Bespreking: Het grote vakantie Doeboek voor uitgebluste oudersGelezen

9789038811949

Op vakantie gaan met kinderen is niet alleen gezellig maar het is ook een hele klus voor ouders om dit voor elkaar te krijgen. Met humor en zeer herkenbare voorbeelden geven vier auteurs tips hoe ouders het beste van de gezinsvakantie kunnen maken. Met daarbij diverse puzzels die ouders kunnen doen op de (weinige) rustige momenten.
Ze stellen zich in het begin van het boek voor en vertellen daarbij welke vakantietype ze zijn. Zo heeft Alex altijd een idee, en is Nynke een verbeten vakantieganger die het hele jaar naar de vakantie toeleeft.

In het voorwoord vertellen de auteurs wat over de totstandkoming van het boek en waarom ze het boek geschreven hebben. Ze doen dit op een prettige toegankelijke manier alsof ze tegen de lezer spreken. Met humor leggen ze uit dat ouders er in de doeboekenbranch er maar bekaaid van af komen. Terwijl ouders op hun spaarzame vrije momenten op een vakantie met kinderen toch zeker iets kunnen gebruiken om even te ontspannen.

Het Grote vakantiedoeboek voor uitgebluste ouders is kleurrijk en staat vol met foto’s en afbeeldingen die met vakantie te maken te hebben. In het boek staan vier hoofdstukken die samen een hele vakantie omvatten namelijk: Voorpret, Onderweg, Op vakantie en Weer thuis. In volgorde lezen / puzzelen kan maar omdat het veel korte losstaande verhalen, artikelen en dergelijke zijn kun je ze in willekeurige volgorde doen en lezen.

Het is een amusant boek dat makkelijk leest en veel herkenning geeft over het op vakantie gaan met kinderen. Ook met weinig tijd kun je genieten van het boek door de diverse puzzels en omdat de verhalen / artikelen per keer slechts een paar pagina’s lang zijn.

Er staat van alles over vakantie in het boek zoals:
Tips, anekdotes van de auteurs, paklijsten, recepten, gesprekken tussen ouders en kinderen die iedereen op vakantie herkend, verhalen over lastige momenten, handvaten om je kinderen op de achterbank te laten zitten zonder ruzie te maken, hulp bij hoe je met kinderen iets cultureels kunt gaan doen zonder dat ze teveel sputteren, foto strips, van alles over de diverse soorten vakanties en vakantiegangers. Weekplanners. En ook over het thuiskomen is er van alles te lezen.
Met plezier heb ik het gelezen, het is veelzijdig, grappig, praktisch, herkenbaar en vlot geschreven.

Daarnaast staan er diverse puzzels en dergelijke in het boek om alleen of samen te doen. Denk hierbij aan onder andere aan kamertje verhuren / een zoektocht / woordzoekers / kleurplaten en zo. Wat me tegenviel in dit boek is dat er veel meer te lezen valt dan dat er iets gedaan kan worden. Aangezien in de titel staat dat het een Doeboek is vind ik dat niet helemaal kloppen.
Voor een verder erg fijn en ontspannen boek heeft het voor een doe boek wat mij betreft toch veel te weinig Doeboek gehalte.

Achterflap

Groepsvakanties zijn fantastisch én vermoeiend. Je ontvlucht de sleur van je eigen bestaan, maar op vakantie krijg je er een andere sleur voor terug. Loop je opeens om vijf uur s‘ochtends achter een buggy door een verlaten Frans dorp, omdat je dreumes last heeft van doorkomende tanden, zoek je wanhopig naar een wifisignaal of ben je op het strand de helft van de tijd bezig kinderen in te smeren, schepjes te zoeken en de vloedlijn af te speuren om er zeker van te zijn dat er geen kind verdrinkt. Pas als je ‘s avonds eindelijk iedereen in slaap hebt en je met een campingbeker vol rode wijn en een wiel brie voor je caravan zit, kun je echt ontspannen.

Voor al die korte momenten van totale ontspanning schreven Nynke de Jong, Hanneke Hendrix, Alex van der Hulst en Anne Janssens, bedenkers van de succesvolle podcast Ik ken iemand die, een vakantie Doeboek voor uitgebluste ouders. Met anekdotes, tips, recepten, puzzels en kleurplaten die je met gebalde vuisten mag doorkrassen.
Een boek dat je laat lachen om andermans vakantieleed, dat je vertelt welke makkelijke campingmaaltijd je moet maken en je leert hoe je het op de achterbank gezellig houdt.
Met puzzels waardoor je nooit meer je EHBO-doos vergeet aan te vullen en een uitleg hoe je de perfecte camping of huisje boekt.

Maar vooral leert dit boek je dat je niet alleen bent en al die andere gezinnen op vakantie met exact dezelfde sores te maken hebben.

Boekgegevens

9789038811949

Titel :Het grote vakantie-doeboek voor uitgebluste ouders
Auteur :Alex van der Hulst
Uitgever :Nijgh & van Ditmar
Verschenen :Juni 2022
ISBN :9789038811949

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.