9789044631869

Recensie: Vuurkind – S.K. TremayneRecensie, 3,5 sterren

Rachel is als een blok gevallen voor de knappe rijke weduwnaar David en zijn achtjarig zoontje Jamie. Ze geeft graag haar leven in Londen op om met David te trouwen en te gaan wonen in zijn voorouderlijke afgelegen landhuis in Cornwall. Rachel kan haar geluk niet op en leeft op een roze wolk van liefde voor man en stiefkind. Het enige minpuntje is dat David vanwege zijn werk alleen de weekenden thuis is en er bijna niemand in de buurt woont om vriendschap mee te sluiten.

Omdat ze veel alleen is zoekt ze naar afleiding. Ze gaat het huis en de omgeving fotograferen en zich verdiepen in de geschiedenis van het landhuis en de familie van David. Ook gaat ze verder met het werk van Nina (de overleden vrouw van David) om het huis opnieuw in te richten. Maar het belangrijkste vindt ze om een goede band met haar stiefzoon op te bouwen en hem te helpen het verdriet om zijn moeder te verwerken.
Haar goede bedoelingen pakken geheel anders uit als ze verwacht had, haar onderzoek leidt haar naar familie geheimen die beter verborgen kunnen blijven. En door met het werk van Nina verder te gaan gaat ze zich ook verdiepen in de dood van Nina. Haar dood blijkt een mysterie te zijn waarover David haar niets verteld had en tot overmaat van ramp lijkt hij nog meer voor haar verborgen te houden.
Jamie is ervan overtuigd dat zijn moeder nog leeft en gedraagt zich vreemd en wil weinig met Rachel te maken hebben. Rachel maakt zich zorgen om Jamie en de geheimen van David, maar wanneer ze dit met David wil bespreken zorgt dit voor problemen in hun relatie.
Daardoor durft ze ook niet te beginnen over de griezelige voorspelling die Jamie gedaan heeft: Met Kerstmis ga jij dood.

Opgedragen aan grootouders
Naast het verhaal van Rachel en David, dat volstaat met geheimen, wendingen, leugens, angst en een griezelige voorspelling, is er in het boek ruimschoots plaats voor beschrijvingen van Cornwell en de geschiedenis van de mijnbouw.
Vóór Vuurkind begint staat er deze noot van de auteur.

De Morvellan is een fictieve mijn maar is wel gebaseerd op de spectaculaire historische mijnen die verspreid liggen over de ruige kliffen van West-Penwith in Cornwall. Met name de tin- en koper- mijnen van Botallack, Geevor en de Levant zijn mijn inspiratie-bronnen geweest.
In Cornwall werd gedurende ongeveer vierduizend jaar tin gewonnen. Mijn grootmoeder van moederskant werkte op haar tiende als bal maiden – een meisje dat met een hamer stenen in stukken moest slaan – in de rijke mijnen van St. Agnes in Noord- Cornwall.
Daarom is dit boek geschreven ter nagedachtenis aan mijn voorouders uit Cornwall: boeren, vissers, smokkelaars en mijn-werkers

De geschiedenis van de mijnbouw en hoe de familie van David rijk werd over de ruggen van slaven en arbeiders is erg goed verwerkt in het verhaal. Het verleden van de mijnen en het zware leven van de werkers komt als een film binnen en maakt indruk. Het is dan ook een mooie nagedachtenis aan zijn grootouders die de auteur zo mee weet te geven. Samen met de omschrijvingen van de omgeving en het huis waan je je als lezer helemaal in de sfeer waarin het verhaal zich afspeelt.

Trage start, meeslepend vervolg
Het is jammer dat de start van het boek wat tegenvalt. Het leest meer als een hele zoete lieve roman zoals Rachel zwijmelt over haar perfecte leven. Gelukkiger en optimistischer dan Rachel kan er niemand zijn, het spat ietwat overdreven van de pagina’s af. Teveel van het goede om duidelijk te maken hoe het is in de start van het boek en toe te werken naar de problemen die er aan komen.
Er wordt veel tijd besteed aan de introductie van de personages, de omgeving en de overleden Nina voordat er wat meer vaart en lijn in het verhaal komt. Het is niet onaardig maar weet je zeker niet mee te slepen in het verhaal.
Kleine aanwijzingen geven al aan dat er iets niet klopt, dat er problemen op komst zijn. En wanneer daar meer zicht op komt weet het verhaal de aandacht steeds beter vast houden. Als lezer krijg je steeds meer te horen maar heb je ook steeds meer vragen waarop je antwoord wil.
Het verhaal wordt langzaam maar zeker steeds intrigerender en er blijken meerdere mogelijke scenario’s te zijn. Op kunstige wijze bespeelt de auteur de lezer met halve waarheden, wendingen en onthullingen. Zowel David als Rachel blijken mensen te zijn met spoken en trauma’s uit hun verleden.
Wie en wat kun je als lezer vertrouwen, hoe zit het met de dood van Nina, heeft Jamie voorspellende gaven en komt het wel goed met hem? Gaat Rachel dood, wat beweegt David en Rachel, wat is er in hun verleden gebeurd dat nu nog zoveel invloed heeft? Vragen waar je antwoord op wil en die je meeslepen door het boek en waardoor je het boek niet meer weg kunt leggen.

Als lezer blijf je twijfelen hoe de vork nu in de steel zit en wat de afloop zal zijn en dat is heerlijk om zo intens te lezen.
Dat er wat te veel toevalligheden in het verhaal zitten en karakters hier en daar uit hun rol vallen wordt hierdoor ruim gecompenseerd.

Boekgegevens

9789044631869

Titel :Vuurkind
Auteur :S.K. Tremayne
Uitgever :Prometheus
Verschenen :Juli 2016
ISBN :9789044631869

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789044631869′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

5 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.