Gelezen: One for the birds – Lily MitchellGelezen

One for the birds van Lily Mitchell (pseudoniem van Sylvia van Gimst) is het vijfde boek in de Boek10 serie 2016 van Godijn Publishing.
Het is een bundel met 20 korte verhalen met uiteenlopende titels en onderwerpen, maar die allemaal gemeen hebben dat ze een onbehagelijke of spannende sfeer weten op te roepen.
Het boek is Engelstalig maar het taalgebruik is vlot en zonder moeilijke termen zodat het prima te lezen is. Ook waneer je Engels een tikje weggezakt is…

Aan de hand van de achterflap van het boek had ik al een beetje een idee wat voor soort verhalen er in het boek te vinden zouden zijn. Wanneer er geschreven wordt over “een pact met de duivel” en “hoofden in dozen” roept dat bepaalde verwachtingen op. Toch kan een auteur met deze onderwerpen nog veel verschillende kanten op dus was ik heel benieuwd wat Lily Mitchell met haar verhalen voor me in petto had.

Het leuke aan dit boek is dat de auteur in de meeste verhalen deze nieuwsgierigheid steeds opnieuw weer weet op te roepen. Vaak vraag je je als lezer af welke kant dit verhaal nu weer uit zal gaan, of heb je vermoedens wat er kan gaan gebeuren. In beide gevallen wil je doorlezen om te weten hoe het zit en wat er gaat gebeuren. In de loop van het boek kijk je nergens meer van op en verwacht je tijdens het lezen de meest aparte of creepy wendingen. En hierdoor begin je steeds weer enthousiast aan een nieuw verhaal.

Zo nu en dan is er een verhaal dat ietwat voorspelbaar is, of net iets minder aanspreekt. Maar de meeste verhalen zijn goed opgebouwd, onderhoudend en intrigerend. Zonder teveel in details te treden weet Lily Mitchell vaak een griezelige en spannende sfeer op te roepen.
De afloop van de verhalen is heel verschillend zodat je ook na het lezen van een aantal van de verhalen nog geen idee hebt wat de auteur nu voor wendingen in gedachten heeft.

Er is volop variatie in de verhalen. Zo wordt er in de ik vorm verteld maar ook in de derde personen. En ook de onderwerpen zijn talrijk zoals onder andere een computer met menselijke trekjes, tijdreizen, geesten, moord, onverklaarbare gebeurtenissen of een ontmoeting met de duivel.

Om een idee te geven zal ik van alle verhalen (in willekeurige volgorde) kort iets zeggen.

 • Gerechtigheid, wraak, creepy, geesten.
 • Cocoon is een bedrijf dat je inhuurt wanneer je iets voor elkaar wil krijgen. Meestal iets dubieus.
 • Muziek, waar is ze, etalagepoppen. Erg intrigerend.
 • Moordenaar of liefhebbende echtgenoot?
 • Nieuwe huurder. Naam uit een van de andere verhalen. Verdwenen persoon.
 • Spannend. Intrigerend, geen idee hoe het zit. 5 Sterren verhaal.
 • Vreemde ontmoeting, mysterieus meer. Gevaar.
 • Bestaan spoken?
 • Dubbelspel, eng en open einde.
 • Duivel, dubbele deal. Kan nooit goed gaan.
 • Domino effect maar niet met steentjes maar met gebeurtenissen. Verander je er 1 dan verander je alles.
 • Dit verhaal kan ik geen touw aan vast knopen.
 • Kunstmatige intelligentie met een eigen wil, dus pas op!
 • Dit verhaal snap ik niet helemaal, ik mis vast iets…
 • Dood door een papierversnipperaar of toeval?
 • Gevaar, dood en vernietiging en een gemene twist aan het einde van het verhaal.
 • Wie wil je zijn? En wat als je niet kunt kiezen? Erg mooi verhaal.
 • Liefde voor altijd is dat hemel of hel? Hier bij dit verhaal voel je al snel hoe het zit maar daardoor leef je juist mee met 1 van de personages.
 • Wat is er toch met dat vreselijk lelijke schilderij dat het toch zoveel obsessie weet op te roepen?
 • Dit verhaal begint met ” imagine this “…. Als lezer had ik zo mijn vermoedens, maar nee het liep heel anders dan ik verwachtte.

Zeker de moeite voor lezers die houden van spannende verhalen met een behoorlijk bovennatuurlijk tintje.

Achterflap

From a deal with the devil to heads in boxes and even a computer that goes on a rampage, One for the birds is a unique collection of short stories that makes you feel a bit uneasy in the end.

In One for the birds, Lily Mitchell gives you surrealism, betrayal and some macabre situations in which the main characters find themselves lost or trapped. But that’s not all. Here and there a main character learns valuable life lessons a little too late. Besides death and suspense you’ll find a good dose of sarcasm. These short stories are an easy read and very variable. Are you particularly fond of scary stories than you don’t want to miss out on these.

Boekgegevens

Titel :One for the Birds
Auteur :Lily Mitchell
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :September 2016
ISBN :9789492115140

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115140′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.