit dat ze gewoon eens iets heel nieuws moet proberen en geeft zich op voor een cursus gebarentaal. Het inspirerende contact met de dove kinderen, en hun enthousiaste begeleider Andrew, is een eyeopener: ze ervaart een veel grotere voldoening en verbinding dan ooit te voren. Maar vindt ze ook de moed om haar leven drastisch om te gooien?

Boekgegevens

9789022579299

Titel :Ik wist het al
Auteur :Kristin Harmel
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Maart 2019
ISBN :9789022579299
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.