9789492293015

Interview met Wendy van MieghemInterview

Wendy van Mieghem is psycholoog en socioloog. Ze werkt als supervisor schrijver en trainer vanuit haar bedrijf Bewust Leven Opleiding & Training.
Met haar boek DE WIJSHEID ACHTER EMOTIE EN GEVOEL – Je dagelijkse leven als spiegel geeft ze een interessant en toegankelijk kijkje in hoe mensen zich bewust kunnen worden van wie ze zijn en wat ze nodig hebben.

Ik vind het erg leuk dat ik haar voor mijn blog wat vragen mocht stellen over haar en haar boek…

PRINT_WendyvanMieghem_feb_16__4-uitsnede-500-400x400Hoi Wendy. Leuk dat ik je voor mijn blog mag interviewen.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Wendy van Mieghem. Naast partner en moeder van 2 kinderen, ben ik psycholoog, socioloog en in het bezit van het Europees Certificaat Psychotherapie. Ik werk als supervisor, schrijver, spreker en trainer in het Nederlands (http://bewustleven.eu) en Engels (http://consciousliving.eu).

En kun je voor de lezers die je boek nog niet gelezen hebben kort iets over het boek vertellen?
Het boek De wijsheid achter emotie en gevoel helpt je om bewuster te worden van wie je bent en wat je nodig hebt in je dagelijks leven. Van nature ben je geneigd om weg te lopen bij lichamelijke en emotionele pijn. Je onderdrukt hierdoor wat aan instincten, emoties, gevoelens, gedachten en inspiratie in je leeft. Het boek nodigt je uit om de wijsheid achter al je emoties en gevoelens te verstaan. Niet alleen door heldere theoretische uitleg, maar vooral ook door praktische voorbeelden, ervaringsverhalen en tips.

Wat was jouw inspiratie voor het schrijven van De wijsheid achter emotie en gevoel? Wanneer wist je dat je dit boek wilde gaan schrijven / uitgeven?
De aanleiding was enerzijds dat ik me stierlijk verveelde in mijn werk en op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Doordat ik moeder werd, veranderde er veel in de manier waarop ik naar de wereld keek. Anderzijds bleef ik vragen krijgen van klanten: hoe kan ik natuurlijk omgaan met emoties en gevoelens? Ik besloot de psyche van de menselijke natuur tot in de kern af te pellen. Ik voelde dat ik graag meer mensen wilde bereiken dan alleen in mijn eigen praktijk. Hierdoor lag het schrijven van een boek voor de hand.

Welke boodschap wil je de lezers van het boek meegeven?
Er is leven voorbij pijn en lijden voorbij je voorstellingsvermogen. Welke tegenslagen je ook te verduren krijgt, er is altijd een constructieve manier te vinden voor je dat je er rust in kunt ervaren. De uitdaging is om jezelf de zorg en aandacht te schenken die je nodig hebt om dit te kunnen realiseren. En om hierin trouw te zijn aan jezelf. Het boek reikt inspiratie, inzichten en handvatten aan hoe je je menselijke natuur ten dienste van je eigen ontwikkeling kunt stellen.

Er staan leuke bijpassende illustraties in het boek. Kun je daar iets over vertellen? Hoe kwam je in contact met de illustrator? Hoe gaat een samenwerking tussen auteur en illustrator? Bedacht jij van te voren welke illustraties je wilde hebben, of werd je boek gelezen en kwam de illustrator met ideeën? Had je vanaf het begin al het idee dat je in het boek met kleur en illustraties wilde werken?
Ik heb twee jaar gezocht naar de juiste illustrator voor mijn boek. Uiteindelijk vond ik Roos ten Broecke via de Facebookpagina van haar moeder Irene. Roos had voor het bedrijf van haar moeder wat tekeningen gemaakt en haar stijl sprak me aan. Nadat ik contact had gezocht, is het balletje gaan rollen.

Het leuke is dat Roos van beroep geen illustrator is. De illustraties die zij voor het boek heeft gemaakt, waren haar eerste betaalde opdracht. We hebben nauw samengewerkt om tot dit resultaat te komen. Ik heb vaak tot in detail aangegeven welke sfeer en welk doel de illustraties dienden te hebben, samen met ideeën voor de praktische uitvoering. Sommige illustraties waren in één keer raak, andere vroegen meer schaafwerk. De eigen inbreng van Roos was daarnaast onmisbaar. Het was een verrijkende samenwerking voor ons beide.

Hoe zijn de reacties op het boek? Krijg je ook persoonlijke verhalen te horen van lezers? Zijn er reacties die je verbaasde of juist heel erg aanspraken?
Ik heb al erg veel positieve reacties op het boek mogen ontvangen. Mensen halen voeding en inspiratie uit het boek. Het geeft ze handvatten en inzicht. Een lezer schreef me: “Nu weet ik dat ik niet de enige ben die worstelt met emoties en gevoelens. Eerder voelde ik me eenzaam; nu voel ik me verbonden.” Mooi hè?

Hoe lang heb er over gedaan om het boek te schrijven? En hoe combineerde je dat met een huishouden en werken? Had je tijdens het schrijven een vaste werkplek of vaste schrijftijden? Het boek is in eigen beheer uitgegeven. Heb je daar een speciale reden voor?
Ai, ik moet bekennen dat ik 9 jaar over het boek heb gedaan. Lange tijd heb ik gedacht dat dit aan mij lag. Het voelde als falen. Pas later zag ik in dat ik simpelweg heel veel werk heb verricht, zowel van binnen als naar buiten toe. Zeer precies en verfijnd. Nu voel ik rust en begrip.

Ik heb enkele jaren het schrijven van het boek weten te combineren met het draaiende houden van mijn volle psychologenpraktijk. Maar dit werd steeds lastiger, vooral ook omdat de werkzaamheden qua energie en aandacht zover uit elkaar lagen. In de zomer van 2014 besloot ik, na lang aarzelen, om mijn praktijk stil te leggen zodat ik fulltime mijn aandacht op het boek zou kunnen richten. Dat werkte. Ik blijk het beste thuis te kunnen schrijven, achter het bureau in mijn werkkamer. Ik schrijf het liefste van ‘s ochtends vroeg tot een uur of 2 in de middag. Daarna laat ik de hond uit en haal ik de kinderen op van school.

De voornaamste reden dat ik het boek in eigen beheer heb uitgegeven, is dat ik de rechten over het boek niet wilde afstaan. Daarnaast ben ik erg perfectionistisch en was ik ervan overtuigd dat het boek er beter uit zou komen te zien als ik het zelf uit zou geven. Een recensent schreef: “De zorgvuldigheid waarmee dit boek is vormgegeven, is een voorbeeld voor vele uitgevers.” Dat voelde als een bevestiging.

Sommige voorbeelden in het boek zijn autobiografisch. Hoe was dat om te schrijven en met de buitenwereld te delen? Was dat zo nu en dan moeilijk om te doen?
Heel eng vond ik het om enkele autobiografische elementen te delen in het boek. Ik heb er lang over getwijfeld. Ik zag dat het boek er meer diepgang door zou krijgen, maar gevoelsmatig was het een grote stap om dit te doen. Het is één van de redenen waarom ik 9 jaar over het schrijven van het boek heb gedaan. Vanaf het moment dat het boek af was en mijn man aangaf dat het kloppend voor hem voelde, wist ik: zo is het goed.

Lag de opzet van het boek vanaf het begin vast, zoals de onderwerpen of de reflectievragen?
Nee, de opzet en inhoud is organisch ontstaan door verschillende schrijfstijlen uit te proberen. Toen ik eenmaal een schrijfstijl had gevonden waarbij ik me geheel comfortabel voelde, vloeiden de onderwerpen en reflectievragen zo uit mijn pen. Ik wist heel duidelijk dat ik de lezer wilde aanzetten tot actieve reflectie. Je leert immers niet (alleen) door het lezen van een boek, maar vooral door zelf te ervaren en te doen. De reflectievragen helpen hierbij.

Welke boeken op het gebied van inspiratie / verrijking vind jij heel goed, waardevol of mooi?. Lees je deze boeken? Hou je van lezen en zo ja welke genres en auteurs lees je graag?
Voordat ik begon met schrijven, hield ik zeker van lezen. Ik las van alles en nog wat: managementboeken, psychologische thrillers, Harry Potter, romans. De zorg voor mijn kinderen heeft er lange tijd voor gezorgd dat ik niet meer las. Nu de kinderen groter worden, merk ik dat lezen nog steeds lastig te combineren is met schrijven. Om te schrijven, ga ik diep met mijn aandacht naar binnen. Ik wil graag dat wat ik schrijf, puur, oorspronkelijk en kernachtig is. Dat vraagt veel afstemming, aandacht en concentratie. Zodra ik schrijf of broed op de inhoud van een nieuw te schrijven boek, lukt het me daarom niet om andere boeken te lezen. Het lezen haalt me weg bij mijn eigen kern. Wanneer mijn boeken klaar zijn, zal ik met veel plezier opnieuw gaan lezen.

Zijn er plannen voor een nieuw boek? Kun daar iets over vertellen, of juist aangeven waarom er geen plannen zijn?
Jaaa! Er zijn zeker plannen voor meerdere volgende boeken. Allereerst werk ik nu aan de Engelse vertaling van De wijsheid achter emotie en gevoel. Daarnaast ben ik zeker al aan het broeden op een volgend Nederlandstalig boek. Ik kan er nog niet veel over vertellen, omdat ik nog in de afstemmingsfase zit. Maar het zal in ieder geval weer gaan over de psychologie van bewust leven en innerlijke groei; deze keer rond het thema conflicthantering. Via mijn gratis nieuwsbrief houd ik je graag op de hoogte.

Nu het eerste ei -lees boek- gelegd is, heb ik mijn praktijk overigens weer opgepakt. Ik verzorg met veel plezier lezingen en trainingen. Er is ook een training bij het boek beschikbaar, een aanrader! Meer informatie vind je op de website http://bewustleven.eu.

Wendy, bedankt voor het interview!

Voor wie nieuwsgierig geworden is naar mijn bespreking van het boek. Deze staat op de volgende link: Gelezen: De wijsheid achter gevoel en emotie – Wendy van Mieghem.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] je meer wilt lezen over het boek, lees dan mijn interview met Wendy of mijn bespreking van het […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.