Strikverhalen

Gelezen: Strikverhalen – Sylvia VermontGelezen

Strikverhalen van Sylvia Vermont is het tweede boek van de Boek10 serie 2016 dat ik bespreek op mijn blog. Strikverhalen is een bundel met 25 gevarieerde korte verhalen die zeker de moeite van het lezen waard zijn.

Strikverhalen is een bundel vol met uiteenlopende korte verhalen vol spanning, humor en vreemde wendingen

Mocht je meer willen weten over Sylvia Vermont dan kun je hier het interview lezen dat ik met haar had.

Er is groot verschil in de lengte van de verhalen, zo is het eerste verhaal Bed and Breakfast slechts een halve pagina lang. Waarin toch kort maar krachtig een goed in elkaar zittend verhaal neergezet wordt. Maar er zijn ook langere verhalen, neem bijvoorbeeld Te mooi om waar te zijn waarin je als lezer aan de titel al kunt zien dat er iets mis moet gaan. Maar het duurt toch even voor je beseft hoe gruwelijk mis het gaat en wat er achter zit. Een spannend verhaal met een onverwacht einde.

Veel verhalen spelen zich in het heden af, maar zo nu en dan laat Sylvia Vermont een vreemde of bizarre toekomst zien. Soms een toekomst die heel anders is dan je zou verwachten maar ook schrijft ze verhalen die ingaan op wat er nu in de wereld gebeurt. En wat zij (met enige overdrijving) verzonnen heeft voor de toekomst zou best wel eens waar kunnen zijn. Een enge gedachte zeker wanneer het over herkenbare onderwerpen gaat zoals het betalen van je zorgverzekering.

Mannen en vrouwen in allerlei leeftijden, situaties en beroepen spelen een rol in de bundel Strikverhalen. Een titel die perfect bij het boek past want vaak gaat het verhaal voor de lezer (en voor de personages) heel anders dan je zou verwachten. Er zijn vreemde wendingen, onverwachte gebeurtenissen, of afspraken worden wel heel letterlijk genomen. En dan krijg je opeens een heel ander verhaal. Iets wat onschuldig begint kan uitlopen in een horror scenario, maar anderzijds een mogelijke ramp juist heel anders uitwerken.
Ik vond het dan tijdens het lezen ook erg leuk om aan de hand van de titel en het eerste stukje van het verhaal te proberen te voorspellen wat er zou gebeuren. Regelmatig had ik het goed of dacht ik in de goede richting, andere keren was ik verrast. En slechts een aantal keren was ik teleurgesteld omdat het einde me niet trok of wat flauw overkwam. Maar het overgrote deel las ik met interesse en plezier, zeker wanneer ik als lezer op het verkeerde been gezet werd.

Vele onderwerpen komen voorbij zoals o.a. moord, oplichting, goede bedoelingen die heel anders uitpakken, onschuld versus kwade bedoelingen, mensen die het op je organen voorzien hebben, regels die tot in het absurde uitgevoerd worden. En wat als er een voorspelling gedaan wordt? Moet je die dan geloven, moet je anders gaan leven? Komt die voorspelling juist uit door je gedrag?

Deze verhalen over zoveel verschillende onderwerpen en andere mensen stralen ook ieder hun eigen sfeer uit. Zo nu en dan zeer grappig, andere keren iets om over na te denken, cynisch, herkenbaar, hard, bizar, spooky en creepy of toch wel aandoenlijk.

Verhalen die me zeer aanspraken waren o.a.:

  • Een verhaal waarbij het beveiligen van een huis onverwachte gevolgen heeft
  • Een cynisch verhaal in de toekomst waarvan ik niet wist waar het naar toe zou gaan.
  • Een verhaal met een open einde over 3 jongens waarvan de ouders niet thuis zijn en dan…
  • Doodeng is het verhaal waarbij in een park twee mensen heel verschillende gedachtes hebben.
  • Denkt de hoofdpersoon een klik te hebben met een geweldige man tot…
  • Een verhaal dat je na laat denken. Mag dit? Wat zou ik doen!
  • Is oranje slecht is een belangrijke vraag in dit wat langere verhaal over een voorspelling
  • En een grappig en cynicus verhaal, eenvoudig maar perfect over een klein familie bedrijf.

Wat mij betreft is deze bundel zeker de moeite van het lezen waard.

Achterflap

Strikverhalen is een gevarieerde bundel over mannen en vrouwen, jong en oud. Grappige verhalen worden afgewisseld met misdaad, meermaals met een duister randje. Soms speelt het verhaal zich af in het heden, andere keren wordt een beeld geschetst van een bizarre toekomst.
Herkenbare situaties worden omgevormd tot absurde ervaringen.

Boekgegevens

Strikverhalen

Titel :Strikverhalen
Auteur :Sylvia Vermont
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :September 2016
ISBN :9789492115102

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115102′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.