Bespreking: Stap voor stap Dieren leren tekenen – Lise HerzogCreatief, Gelezen

9789044758511

Stap voor stap dieren leren tekenen is een modellenboek voor beginnende tekenaars. Het is bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf twaalf jaar. Het taalgebruik bij de uitleg is ook gericht op volwassenen.

In de start wordt kort iets verteld over het belang van het herkennen van vormen en het goed weergeven van de typische houding van een dier. Ook wordt er van alles verteld dat belangrijk is om op te letten bij het tekenen.
Om zelf naast dit boek ook andere dieren te kunnen gaan tekenen wordt er uitgebreid ingegaan op de lichaamsbouw van verschillende groepen dieren. Wanneer je bij een dier weet bij welke groep het hoort en welke basisvormen daarbij horen zul je immers sneller zien hoe je het dier kunt tekenen.
Er is ook aandacht voor de proporties van dieren en hoe je die zo natuurgetrouw mogelijk kunt weergeven. Experimenteren en observeren blijken hierbij heel belangrijk te zijn. Soms moet je zelfs iets minder levensecht tekenen en gaat het er meer om dat je de karakteristieke details en de algemene indruk van het dier in je tekening moet proberen te vangen.
Er worden tips gegeven waarmee je het beste kunt beginnen en uitgelegd waarom het op deze manier het beste werkt.
Als laatste is er wat aandacht voor de materialen die je kunt gebruiken om je tekening te voltooien.

En dan kan het tekenen beginnen
ConniesBoekenblog_JMF-6D-20210615_0000In het boek vind je uitleg over het tekenen van: zeedieren / knaagdieren / beren / katachtigen / kleine honden herten / paardachtigen / lama’s / runderen / vogels / grote vogels / reptielen dinosaurussen en insecten.

Bij iedere groep staat er wat er opvalt aan de vormen bij het tekenen en zie je voorbeelden hoe je deze vormen op papier kunt zetten. Het is niet altijd zo dat je één dier stap voor stap van het begin tot het eind leert tekenen. Soms krijg je informatie en getekende voorbeelden zodat je op 1 pagina van meer dieren ziet hoe je die kunt tekenen. Dit is bijvoorbeeld zo bij de zeedieren waar de basisvormen voor zich moeten spreken en er vooral op de verschillen ingezoomd wordt. Zoals dat een haai een spitse snuit heeft met veel tanden en een walvis een langgerekte vooruitstekende snuit heeft.

Op de pagina ernaast is er iedere keer aandacht voor het afmaken van je tekening. Verschillende materialen en technieken worden hier behandeld. Zoals bijvoorbeeld hoe je schaduwlijnen of vacht tekent, of hoe je schubben of veren toevoegt.

Het is een mooi boek maar voor mij als beginnende tekenaar (zonder tekenaanleg) is het boek niet geschikt. De stappen gaan veel te snel en er staan in de eerste tekening al te veel lijnen. Wanneer je al wat gevorderd ben met tekenen of aanleg hebt tekenen is het een prima boek. Mijn man heeft het boek ook uitgeprobeerd en tekende snel en moeiteloos een aantal goed lijkende dieren uit het boek.

Achterflap

Voor beginnende tekenaars is het een grote uitdaging om de zo gevarieerde dierenwereld te tekenen.
Het volstaat echter om aandacht te schenken aan een handvol terugkerende kenmerken om een realistische tekening van ongeacht welk onderwerp te maken: het globale volume van het dier, de gewrichten, op welke manier de poten of vinnen vastzitten aan het lichaam… Om die essentiële elementen gemakkelijk te kunnen visualiseren, zijn alle modellen in dit boek ontleed in slechts enkele eenvoudige stappen.

Daarnaast komen verschillende afwerkingstechnieken aan bod, van potloden tot grafietstiften en van balpennen tot Chinese inkt, waarmee je elk figuur reliëf en dynamiek kunt geven.

Boekgegevens

9789044758511

Titel :Stap voor stap dieren leren tekenen
Auteur :Lise Herzog
Uitgever :Centrale Uitgeverij Deltas
Verschenen :Juni 2021
ISBN :9789044758511
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.