Nienke Pool

Interview met Nienke Pool – auteur #10 van Boek10Interview

Na de hele leuke boekpresentatie van Boek 10 volgt op mijn blog nu iedere dag een interview met één van de auteurs. Ieder interview start met een korte introductie van de schrijver/schrijfster en daarna een aantal keuzevragen waar iedereen uit mocht kiezen.

Het tiende en laatste interview is met Nienke Pool, schrijver van Falco en de gestolen Stympha’s.

Falco en de gestolen Stympha's

Godijn-logo-379

JMF_20160923-0001-2Vertel in het kort even iets over jezelf.

Mijn naam is Nienke Pool. Ik ben 48 jaar en schrijf pas 4 jaar. Geschiedenis is mijn grote passie en ik vertel altijd graag verhalen aan mijn leerlingen. Fictie verhalen is weer heel iets anders, maar minstens zo leuk.

Vertel iets over je boek. Dat mag over de inhoud maar ook over het tot stand komen van het boek of andere interessante onderwerpen zijn.

Falco is een jongensboek. Ik vind namelijk dat er te weinig Hollandse jongensboeken zijn. Oorspronkelijk wilde ik het voor jongens schrijven die niet graag lezen, maar daar is het veel te dik voor geworden. Het is een spannend avontuur voor jongens en stoere meiden vanaf een jaar of 12, 13.

Ik zet hier 10 vragen neer waaruit jullie 4 vragen kunnen kiezen om te beantwoorden. (meer vragen beantwoorden mag natuurlijk ook).

 1. Las je als kind veel en welke boeken? Lees je nu nog veel en welke genres lees je graag? Wat is je favoriete auteur en waarom? Kun je een top 3 noemen van jouw beste boeken ooit?
  Ik las vroeger altijd. Als kind las ik boeken die ik niet mocht lenen van de bibliotheek en dan moest mijn grote broer mee. Ik hield van sprookjesboeken, Fantasy maar ik verslond ook historische boeken, detectives. Eerlijk gezegd las ik gewoon alles.
 2. Wat korte vragen om de mens achter de auteur een beetje te leren kennen
  • Koffie of thee? Koffie met opgeklopte magere melk (daar hou ik heel erg van dus heb ik de volle melk maar vervangen
  • IJs of chocola? Oei, beide maar chocolade in mijn ijs vind ik vies.
  • E-book of papieren boek? Ik heb nog geen ebook maar tegenwoordig bestel ik steeds meer boeken die ik lees op mijn computer. Papieren boeken geef ik allemaal weg, dus ik ben een zeldzame boekenwurm: ik ben niet gehecht aan de kaft, alleen aan het verhaal.
  • Serie of losstaand boek? Losstaand. Er komen zoveel trilogieën uit… dat vind ik best vermoeiend. Maar mijn lievelingsboeken zijn bijna allemaal series dus het klopt niet helemaal… Als het boeit lees ik alles
  • Hond of kat? Ik ben allergisch dus ik zeg: geen van beide
  • Eerst de boekverfilming zien of eerst het boek lezen? Ik doe bijna altijd het een of het ander. Harry Potter heb ik honderd keer gelezen en gezien; Lord of the Rings idem dito, maar meestal kies ik.
  • Winter of zomer? Maakt me niet veel uit. Ik ben een binnenmens.
  Thriller of roman?
  • Wijn of bier? Ik drink niet.
  • Boekenlegger of pagina omvouwen? Sorry: omvouwen
  • Leen jij je boeken uit? Langdurige leen. Ik hoef ze niet terug
  • Vind je de cover van een boek belangrijk? Ik ben zo’n idioot die honderd keer de omslag bekijkt of alles klopt. Ook kaarten vind ik heerlijk. Ik vind het heel knap als de omslag het hele verhaal in een notendop vertelt. Ik smul ervan! In mijn recensies schenk ik er altijd aandacht aan. Ik word echt boos als het niet klopt. Ja, echt boos.
  • Kijk je wel eens aan het einde van een boek om te zien hoe het afloopt? Nog nooit gedaan
 3. Wat is je schrijfritme? Schrijf je op vaste tijden? Kun je overal schrijven of moet je een vaste plek of een rustige omgeving hebben? Schrijf je met de hand of op de computer?
  Ik heb een vaste computer en daar schrijf ik. Ik ben veel alleen thuis dus ik heb alle rust. Ik kan me ook prima afsluiten voor alles. Ik schrijf en herschrijf. Ik schrijf niet alleen aan mijn boek. Ik verdien er ook een deel van mijn geld mee dus ik schrijf echt de hele dag.
 4. Hoe ben je op het idee gekomen voor je boek? Wat was je inspiratiebron?
  Ik wil historische verhalen schrijven met veel avontuur er in. Herakles is natuurlijk een hele spannende held en wat is er leuker voor een kinderboek als hij vecht tegen vogels die pijlen kunnen afschieten en je haren verschroeien met hun poep?
 5. Had je van te voren het hele verhaal, de opbouw, de karakters en het einde al vast staan? Of gebeurde dat tijdens het schrijven? Is er veel veranderd t.o.v. het eerste plan voor je boek?
  Ik had nog nooit een verhaal geschreven voordat ik hieraan begon. Dus ik het alles moeten leren. Er staan honderden korte stukken in mijn computer over Stympha’s. Het heeft heel lang geduurd voordat ik het verhaal helemaal kon afschrijven. Uiteindelijk is dit het verhaal begonnen wat voorafgaat aan het verhaal dat ik oorspronkelijk in mijn hoofd had.
 6. Zijn de karakters gebaseerd op bestaande personen? Of kunnen familie / bekenden wat trekjes van zichzelf herkennen in personages uit je boek? Lijkt een van de personages op jou?
  Nee, totaal niet. Ik wilde ze ook niet op personages uit mijn lievelingsboeken laten lijken. Ik wilde gewoon dat ze in mijn verhaal pasten. Bij mijn korte verhalen doe ik dat wel eens en dan krijg ik meteen een mailtje van mijn zus. Haha. Ik heb wel een naam van een van mijn zussen geleend. En juist dat personage is niet aardig. Ik hoop niet dat ze boos wordt. Haha, helemaal niet bij stil gestaan.
 7. Heb je research voor je boek moeten doen? En kun je daar iets over vertellen? Hoe kwam je aan de namen van je personages? Hebben die een speciale betekenis?
  Voor het verhaal zelf heb ik geen research gedaan maar voor de namen van de meeste personages en streken wel. Falco is een vogelnaam. Alle vogelmensen hebben volgelnamen. Alle Alkeiden hebben Germaanse namen etc. Kuskoy, het dorp waar Falco vandaan komt, bestaat echt. Het is een vogeldorp. Ook de kaart is echt. Als je goed kijkt zie je dat het Amerika is.
 8. Heb je tijdens het schrijven van je boek al geschrapt / opnieuw geschreven of pas toen het boek klaar was? Heb je het boek tijdens of na het schrijven laten lezen door proeflezers? Waarom wel of juist niet? En hoe is het om, wanneer je zoveel tijd en passie in het schrijven heb gestoken, om het dan voor het eerst door anderen te laten lezen?
  Ik ben een herschrijver. Heel veen schrijvers geloven daar niet in maar ik schrap en ik schaaf. Ik heb het vrijwel zonder taalfouten ingeleverd, maar daar was niets van te merken toen ik het terugkreeg van de redacteur: toen begon het schaven weer van voren af aan. In het begin heb ik veel met proeflezers gewerkt maar het uiteindelijk verhaal is alleen door mijn buurvrouw, een kennis en de dochter van een schrijfvriend gelezen.
 9. Vertel waarom iedereen jouw boek zou moeten lezen.
  Het is een spannend boek over vriendschap en dat gaat iedereen aan.
 10. Wat is je grootste droom op schrijversgebied?
  Ik wil me een paar jaar opsluiten in de archieven om een historisch verhaal te schrijven. Echt een meesterwerk wil ik schrijven.

Boekgegevens

Falco en de gestolen Stympha's

Titel :Falco en de gestolen Stympha’s.
Auteur :Nienke Pool
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :2016
ISBN :9789492115188

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115188′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.