Lancering 2

Lancering leesmagazine https://lees.BOL.comFotoverslag, Nieuws

Zondag 25 september werd in het tolhuis in Amsterdam het BOL.com leesmagazine gelanceerd.

Het is een online magazine waar boekenliefhebbers zich kunnen onderdompelen in de wereld van boeken en auteurs. Het magazine gaat aan alle genres aandacht besteden in de vorm van o.a. interviews, nieuws, recensies en een leesclub. BOL wil naast een verkoopplatform hiermee ook een communicatie platform bieden waar lezers en auteurs elkaar kunnen ontmoeten. En zo inspelen op de groeiende behoefte van lezers om de auteurs achter de verhalen te leren kennen en de verhalen achter de boeken.

In de eerste uitgave staan al een aantal leuke artikelen zoals een exclusief interview met Jessica Durlacher over haar boek “De Held” die verfilmd is en als openingsfilm op het Nederlandse Film Festival werd vertoond. Maar ook o.a. interviews met Willem Nijholt en Stella Bergsma. De eerste lezersrecensies staan er ook al waarbij die van het boek over Paul McCartney en de impact van The Beatles op z’n carrière als fan direct mijn aandacht trok.

Ook leuk vond ik de top 5 must reads volgens Ronald Giphart, zeker omdat ik genoten had van het interview / gesprek dat tijdens de lancering met hem gehouden werd.

En zo kan ik nog wel even doorgaan want ook het stuk “2016” het jaar van Roald Dahl heb ik met plezier gelezen.
Ik ben dan ook al erg benieuwd naar het volgende magazine en juich het initiatief zeker toe.

Voor wie het interessant vindt om te weten wie de artikelen geschreven hebben is er een foto en een korte beschrijving van de redactie te vinden.

Tafelgesprek 1Tafelgesprek 2Ik heb de omschrijving van Janneke Siebelink van de pagina overgenomen.

Janneke Siebelink, hoofdredacteur Boeken bij bol.com, groeide op in een huis vol verhalen. De letters dansten door het huis, van de muren droop de inkt. Haar liefde werd gevoed door de verhalen die haar moeder haar voorlas in bed en die ze later zelf las in boeken van Roald Dahl en Tonke Dragt. Ze studeerde aan de Frederik Muller Academie om te leren hoe je boeken drukt, bindt en verspreidt en ging vervolgens bij verschillende uitgeverijen aan het werk om nu bij bol.com te doen wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers met elkaar verbinden

Tafelgesprek 3Tafelgesprek 4Janneke Siebelink heeft het (samen met haar collega’s zoals ze zelf benadrukt) mogelijk gemaakt dat dit online magazine tot stand kwam.
Met duidelijke trots en een tikje zenuwachtig opende zij de lancering en vertelde het een en ander over het magazine en de totstandkoming ervan.

De directeur van het CPNB, Eppo van Nispen en de directeur van BOL, Caspar Klinkhamer vertelden beiden over hoe ze aankijken tegen het nieuwe leesmagazine. Eppo van Nispen sprak gepassioneerd over lezen, boeken en de kracht van woorden. Hij is dan ook erg blij met dit leesplatform dat zich sterk maakt voor lezen en boeken. Hopelijk gaan hierdoor meer mannen lezen zei hij nog want er wordt nu nog steeds veel meer door vrouwen gelezen.
Casper Klinkhamer vertelde over het tot stand komen van het magazine en sprak zijn trots uit over Janneke en de andere mensen van BOL.

Tafelgesprek 5Anne EekhoutDaarna was er een gesprek / interview met een aantal gasten die één voor één aanschoven aan tafel: Laurentien van Oranje, Simone van der Vlugt, Stella Bergsma, Ronald Giphart, Jan Siebelink en Rudolph van Veen.
Iedere gast die aanschoof aan tafel werd welkom geheten en (voor zover nodig) kort geïntroduceerd door Janneke. Iedereen kreeg als eerste de vraag om iets te vertellen over een boek dat voor hen belangrijk is geweest. De antwoorden waren leuk om naar te luisteren. Zo vertelde bijvoorbeeld Simone van der Vlugt dat ze al heel jong schrijfster wilde worden. Toen ze 8 was had ze haar eerste boekje af. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het een auteur van jeugdboeken was (Thea Beckman) die ontzettend veel indruk op haar maakte.

RudolphHet was puur genieten om te luisteren naar deze enthousiaste boek liefhebbers, mede doordat Janneke Siebelink het interview ontspannen en meesterlijk leidde. De auteurs kregen volop de mogelijkheid om even af te dwalen, onderling in gesprek te gaan en hun verhalen te vertellen. Zo nu en dan trok ze het gesprek weer richting een nieuwe vraag of nieuw onderwerp.

LiveHet was geweldig om in de zaal te zitten en te luisteren, want het was geen vraag-antwoord gesprek maar een warm en geanimeerd gesprek over boeken en schrijven en een klein tikje privé. (Zo gaf één van de auteurs haar kind 10 euro om haar boek te lezen, en kwam de vriendin van een andere auteur kilo’s aan van het proeven van cupcakes).
Om hier als aanwezige blogger een verslag van te maken was door de interactie en vlotte gesprekken haast niet te doen.

Ik heb een aantal weetjes / antwoorden / opmerkingen op een rijtje gezet.

  • Simone van der Vlugt schrijft voor zichzelf, ze vindt schrijven belangrijk maar er zijn meer dingen die tellen op de wereld. Wanneer er een nieuw boek van haar uit komt is ze minder zenuwachtig dan bij haar eerste boeken. Als volwassene maakte “Het Woud der verwachting” van Hella Haasse grote indruk op haar. Dit boek heeft ze meerdere keren gelezen. Ze heeft alles wat ze ooit geschreven heeft bewaard.
  • Rudolph van Veen presenteerde in 2003 zijn eerst kookboek. Half november verschijnt zijn dertiende boek. Hij houdt van kookboeken die werkbaar zijn.
  • Stella Bergsma heeft met haar debuut veel stof doen opwaaien zeker ook met de cover waarop een bloem van vlees staat. Dit had ze niet verwacht.
  • Jan Siebelink noemde als boek “De man die zijn haar kort liet knippen” van John Daisne. Uitgebreid en vol enthousiasme kon hij antwoord geven op vragen die gesteld werden of die hij vond dat er gesteld moesten worden. Ik hing bij wijze van spreken aan z’n lippen ipv aantekeningen te maken dus ik kan hier niet veel over schrijven.
  • Ronald Giphart gaf antwoord op de vraag hoe de wereld eruit zou zien zonder boeken. Hij denkt dat de wereld dan een koele plek wordt, mensen worden empatischer door te lezen. Lezen geeft een film in je hoofd met deels een eigen interpretatie wat nooit vervangen kan worden door een speelfilm of serie waar alles al voor je gedaan is.
  • Laurentien van Oranje maakte me nieuwsgierig naar haar boek “Nog lang en gelukkig” dat ze samen met Jeroen Smit schreef. Het is een voorleesboek voor volwassenen die de weg een beetje kwijt zijn. Ze vertelde dat ze haar man en kinderen pas op het einde van het schrijven betrekt bij haar boeken.

Natuurlijk werd er nog veel meer verteld maar dit geeft een kleine impressie.

Tussendoor werd er nog een mooie column voorgelezen door Anne Eekhout.

RolschaatserRolschaatserToen was het bijna zover dat het leesmagazine officieel door Laurantien van Oranje gelanceerd zou worden. Maar voordat het zover was kwam er een man op rollerskates het podium op rollen die voordroeg uit de boeken van de aanwezige auteurs. Terwijl hij schijnbaar moeiloos acrobatische toeren uithaalde, ontzettend knap gedaan vond ik dat…

Lancering 1LanceringLaurentien van Oranje lanceert na een korte toespraak en een compliment aan Janneke Siebelink het leesmagazine door op een grote rode knop te slaan.
Op een groot scherm waren daarna de eerste beelden van het leesmagazine te zien.

Na afloop waren er hapjes en drankjes en zo te zien vele gezellige en geanimeerde gesprekken. Ik heb ook met een aantal mensen leuke gesprekken kunnen voeren.

Het was een gezellige en inspireerde middag waar ik echt van genoten heb. Als kers op de taart kreeg iedereen ook een mooie Goodybag mee naar huis.

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.