9789461091635

Recensie: Judaskus – Linda JansmaRecensie, 3 sterren

Judaskus
In Judaskus maak je kennis met twee ogenschijnlijk gelukkige gezinnen die niets met elkaar te maken lijken te hebben. Maar schijn bedriegt in beide families zijn er niet alleen spanningen maar ook schokkende geheimen uit het verleden.

Judaskus leest prettig maar mist wat aan spanning en betrokkenheid als lezer bij het verhaal

Barbara en Marcus wonen samen met hun twee dochters in een dorpje in Friesland waar Marcus een huisartsenpraktijk aan huis heeft. Barbara schrikt flink wanneer ze wordt gestalkt door een onbekende man die het ook nog eens op haar kinderen heeft voorzien. Haar eerste gedachte is om de politie in te schakelen maar dan blijkt het te maken te hebben met het auto-ongeluk van 10 jaar geleden. En wat er toen gebeurd is mag nooit bekend worden. Daarom gaat Barbara zelf op onderzoek uit en ontdekt dat Markus er meer van af lijkt te weten. In haar pogingen om zichzelf en haar kinderen te beschermen zet ze gebeurtenissen in gang die de levens van twee gezinnen voor altijd zullen veranderen.

Toen en Nu
Judaskus heeft voor het eerste hoofdstuk een begin met drie korte intermezzo’s. In Toen lees je over een vreselijke botsing tussen twee auto’s. In Nu schrijft een onbekend persoon een bekentenis omdat zijn / haar leven in gevaar is. Het is direct duidelijk dat deze persoon bang is en veel spijt van iets heeft. Als laatste is een persbericht over een wethouder die (in het heden) met spoed naar het ziekenhuis gebracht is.
Genoeg dus om je als lezer nieuwsgierig te maken naar de verbanden, naar de personages en het verhaal achter (en na) het ongeluk.
Deze korte intermezzo’s komen in het boek een aantal keer voor waarbij je als lezer steeds meer te weten komt over het ongeluk en de persoon die iets wil bekennen. Ze geven een goede aanvulling op wat er in de rest van het boek in de verhaallijnen gebeurt.

Drie perspectieven

Barbara vertelt in de ik vorm en begint met de introductie van haar gezin, de huisartspraktijk van haar man en de verhuizing naar dit dorp tien jaar geleden. Ze is dol op haar kinderen en heeft een redelijk goed huwelijk. Dit klinkt heel gewoon maar door de start van het boek en de tekst op de achterflap vermoed je als lezer dat er ergens een addertje onder het gras moet liggen. En al snel blijkt dat te kloppen, Barbara heeft vreselijke nachtmerries over iets dat tien jaar geleden gebeurd is. Zij en haar man blijken in de loop van het verhaal een geheim te hebben dat niemand mag weten. Het is dan ook heel begrijpelijk dat ze de politie niet inschakelt wanneer ze bedreigt wordt en vermoedt dat het met hun geheim te maken heeft.
Barbara en haar man komen in het boek komen in het boek niet echt tot leven, er wordt over hen verteld maar het worden geen personen die je voor je ziet of met wie je meeleeft. Hun jongste dochter Puck daarentegen is een heerlijk kind waarvan de levenslust van de pagina’s afspringt.
In tegenstelling tot andere boeken van Linda Jansma die ik gelezen heb konden de privé verhalen van Barbara (en die van de andere personages) me maar matig boeien.

Annelien en Daniëlle komen uit het zelfde gezien. Ze wonen op een landgoed waar de man van Annelien de beheerder is.
Daniëlle is de zestienjarige stiefdochter van Annelien en wil niets weten van haar stiefmoeder en haar nieuwe broertje. Ze mist haar overleden zus en moeder vreselijk en leidt onder het afwijzende gedrag van haar vader. Een op zich mooi verhaal dat toch pas tegen het einde van het boek weet te raken, het blijft lang wat afstandelijk.
Annelien heeft moeite met het gedrag van haar stiefdochter maar blijft proberen een goede verstandhouding met haar op te bouwen. Net als Barbara merkt ze dat haar man zich vreemd gedraagt en ook zij gaat op onderzoek uit. En raakt net als Daniëlle en Barbara betrokken bij de gevolgen van wat er tien jaar geleden gebeurd is. Maar ook haar verhaal weet niet helemaal te overtuigen.

Spanning niet zo voelbaar
De verhaallijnen komen steeds meer samen waarbij er wat mij betreft net iets te veel toevalligheden zijn. Het boek leest prettig en vlot en roept zeker in de start veel vragen en nieuwsgierigheid op. Maar de spanning was niet echt voelbaar, als lezer zat ik niet op het puntje van mijn stoel en werd ik zeker niet meegesleept in het verhaal.
In de loop van het boek worden op kunstige manieren hints gegeven en krijg je als lezer steeds kleine stukjes informatie zodat op het einde alles passend in elkaar valt. Leuk om te lezen maar niet heel zenuwslopend of speciaal.
Het einde heeft veel vaart, onthullingen, confrontaties en leest vlot maar weet toch niet helemaal te overtuigen.

Boekgegevens

9789461091635

Titel :Judaskus
Auteur :Linda Jansma
Uitgever :De Crime Compagnie
Verschenen :Juni 2016
ISBN :9789461091635

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789461091635′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

2 antwoorden
  1. Judith
    Judith zegt:

    Ik had dezelfde leeservaring! De personages kwamen niet allemaal tot leven en het was ook niet zo spannend. Ik vond ook dat er te veel uitgelegd werd aan het eind. Maar het las zeker lekker weg!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.