In de voetsporen van de heldin

Recensie: In de voetsporen van de heldin – Edith de WitRecensie, 3 sterren

STEL JE VOOR: er wordt een doos bij je afgeleverd. In de doos vind je een paar magische schoenen. Deze schoenen kunnen je overal naartoe brengen, je weet alleen niet waarheen.
Wat zou jij doen? Trek je ze aan? Zet je ze achterin je kast? Of breng je ze meteen naar de kringloop.

Edith de Wit nodigt met haar boek In de voetsporen van de heldin mensen uit om stap voor stap het verhaal van hun eigen leven te leren kennen.
In haar werk als auteur en storycoach valt het haar telkens op hoe fijn mensen het vinden om hun verhaal te ontdekken en te delen met anderen.
Waarom het belangrijk is om je eigen verhaal te kennen omschrijft ze als volgt: Je eigen verhaal kennen is belangrijk, want als je je verleden begrijpt en weet waar je keuzes je tot nu toe gebracht hebben, ben je makkelijker in staat om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en, als je dat wilt nieuwe wegen in te slaan.

JMF_20161006-0001Vanuit het vrouwelijke perspectief van de heldin neemt ze je mee in fictieve en waargebeurde verhalen om patronen te herkennen. Niet alleen in wat de heldin overkomt maar ook in je eigen leven.
In de introductie geeft ze aan dat de reis van de heldin (en de lezer) bestaat uit drie aktes en vult dit aan met illustraties. Verhalen zijn cyclisch volgens de auteur met vier episodes in iedere akte.
In de volgende hoofdstukken behandelt ze 1 voor 1 alle episodes die een verhaal doormaakt.
Het nawoord geeft nog wat informatie over het totstandkomen van het boek en hier worden wat mensen bedankt.
Interessant is ook de uitgebreide lijst met geraadpleegde & aanbevolen literatuur en films waarin (vooral bij de films) wat extra informatie wordt gegeven.

De twaalf stappen in het verhaal van de heldin / lezer zijn:

 1. De proloog
 2. De uitnodiging
 3. Weerstand
 4. Mentor & Talisman
 5. Over de drempel
 6. Het pad der proeven
 7. De verloving van de prins
 8. Verraad
 9. In de put
 10. Dood & Wedergeboorte
 11. Terugkeer in de wereld
 12. Op de troon

Ieder hoofdstuk heeft een titel die te maken heeft met de stappen in een fictief of levensverhaal. En bevat voorbeelden van wat er in je leven gebeurt aan de hand van boek of filmfragmenten. Zowel klassiekers als moderne boeken en films komen voorbij. Dit vond ik persoonlijk 1 van de leukste onderdelen van het boek vanwege de koppeling fictie / realiteit en omdat ik bijna alle films boeken herkende.
Zo nu en dan staat er ook een kort fragment van een boek.

Ook staat in ieder hoofdstuk een waargebeurd verhaal onder het kopje “waargebeurd”. Vaak interessante verhalen die toegelicht worden aan de hand van het thema van het boek.
Erg leuk is dat bij veel verhalen een link staat waar je terecht kunt voor meer informatie over het onderwerp.

Alle hoofdstukken eindigen met In jou leven.
Hier staan wat vragen en tips over het behandelde onderwerp. Deze zijn niet heel vernieuwend of schokkend maar wel aardig om eens bij stil te staan. Vaak zijn de vragen meer geschikt voor een gesprek en minder om zelf te beantwoorden. Daarvoor is de bedoeling vaak wat vaag.

Het boek leest vlot en vooral de koppeling van het echte leven aan bekende verhalen is vermakelijk en zo nu en dan herkenbaar. Echt grote of verhelderende inzichten levert het niet op maar het geeft wel een andere kijk op je eigen levensverhaal. En het is leuk om onderwerpen als kracht / jezelf tegenkomen / in de put zitten / overwinningen te zien als onderdeel van je eigen levensverhaal.

Boekgegevens

In de voetsporen van de heldin

Titel :In de voetsporen van de Heldin
Auteur :Edith de Wit
Uitgever :S2Uitgevers
Verschenen :Juni 2016
ISBN :9789080964990

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789080964990′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

2 antwoorden
 1. Marcia
  Marcia zegt:

  Zelf vond ik dit boek echt heel erg tegenvallen.. De theorie van literatuurwetenschap was me al bekend en de koppelingen met het echte leven waren voor mij iets teveel ‘self help’. Ik was echt blij toen ik het boek uit had :p

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.