9789025761844

Recensie: Alleen op de wereld – Hector Malot – bewerking Tiny FisscherRecensie, 5 sterren

Als kind wist Alleen op de wereld boek me te betoveren en te raken en nu jaren later in deze mooie bewerking nog steeds. Ook voor de jeugd van nu is het door de vlotte opbouw en prettige schrijfwijze een verhaal waarvan ze kunnen genieten, vol spanning en mooie momenten. De fantastische en sfeervolle illustraties sluiten perfect aan bij het verhaal en zijn vaak zo mooi dat je ze in zou kunnen lijsten.

Een geweldige bewerking van een prachtig verhaal met fantastische illustraties

Drie kunstenaars, één geweldig boek
Hector Malot
Hij schreef 140 jaar geleden Alleen op de wereld en liet de wereld kennis maken met de sympathieke vondeling Rémi. Meerdere generaties hebben al meegeleefd met de mooie en de zware momenten in het leven van Rémi.
Rémi ontdekt wanneer hij 8 is dat hij een vondeling is en dat hij niet het kind is van de lieve moeder Barbarin waar hij zoveel van houdt. En alsof dat al niet erg genoeg is wordt hij door zijn pleegvader verkocht aan de reizende muzikant Vitalis. Het is het begin van een lange en zware zwerftocht door Frankrijk die hem naast verdriet en ontberingen ook mooie momenten en warme vriendschappen brengt. Een tocht waarin hij ondanks alle tegenslagen nooit opgeeft en de lezer van begin tot einde weet mee te trekken bij alles wat hem overkomt.

Achter in het boek staat een leuk stukje over Hector Malot en hoe het boek tot stand is gekomen.

Tiny Fisscher was verkocht toen ze als kind voor het eerst Alleen op de wereld had gelezen (iets wat ik me heel goed voor kan stellen want ook ik was vanaf de eerste keer dat ik het boek las in de ban van het verhaal). Ze wil met haar bewerking van het boek een recente opgefriste versie neerzetten waarbij de oorspronkelijke sfeer intact wordt gelaten. Zodat ook nieuwe generaties de kans krijgen om zich onder te dompelen in de lotgevallen van Rémi.

En daar is Tiny Fisscher ongelofelijk goed in geslaagd! Als fan van het boek was ik heel benieuwd of deze versie me weer zou kunnen raken, meeslepen en ontroeren en overdonderen. En dat is heel wat om van een boek te verwachten, maar het gebeurde en ik ben dan ook erg onder de indruk van het boek (mede door de prachtige illustraties).
Ook als volwassene leefde ik intens mee met Rémi, was ik onder de indruk van de vriendelijke Vitalis en zijn dieren en brak m’n hart toen Rémi achterbleef. En genoot ik van de mooie vriendschappen die hij opbouwt en zijn zwerftocht door Frankrijk, en van de uiteindelijke hereniging met zijn familie.
Toch was er verschil. Want waar ik als kind vooral medelijden met Rémi had, was er nu vooral bewondering voor zijn moed en doorzettingsvermogen.

Ook voor de jonge lezer zal het boek de moeite waard zijn om te lezen. Het vertelt een opwindend verhaal vol avonturen over een jonge knul met een mysterieuze achtergrond. Spanning en avonturen worden afgewisseld met mooie momenten van vriendschap of andere fijne momenten.
Tiny Fisscher weet heel knap sfeer en emoties over te brengen zonder er te veel nadruk op te leggen. Zo voel je bij de start gewoon de liefde tussen Rémi en moeder Barbarin, en de band die ontstaat tussen Rémi en Vitalis. Net als de warme vriendschappen die hij ook nog mag meemaken. Maar net zo echt voelt het wanneer de misstanden van die tijd aan bod komen of bij de vreselijke tegenslagen waar Rémi mee te maken krijgt.

De manier van vertellen is duidelijk en het verhaal is ook voor kinderen prima te volgen. Zonder kinderachtig te worden is het taalgebruik niet te ingewikkeld en de zinnen zijn niet lang. Wat voor kinderen die zelf lezen erg belangrijk is. Het taalgebruik en de manier van vertellen is nieuw en modern, maar met behoud van het gevoel dat het origineel opriep.

Charlotte Dematons maakte de illustraties voor het boek die samen met de tekst voor een onweerstaanbaar boek gezorgd hebben.
Aan de binnenzijde van het boek is een landkaart te zien waarop de reis van Rémi te zien is.
De illustraties variëren van klein tot paginagroot, van kleurrijk tot donker, van vrolijk tot dreigend en geven zo precies weer wat er speelt in het boek qua sfeer en gebeurtenissen. Wanneer je zonder te lezen het boek doorbladert kun je aan de hand van de illustraties het verhaal aan je voorbij zien gaan. En valt het op dat de illustraties een heel scala aan emoties en scenes uit het boek weten op te roepen.

Voor mij is dit dan ook zonder twijfel een vijf sterren boek.

Leuk weetje; In het voorjaar van 2018 komt er een Duitse uitgave van Alleen op de wereld

Boekgegevens

9789025761844

Titel :Alleen op de wereld
Auteur :Hector Malot, bewerkt door Tiny Fisscher
Uitgever :Gottmer
Verschenen :November 2016
ISBN :9789025761844

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789025761844′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

4 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  ach jaaaaaa, dit verhaal raakte me als kind ook zo……..met tranen in mijn ogen heb ik dat boek gelezen, destijds uit de bieb, maar ik ga, zeker weten, dit boek aanschaffen en herlezen, ben erg benieuwd hoe het nu is geworden. Dit verhaal is zo’n klassieker, dat het een herschrijving wel verdiend.
  Dankjewel voor je recensie!!!

  Beantwoorden
 2. Christin@
  Christin@ zegt:

  ” Alleen op de wereld ” is één van de mooiste verhalen .
  Deze nieuwe uitgave ga ik zeker lezen , en aanraden als aankoop bij de Bib .

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Mijn recensie kun je hier lezen […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.