Gelezen: De bronzen stad – S.A. ChakrabortyGelezen

9789022594452

De bronzen stad is het eerste deel in de Daêvabad-trilogie en de limited editie die ik gelezen heb is een lust voor het oog. Het is een gebonden boek met mooie papieren omslag en de zijkant is bewerkt met blauw witte patronen. Nu gaat het uiteraard bij boeken om de inhoud maar dat neemt niet weg dat ik enorm kan genieten van het in mijn handen houden van een mooi boek. Dit boek heeft dat helemaal.

De tekst op de achterflap (zie onderaan pagina) maakte me direct nieuwsgierig omdat het een magisch en waarschijnlijk ook spannend verhaal beloofde. Het boek heeft mijn verwachtingen ruim overtroffen en ik hoop dat het tweede deel niet lang op zich zal laten wachten.

In het boek duik je in de wereld van de Djinns die de meeste mensen wel kennen uit films en boeken. In de loop van het boek krijg je steeds meer te horen over de rijke en ingewikkelde geschiedenis van de Djinns. Er blijkt een goed uitgewerkte wereld met een veelbewogen geschiedenis in de wereld van de Djinns te bestaan.
Een vervloeking in het verleden, oorlogen die voorbij zijn maar waarbij de onderlinge haat tussen de Djinn stammen nog sluimert en een machtige uitgestorven familie werpen een donkere schaduw op het leven van de Djinns.

Nahri gelooft niet in de verhalen over Djinns die wonen in een magische bronzen stad, daar is ze veel te nuchter voor. Wat geen wonder is als je leest dat ze van jongs af aan voor zichzelf moest zorgen. Om te overleven is ze gaan stelen en bedriegen en ondertussen is ze daar heel goed in geworden. Nahri heeft een aantal wonderbaarlijke gaves die haar hierbij goed van pas komen. Hoe ze hier aan komt weet ze niet, ze heeft geen idee wie ze is of waar ze vandaan komt.
Wanneer ze een keer nepmagie gebruikt om iemand geld af te troggelen roept ze per ongeluk de machtige Djinn Dara op. Tijd om hiervan te schrikken heeft ze niet want er duiken ook gruwelijke wezens op die het op haar voorzien hebben.
Dara en Nahri vluchten samen en wanneer ze even een veilige plek hebben gevonden ruziën ze er flink op los. Door het hele boek heen zijn hun gesprekken, ruzies en ontmoetingen heel levendig en ontzettend leuk om te lezen.
Na flink wat gesteggel en vragen stellen zijn ze het er over eens dat magie bestaat, dat Dara een eeuwenoude Djinn is en dat Nahri deels Djinn is. En dat ze vanwege haar afkomst in groot gevaar is.

Ze besluiten naar de bronzen stad te gaan, al is dat om nog onbekende reden levensgevaarlijk voor Dara. Het levert een spannende tocht op met vreemde en magische gebeurtenissen. Ondertussen krijg je als lezer steeds meer te horen over de wereld van de Djinns in het verleden en nu waaruit blijkt dat er van alles gaande is. Het boeide erg en trok me echt deze wereld in, daarnaast las ik graag verder omdat ik het verhaal van Nahri wilde volgen en meer over de geschiedenis te weten wilde komen.

Ondertussen maak je kennis met prins Ali in de bronzen stad en lees je hoe hij gevangen zitten tussen zijn trouw aan zijn vader en verzet dat in opstand komt tegen het onrecht in de stad. De stad is met de vele Djinn stammen en de halfbloed Djinns die onderdrukt worden een vat van intriges, politieke samenzweringen, gevechten om de macht en onderdrukte woede. Er kan elk moment de vlam in de pan slaan.

Wanneer Nahri in de stad aankomt komen deze lijnen samen en verandert de dynamiek van het boek. Na het ontdekken wie ze is en de gevaarlijke tocht naar de bronzen stad komt ze nu voor nieuwe uitdagingen te staan.
Op meerdere lagen worden er verhalen verteld, zoals de persoonlijke verhalen van Nahri, Dara en Ali. Maar ook de machtsstrijd tussen de Djinns, het verleden van de Djinns en het onderdrukken van de halfbloed Djinns worden verteld. Ondertussen probeert Nahri te ontdekken wie ze is en wat ze verder met haar leven wil en kan doen. Door de grote druk die er op haar uitgeoefend wordt, de politieke intriges waar ze in beland, de geheimen die ze ontdekt is dit erg veel wat op haar afkomt. Ze moet moeilijke keuzes maken en het is mooi om te zien hoe ze hierin groeit en hoe wat ze doet past bij haar karakter.

Het verhaal leest makkelijk en nodigt constant uit om verder te lezen. Zo nu en dan gaat het wat meer over hoe de Djinns leven, hoe hun stad eruit ziet of waarom het verleden nu nog zo grote rol speelt. Op andere momenten is er vaart actie en spanning die je op het puntje van je stoel laten zitten.
De magische sfeer in het boek is betoverend en door de beeldende manier van schrijven kon ik alles zo voor me zien tijdens het lezen.
Het verhaal is intrigerend en goed opgebouwd met personages die tot de verbeelding spreken en waarover ik graag meer wil lezen.

Achterflap

Tussen de marktkramen van het achttiende-eeuwse Caïro zingen nog altijd de oude verhalen rond. Verhalen over Djins en geesten. Over steden verborgen in het kolkende zand van de woestijn, vol betoveringen, verlangens en schatten die je stoutste dromen overtreffen. Daar waar de magie door elke straat stroomt en als stof in de lucht hangt, wacht Daévabad: de legendarische bronzen stad. Achter haar hoge muren en zes djinnpoorten ligt een plek vol intrige en betovering- waar oude vetes verse schaduwen werpen en de machtsstrijd genadeloos is.

Nahri heeft nooit in magie gelooft. Dromen over schatten en verborgen steden is leuk, maar als je de kost verdient met het oplichten van Ottomaanse edelen, heb je wel iets anders aan je hoofd.
Tot Nahri tijdens een van zwendelpraktijken per ongeluk een mysterieuze Djin krijger aan haar zijde roept, en ze beseft dat de magische wereld die ze voor onzin hield maar al te echt is. Sterker nog: zij maakt er onherroepelijk deel van uit. Want Nahri heeft nooit geweten waar ze vandaan komt, of hoe het kan dat ze vreemde talen kan verstaan die niemand haar ooit heeft geleerd. Ze hoopt dat de krijger haar de antwoorden kan geven die ze haar hele leven heeft gezocht. Maar iedereen weet dat een wens doen bij een Djin fatale gevolgen kan hebben.

Boekgegevens

9789022594452

Titel :Daevabad 1 – De bronzen stad
Auteur :S.a. Chakraborty
Uitgever :Boekerij
Verschenen :November 2021
ISBN :9789022594452

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.