Recensie: Het meisje onder de boom – Sara BlaedelRecensie, 4 sterren

9789044359817

Vandaag verschijnt bij uitgeverij The House of Books Het meisje onder de boom van Sara Blaedel. Het is het tiende deel in de serie met hoofdinspecteur Louise Rick in de hoofdrol, en het vijfde boek dat in het Nederlands vertaald is. Het boek is door de korte terugblikken ook prima los te lezen. In het privéleven van Louise loopt het verhaal door in de boeken maar het politieonderzoek in dit boek is een nieuw en goed afgerond verhaal.

Louise is met haar gezin op een wereldreis voordat ze begint aan een nieuwe baan. Twee maanden voor de reis afgelopen is wordt Louise gebeld door haar vader en hoort dat haar broer geprobeerd heeft om zelfmoord te plegen. Hij kon het niet aan dat zijn vrouw Trine hem (en de kinderen) voor de tweede keer in de steek gelaten heeft.
Louise vertrekt meteen naar huis om haar broer bij te staan, haar gezin zet de reis voort.
Ze verneemt dat Trine spoorloos verdwenen is en dat de politie haar broer verdenkt. Om haar broer te helpen gaat ze zelf proberen om Trine op te sporen. Wanneer ze het huis van haar broer doorzoekt vind ze een oude schoolfoto met daarop Trine en een aantal vriendinnen. Eén van de meisjes, Susan, is in 1995 tijdens een schoolreis spoorloos verdwenen.
Deze zaak is nu weer heel actueel omdat in dezelfde periode dat Louise naar huis komt het lichaam van Susan gevonden wordt in een rotsspleet, bedekt met een laag insecten.

Louise besteedt er in eerste instantie niet zoveel aandacht aan, ze heeft haar handen vol aan de zorgen om haar broer en heeft flinke tegenslagen in haar privéleven. Maar wanneer er aanwijzingen zijn dat de verdwijning van Trine met het schoolreisje van jaren geleden te maken kan hebben duikt ze ook in deze zaak.

Camilla Lind werkt op de misdaad afdeling van krant Morgenavisen en wil voor een artikel de waarheid achter de vermissing van Susans vermissing achterhalen. Ze gaat daarom met iedereen praten die met de verdwijning te maken had. Onder andere met de vriendinnen groep die naast Susan bestond uit Trine, Pia en Nina. Trine kan ze niet spreken want die is verdwenen, Nina reageert erg afwijzend wanneer ze over de vermissing van Susan wil praten. En wanneer ze bij Pia langs wil gaan blijkt dat Pia diezelfde ochtend in zee verdronken is.

Het verhaal wordt zowel vanuit Louise als Camilla verteld. Zij zijn goede vriendinnen en houden elkaar op de hoogte van wat ze ontdekken.
Als lezer volg je zo hun speurtocht naar de verdwijning van Trine en naar de waarheid achter de dood van Suzanne. Beide hebben goede connecties bij de politie dus op die manier krijgen zij en de lezer ook het een en ander mee van het politieonderzoek en komen ze aan informatie die alleen bij de politie bekend is.
Naast het onderzoek krijg je een kijkje in het privéleven van Louise en Camilla, op een manier geschreven die zowel warm, invoelend en prettig aanvoelt. Ondanks dat ik de vorige delen niet gelezen had werd ik zonder moeite in de levens van deze twee vrouwen ingetrokken. Ik ben nog zeker niet op hen uitgekeken en zie er naar uit om in het volgende deel meer over hen te lezen.

Als lezer krijg je via terugblikken ook beetje bij beetje een kijkje in wat er in het verleden tijdens de schoolreis gebeurd is. De tieners zijn goed neergezet en komen over als levensechte tieners.
Heel langzaam ontdek je hierbij dat er veel meer speelde en dat er meer versies bestaan over wat er die nacht gebeurd is. Hierdoor weet je net iets meer dan Louise en Camilla maar lang nier genoeg om de puzzelstukjes in elkaar te laten vallen. Ik ging hierdoor helemaal meedenken met wat er gebeurd zou kunnen zijn. Deels kon ik wel het een en ander afleiden uit de aanwijzingen maar niet genoeg om uit te kunnen pluizen hoe het precies zat. De (spannende) ontknoping was daardoor iets om naar uit te zien.

Wat goed naar voren komt in het boek is de impact die de verdwijning van Trine en de vondst van het lichaam heeft op vele mensen. Natuurlijk op de direct betrokkenen zoals Louise, die nu merkt hoe het is om niet aan de kant van de politie te staan maar behandeld wordt als familie van een verdachte. Maar ook bijvoorbeeld op een klasgenootje van de vriendinnen die totaal de weg kwijt is door wat er toen gebeurd is en daar nog steeds onder lijdt. Of de jongens die toen verdacht werden van de vermissing en dit al jaren als een last op hun schouders mee moeten dragen.

De combinatie van de persoonlijke perikelen en de onderzoeken werkt ontzettend goed. Zeker ook omdat in het boek privé en de speurtocht naar de waarheid steeds meer met elkaar verstrengeld raken. Aangezien het boek prettig en vlot leest en mijn aandacht van het begin tot het einde vast wist te houden is dit een serie waar ik zonder moeite aan verslaafd kan raken.

Boekgegevens

9789044359817

Titel :Het meisje onder de boom
Auteur :Sara Blædel
Uitgever :The House of Books
Verschenen :Oktober 2020
ISBN :9789044359817

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.