Geef een (prenten)boek cadeauNieuws

actielogo

Dat lezen belangrijk is voor de ontwikkeling voor een kind is een goede reden om kinderen te stimuleren om te lezen. Daarnaast is het voorlezen aan jonge kinderen, het samen lezen als ze wat ouder zijn en het gezellig kletsen over boeken ontzettend leuk om te doen. Ik gaf aan ook enthousiast gehoor aan het verzoek van de actie Geef een boek cadeau om hier aandacht aan de besteden.

De titels van Geef een (prenten)boek cadeau van 2020 zijn:

Vanaf 7 februari is het jeugdboek Koning van Katoren van Jan Terlouw voor slechts 2 euro in vele boekhandels te koop.

Woeste Willem is het prentenboek van dit jaar en is vanaf 10 april bij vele boekhandels te koop.
Voor beide boeken geldt dat de actie loopt zolang de voorraad strekt. Verderop in dit verslag vind je meer over de boeken en de auteurs.

Geef een boek cadeau is een leesbevorderingscampagne met als doel om kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien met de mooiste boeken uit de jeugd literatuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hierbij hun krachten om elk jaar een jeugd en een prentenboek klassieker op toegankelijke wijze beschikbaar te maken. Voor een klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel. Om cadeau te geven aan je zelf of een ander.

Door de nadruk te legen op geven hoopt de stichting ook kinderen te bereiken die om wat voor reden dan ook thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet perse vader, moeder, opa of oma te zijn. Ook gemeentes, scholen, bedrijven, kunnen hieraan een bijdrage leveren.
Naast dat dit hele leuke cadeaus zijn om zomaar te geven of voor een speciale gelegenheid kun je natuurlijk ook meedoen met de actie door een boek te doneren. Door 1 of meer boeken te kopen en zelf een goed doel te zoeken. Maar je kunt bij vele boekhandels ook een boek kopen en daar op het speciale boekenplankje in de winkel zetten. De boekhandel zorgt er dan voor dat alle boeken aan een goed doel gedoneerd worden.

ptterlouwjan

9789060690888Koning van Katoren

De zeventienjarige Stach droomt ervan om koning van het land van Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land – tijdelijk – besturen geven Stach zeven opdrachten. Als Stach erin slaagt die te vervullen, wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning?

Jan Terlouw
Jan Terlouw (1931) werkte jaren als kernfysicus voordat hij in 1970 besloot de politiek in te gaan. Hij was onder meer fractievoorzitter van D66, Minister van Economische Zaken, Commissaris der Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer. Tegelijkertijd debuteerde hij als kinderboekenschrijver met Pjotr en Oom Willibrord. Zijn bekendste boeken zijn Koning van Katoren (bekroond met een Gouden Griffel en verfilmd in 2012) en Oorlogswinter (naar de verfilming in 2008 kwamen bijna een miljoen bezoekers).

9789060698419Woeste Willem

‘En nu opgehoepeld!’ brult Willem. Frank begint te rennen.
‘Tot ziens!’ roept hij over zijn schouder.
‘Alsjeblieft niet,’ mompelt Willem.

Willem is een humeurige en mopperende zeerover, maar met het jongetje Frank sluit hij vriendschap en aan hem vertelt hij al zijn avonturen.

Ingrid & Dieter Schubert
Dieter Schubert (Oschersleben, 1947) groeide op in Oost-Duitsland. Toen hij vijf jaar was, vluchtten zijn ouders samen met hem en zijn jongere zus op eerste kerstdag naar het Westen. Dieter wilde eigenlijk van kleins af aan alleen maar tekenen. Zijn eerste woorden waren niet voor niets ‘Buch und Bei (Bleistift)’, boek en potlood, en hij maakte op zijn zevende zijn eerste olieverfschilderij. Zijn ouders vonden het prachtig, maar Dieter moest eerst een beroep leren voordat hij naar de Kunstacademie mocht gaan. Hij kon immers ook heel goed met cijfers omgaan. Zo leerde Dieter eerst een vak bij een grote handelsonderneming. Wat was het een opluchting toen hij een paar jaar later toegelaten werd op de Kunstacademie! In het laatste studiejaar leerde hij Ingrid kennen en nadat ze allebei hun examen hadden gehaald besloten ze samen naar een andere stad te gaan. Berlijn of Hamburg? Het werd Amsterdam.

Waar Ingrid altijd wilde illustreren, droomde Dieter eigenlijk van een carrière in de vrije kunst. Ook op de Rietveld Academie in Amsterdam wilde hij verder in die richting, en hij interesseerde zich daarnaast in beeldhouwen. Maar toen Ingrid besloot naar de illustratieklas te gaan, duurde het niet lang voordat Dieter van plan veranderde. Het eerste prentenboek dat hij samen met Ingrid maakte, kwam eigenlijk voort uit een grap: hun tekenleraar Piet Klaasse vond dat het duo zo goed kon visualiseren voor kinderen. Het prentenboek dat ze naar aanleiding van die opmerking maakten, Er ligt een krokodil onder mijn bed!, werd niet alleen uitgegeven door Lemniscaat, maar verscheen meteen in veertien landen tegelijk.

Pas tijdens het maken van Er ligt een krokodil onder mijn bed! merkten Dieter en Ingrid dat ze heel goed samen aan een project kunnen werken. Sindsdien maken ze al meer dan dertig jaar samen prentenboeken en voorleesbundels. Wie precies wat doet, weet niemand. Wel is Dieter de nauwkeurige, degene die ervoor zorgt dat er geen slordigheden in het werk ontstaan. Maar het illustratorenechtpaar werkt nauwkeurig samen aan ieder boek, van het ontstaan tot het idee tot het uitwerken van elkaars aanvullingen. Nog steeds zijn schilderen en beeldhouwen Dieter’s passies, en sinds kort ook fotografie. Maar zodra er een mooi verhaal ontstaat, beginnen de vingers te kriebelen…

pt81

Hopelijk wordt de actie een daverend succes en zullen vele kinderen verblijd worden met een boek. In 2019 zijn er meer dan 600.000 boeken aan kinderen gegeven. Het streven is om in drie jaar tijd 1 miljoen kinderen in Nederland en Vlaanderen met deze actie te bereiken
Ik doe mee aan deze actie en heb mijn boeken al gereserveerd, een goed doel heb ik al in gedachten.

Hou mijn blog in de gaten want ik mag van “Geef een boek cadeau” met alle twee de boeken een winactie doen.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.