Bespreking: Unlock – Jason WardGelezen

9789045327280

Unlock! is een Escaperoom puzzelboek met 3 ontsnappingsavonturen er in. Het kan alleen gespeeld worden of met meer mensen. Dat laatste heeft mijn persoonlijke voorkeur, niet alleen omdat het gezellig is maar ook omdat je elkaar kunt aanvullen tijdens het spelen / doen van de escapesroom. En dat kun je nodig hebben want de puzzels zijn zo nu en dan pittig en de aanwijzingen zijn regelmatig heel subtiel verstopt. Echt een aanrader dus voor de echte Escaperoom fans, maar ook voor mensen die het geen probleem vinden om zo nu en dan bij de oplossingen hulp te zoeken.

De oplossingen staan achterin en zijn zeer behulpzaam, wanneer je een beetje moeite doet lukt het prima om wat hints te krijgen zonder extra spoilers. Ik heb de escaperoom samen met Jeroen gedaan en na een vlotte start hadden we verder in de Escaperoom regelmatig de hints nodig. Soms omdat we niet wisten hoe we aanwijzingen konden combineren, maar vaker omdat de hints op de pagina’s wel heel moeilijk te vinden waren. Bijvoorbeeld doordat ze zo licht gedrukt zijn dat je ze zelfs met de hints moeilijk te vinden zijn. Voor ons was dat een klein minpuntje, omdat de puzzels al genoeg uitdaging geven.

Unlock

Je kunt in het boek drie verschillende scenario’s spelen. Elk vertelt een eigen verhaal dat vlot en prettig geschreven is. In ieder spel moet je voorwerpen vinden, ontdekken hoe je ze gebruikt, puzzels oplossen en codes ontcijferen om van de ene kamer (of tijdperk) in de andere te komen.
Het zijn geen losse puzzels die je één voor één op kunt lossen maar ze houden allemaal verband met elkaar. Dat maakt het intrigerend en zorgt er voor dat je flink moet puzzelen en nadenken. Wanneer je even vast zit maakt deze constructie het extra moeilijk, bij de hints kijken is dan echt nodig. Waar wat mij betreft niets mis mee is.

De escaperooms zijn gebaseerd op het kaartspel Unlock. Geen probleem wanneer je dit spel niet kent want de uitleg in het boek is duidelijk en heel overzichtelijk. Hierdoor is het tijdens het puzzelen heel gemakkelijk om even terug te gaan naar de uitleg en snel de informatie te vinden die je zoekt.

Het is handig, eigenlijk noodzakelijk, om tijdens het spelen van de Escaperoom aantekeningen te maken. Zo hoef je niet alles te onthouden en zie je gemakkelijker verbanden. Hiervoor staat er een pagina in het boek waarop je van alles bij kunt houden.
Wanneer je het boek door wil geven aan een andere Escaperoom liefhebber door wil geven na het spelen kun je natuurlijk ook een schrijfblok nemen voor je aantekeningen. Je kunt er samen een competitie van maken door te noteren hoeveel strafpunten je tijdens het spel oploopt en te kijken wie het minste strafpunten heeft.

In de inleiding staat heel duidelijk dat het van cruciaal belang is om de uitleg over het spel te lezen voor je gaat beginnen en waarom dat belangrijk is. Om geen spoilers weg te geven is het belangrijk dat je boek nog niet doorbladert maar via de opdrachten naar de pagina’s gaat die je nodig hebt. Dit is belangrijk en het dan ook goed dat het in de inleiding genoemd wordt.

Het boek staat vol met kleurrijke pagina’s vol met aanwijzingen en hints en geeft je echt het gevoel dat je met een Escaperoom bezig bent. Het is niet iets wat je even doet, het is een spel waar je de tijd voor moet nemen en op allerlei verschillende manieren puzzels en opdrachten moet benaderen. En de ene manier zal je meer liggen dan een ander, dat is ook een reden waarom ik het leuker vind om dit met meer mensen te doen.
Naarmate je meer Escaperooms (in dit boek of ergens anders) doet, zal het steeds gemakkelijker worden om hints te vinden en deze te combineren.

Voor liefhebbers van pittige puzzels en voor liefhebbers van Escaperooms die geen moeite hebben met het gebruik maken van hints echt een prachtig boek.

Achterflap

Een race tegen de klok om te ontsnappen uit een reeks complexe kamers in een opwindende trilogie van Puzzelverhalen.

Dompel jezelf onder in deze kleurrijke escape rooms, die je solo kunt doen of met een groep! Dit boek bevat drie avonturen om te spelen alle drie met hun eigen verhaallijn.

Ben je klaar voor een uitdaging? Gebruik alle kennis, logica en vaardigheden die je bezit om deze puzzels op te lossen, ontsnap en RED DE WERELD!

De Formule
Stap een geheim laboratorium binnen om een mysterieus serum veilig te stellen dat de potentie heeft de wereld drastisch te veranderen als het in verkeerde handen valt!

De Muis en de Worst
De verschrikkelijke professor Noside heeft je opgesloten in zijn schuilplaats. Lukt het jou om jezelf met een vriendelijk muisje op tijd te bevrijden en een stokje te steken voor zijn kwaadaardige plannen?

Verdwaald in de tijd
Je vriend professor Tempus is verdwenen, net toen je op het punt stond om gebruik te maken van zijn tijdmachine. Kun jij het mysterie oplossen voordat de tijdlijn voor altijd beschadigd is?

Boekgegevens

9789045327280

Titel :Unlock!
Auteur :Jason Ward
Uitgever :Mus
Verschenen :Juli 2022
ISBN :9789045327280

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.