9789402718805

Bespreking kleurboek – Fantastic Beasts and where to find them – Magische personages en plaatsenCreatief

Vandaag verschijnt de film Fantastic Beasts and where to find them in de Nederlandse bioscopen. Dit is een film die ik zeker wil gaan zien.
Het kleurboek Fantastic Beasts and where to find them – magische personages en plaatsen verscheen al in september dit jaar. Ik heb menig uur gekleurd in het boek en plaats hier vandaag mijn bevindingen met het kleurboek.

JMF-20161115-0002Fantastic Beasts and Where to Find Them is een Engels-Amerikaanse fantasyfilm die geïnspireerd is op het gelijknamige boek van J.K. Rowling. De film is een spin-off van de Harry Potter filmserie. De film is geschreven door J.K. Rowling en is geregisseerd door David Yates die ook de laatste vier Harry Potterfilms regisseerde.
Van de film staan diverse foto’s in het boek, niet alleen leuk om in de stemming te komen voor de film, maar zeker ook handig om te gebruiken als voorbeeld wanneer je de kleurplaten zo realistisch mogelijk wilt kleuren. Ik heb er zeker gebruik van gemaakt, voor de juiste kleuren maar ook om te bepalen hoe en waar de schaduwen moesten vallen.

Gezien het verhaal dacht ik dat het vol fabeldieren zou staan, maar er staat alleen een grote kleurplaat van een draak in. Dit was mijn vergissing want in de titel staat duidelijk dat het om magische personen en plaatsen gaat. Echt teleurgesteld was ik niet want de kleurplaten in het boek zijn gevarieerd, mooi en lijken rechtstreeks uit de film te komen.

Om een idee te geven wat voor kleurplaten erin staan zet ik hier wat foto’s.JMF-20161115-0008

 • Er zijn hele fijne kleurplaten met herhalende patronen.
 • Kleurplaten met alleen personages en personages met achtergrond
 • Ook zijn er pagina’s met voorwerpen uit het boek, koffers / toverstokken / sjaals / tekens en meer. Zowel met één voorwerp per kleurplaat als vele voorwerpen.
 • Scenes uit de film waarbij o.a. een half vernield huis te zien is, een kamer vol spullen en een stadsaanzicht van New York
 • En er zijn kleurplaten op een enkele pagina en grote kleurplaten die twee pagina’s beslaan
 • Bijzonder zijn ook de pagina’s waarbij het lijkt alsof er een stuk weggelaten is. Op de foto’s voor en achter in het boek (of op internet) is echter te zien dat het gaat om mist of rook waardoor een deel inderdaad maar vaag te zien is. Zeker een uitdaging om hier wat moois van te maken met een echt lijkend mist- of rookeffect.

JMF-20161115-0007Genoeg uitdaging en variatie om steeds weer met plezier aan de slag te gaan. Het inkleuren van een pagina met allemaal fijne patroontjes is toch weer heel anders om te doen dan een portret, of een gebouw. Ik heb na het kleuren van drie platen dan ook nog steeds zin om ook andere kleurplaten te gaan doen. De kleurplaat van de draak bijvoorbeeld zie ik naar uit, maar ook om verder te oefenen met het inkleuren van gezichten, of om eens met andere kleuren te werken als wat er op de foto’s staat.
Over de kleurplaten ben ik dan ook zeer te spreken. Op één minpunt na, namelijk dat het in het midden van het boek erg moeilijk te kleuren valt. Dat komt omdat het boek niet goed plat kan liggen. Zeker als je veel tijd steekt in een dubbele kleurplaat is dat best vervelend.

Voor mijn bespreking van het boek heb ik drie platen ingekleurd.
Hierbij heb ik gebruik gemaakt van kleurpotloden, diverse merken stiften, fineliners, gelpennen en pastelkrijt.
De kleurpotloden werken goed op het papier en ook het blenden gaat prima.JMF-20161115-0003
Pastelkrijt aanbrengen was ook prima te doen.
De gelpennen drukte bijna niet door.
Maar bij het gebruik van stiften en fineliners drukt het papier door (afhankelijk van hoe hard je op de stift gedrukt hebt en hoe groot het te kleuren oppervlakte is). De pagina erachter wordt daardoor toch wat minder handig / fijn om ook in te gaan kleuren.

Al met al een mooi en gevarieerd kleurboek dat iets minder geschikt is voor het gebruik van stiften.JMF-20161115-0006JMF-20161115-0005

Achterflap

Ontdek Fabeldieren en waar ze te vinden in deze rijk geïllustreerde zwart-wit verzameling van personages en scènes (streepje eerste e) uit de film en tekeningen waarop ze gebaseerd zijn. Van de bruisende straten van New York van 1926 tot de chique kantoren van het geslacht Shaw, en van het appartement van Tina en Queenie tot het wonderbaarlijke MACUSA nodigt dit boek je uit je een weg te kleuren door het avontuur – zelfs vanuit de koffer van Newt! Je zult er ook talloze rekwisieten en voorwerpen in vinden, zoals toverstokken, tekens en symbolen en wie weet zelfs een fabeldier….

Boekgegevens

9789402718805

Titel :Fantastic Beast and Where to Find Them – Magische personages en plaatsen
Illustraties :Nicolette Caven, Micaela Alcaino
Uitgever :Harper Collins
Verschenen :September 2016
ISBN :9789402718805

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789402718805′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

3 antwoorden
 1. Annika
  Annika zegt:

  Ik vind het kleuriboek super leuk, Ik heb die andere in bestelling staan. Welke kleurpotloden gebruik jij?

  Ik doe trouwens om dat doordrukken tegen te gaan tussen alle bladzijdes een wit papier.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.