Recensie: Vlinder – Martine Kamphuis3,5 sterren, Recensie

9789021682839

De zestienjarige Farida zit niet lekker in haar vel en voelt zich eenzaam. Haar beste vriendin Britt heeft geprobeerd haar vriend in te pikken en nu heeft ze met beiden nog maar weinig contact. Thuis kan ze niet terecht omdat haar ouders met van alles bezig zijn en hierbij hun dochter een beetje over het hoofd zien.
Dan ziet ze in een speeltuintje een meisje (Tess) van haar leeftijd die alleen zit en moedeloos in de verte lijkt te staren. Het meisje ziet er net zo verloren uit als Farida zich voelt waardoor Farida besluit haar aan te spreken.
Wanneer Farida vaker Tess spreekt ontdekt ze dat Tess in een psychiatrische kliniek woont omdat ze de dood van haar hartsvriendin Vlinder niet kan verwerken. De verhalen die ze van Tess hoort over de kliniek en over hoe Tess zichzelf regelmatig verwond schokken Farida. Toch laat ze Tess niet vallen, ze weet immers zelf veel te goed hoe het is om eenzaam te zijn.

Om Tess te helpen bij het verwerken van de dood van Vlinder gaat Farida op onderzoek uit. Ze wil meer te weten komen over wat er met Vlinder gebeurd is en wat het betekent om psychische problemen te hebben. Hiervoor duikt ze ook het verleden van Tess in en maakt kennis met personen die een rol spelen in het leven van Tess. Er blijken vragen te zijn over de dood van Vlinder en Tess laat doorschemeren dat ze hierover vermoedens heeft.

Dan wordt Tess door een onbekende in elkaar geslagen en beland in het ziekenhuis. Heeft dit te maken met het onderzoek van Farida? Is er iets vreemds met de dood van Vlinder aan de hand? En loopt Farida gevaar?

Vlinder van Martine Kamphuis vertelt het verhaal van Farida die op zoek gaat naar de omstandigheden rond de dood van Vlinder. Dat ze hierin meegetrokken wordt door Tess en haar zonder voorbehoudt al snel accepteert als haar nieuwe beste vriendin wordt heel aannemelijk neergezet door de auteur. Tess is een vriendelijke tiener met haar hart op de juiste plaats die weet wat het is om je alleen te voelen. Ze wil graag helpen en wil graag belangrijk zijn voor iemand, in dit geval Tess. Als volwassene vond ik haar soms wat naïef en doorzag ik vrij snel wat er gaande was. Maar wanneer jongeren het boek lezen zullen ze waarschijnlijk mee gaan in het enthousiasme waarmee Farida een nieuwe vriendin wil helpen.

Het verhaal bouwt zich langzaam maar zeker op waarbij er hints gegeven worden die tegen het einde de ontknoping logisch maken. Als lezer was ik nieuwsgierig wat er achter het verhaal van Vlinder zat en hoe geloofwaardig de personen zijn met wie Farida allemaal in aanmerking komt.
Farida wordt goed neergezet maar op een aantal momenten is het lastig om met haar mee te leven omdat het verhaal vaak meer óver haar dan vanuit haar verteld wordt. Gelukkig zijn er ook genoeg momenten in het boek waarin Farida meer tot leven komt en je als lezer meegetrokken wordt in haar zoektocht. Deze zoektocht sneeuwt wat in bij de andere onderwerpen die in het boek spelen waardoor er wat minder spanning is dan je gezien het plot zou mogen verwachten.

Anderzijds voegen onderwerpen als vriendschap, jongeren die opgenomen zijn in een psychiatrische kliniek, eenzaamheid en je eigen weg vinden veel toe aan het boek. Het is heel goed verwerkt met de speurtocht van Farida naar de achtergronden van de dood van Vlinder. Met respect en op begrijpelijke wijze krijg je als lezer een kijkje in het leven van iemand die het moeilijk heeft en in een psychiatrische kliniek opgenomen is. Naast Tess leer je meer mensen daar kennen waarbij er voor twee personages sterke en tot de verbeelding sprekende rollen zijn weggelegd. Deze personages weten je te raken en zijn ontzettend goed verwerkt in het verhaal van Farida.

Hoe Farida meer over zich zelf leert en een meer volwassen kijk op vriendschappen krijgt is op een hele natuurlijke manier opgenomen in het verhaal. Net als haar kijk op haar ouders en jongeren die op genomen zijn in een psychiatrische kliniek. Het is mooi en overtuigend om te lezen hoe ze hier over nadenkt en het weet te gebruiken voor een schoolopdracht.

Al met al een vlot lezend boek met een tikje spanning, een mooie kijk op vriendschappen en volwassen worden. Daarnaast is het kijkje in de wereld van jongeren die in een psychiatrische kliniek wonen bespreekbaar en met respect neergezet. Je ziet als lezer éérst en vooral de personen en dan pas hun achterliggende problemen.

Boekgegevens

9789021682839

Titel :Vlinder
Auteur :Martine Kamphuis
Uitgever :Ploegsma
Verschenen :Mei 2022
ISBN :9789021682839

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.