9789047708391

Gelezen: De negen kamers – Peter-Paul RauwerdaGelezen

De negen kamers is het debuut van Peter-Paul Rauwerda. Het is een literaire Young Adult waar op kunstige wijze realiteit en dromen / fictie / fantasy door elkaar worden geweven.
Op de achterflap valt onder meer te lezen dat Rauwerda een wereld schildert die nog lang na het dichtslaan van het boek blijft hangen.
Dit kan ik na het lezen van De negen kamers zeker beamen vooral omdat ik er nog steeds niet helemaal uit ben wat ik nu van het boek vind. Het boek heeft me geraakt en indruk gemaakt maar stelde ook teleur. Jonas bleef enerzijds vaag maar wist op een of andere manier toch te raken. De gebeurtenissen lijken kant nog wal te raken en blijken dan toch een patroon te vormen en onderliggende lagen te hebben.
Hoewel ik in mijn mening over het boek heel dubbel ben kan ik toch zeker aanraden om het te lezen en het zelf te ervaren.

Het boek begint met dit gedicht

Eén kamer is alleen maar schijn
Eén kamer geeft plezier en pijn
Eén kamer speelt met je geweten
Eén kamer valt niet te ontvluchten
Eén kamer zweeft op wolkenluchten
Eén kamer laat de warmte stromen
Eén kamer geeft je toekomstproject
Eén kamer is nog onbekend
Die zal bepalen wie je bent

De hoofdpersoon in het boek is de zeventien jarige Jonas die al maanden door heftige hoofdpijn geteisterd wordt. Jonas leest graag en heeft een levendige fantasy, hij verzint zelf ook verhalen. Op een dag heeft hij het huis voor zich alleen, zijn ouders zijn naar een congres en zijn zusje logeert bij oma. Juist dan gebeurd er iets vreemd in huis, er wordt ingebroken maar niets meegenomen. De inbreker heeft het huis opgeruimd en een boek achtergelaten dat zo groot is als een deurmat. Er zit een briefje bij waarop, in sierlijke ouderwetse letters, staat Maak dit boek open en je leven zal vergoed veranderen.
Jonas vertrouwt het niet maar zijn nieuwsgierigheid wint het en hij opent het boek. Op de eerste pagina staat het gedicht over de negen kamers.

Vanaf dat moment verandert alles en maakt hij de meest vreemde en bizarre dingen mee. Hij vindt een huis dat niet bestaat, toch kan hij het zien en zelf een kijkje nemen in de tuin. Daar komt hij al zijn oude speelgoed tegen maar dan levensgroot, wat een onwerkelijke creepy sfeer oproept.
Jonas heeft in de loop van het boek ook de meest onwaarschijnlijke ontmoetingen. Als eerste ontmoet hij een dwerg (die ooit een reus was) en krijgt van hem de waarschuwing om niet het huis in te gaan, want wie naar binnen gaat kan er nooit meer uitkomen
Natuurlijk slaat hij dit advies in de wind en komt in het huis waar hij inderdaad niet kan vertrekken en kamer voor kamer moet zien te overleven.

Iedere kamer heeft iets aparts, iets gevaarlijks en laat hem twijfelen tussen waarheid en leugens, tussen dromen of wakker zijn. Maar geeft hem ook inzichten en levenslessen die niet allemaal even leuk zijn. Het roept vragen bij hem op over zijn hoofdpijn en zijn familie. Wat is echt en wat niet? Droomt hij? Wordt hij in de maling genomen? Verzint hij het door de hoofdpijn? Is er iets vreselijks met hem aan de hand?
Hij zit vol met vragen maar kan er niet te lang bij stil staan omdat er zoveel om hem heen gebeurt. Hij ziet een meisje dat hij dolgraag wil ontmoeten, en wanneer dat gebeurt brengt ze hem met haar verhalen over het huis en haar vreemde gedrag helemaal in verwarring.
Jonas komt o.a. in een reuze bibliotheek met allerlei soorten boeken die zich gedragen naar het genre waar ze bij horen. Zweverige wazige boeken zweven en dartelen door de kamer, boeken met wollig taalgebruik hebben een zachte omslag. Hij komt vele vreemde personen tegen die het niet altijd even goed met hem voor hebben. Gevaar ligt over al en op de meest bizarre manieren op de loer en zowel Jonas als de lezer kan geen moment voorspellen wat er nu gaat gebeuren of waar het verhaal naar toe zal gaan.
Ook worden er verhalen verteld door de personen die hij ontmoet, vaak een mooi verhaal waarin een boodschap voor Jonas verpakt zit.

Jonas gaat van avontuur naar avontuur, van kamer naar kamer en ondekt ondertussen van alles over zich zelf. Hij sluit een innige vriendschap al gaat dit niet vanzelf. En hij gaat nadenken over wat de hoofdpijnen en wat hij nu meemaakt met elkaar te maken hebben.
Er gebeurt veel en er zijn steeds onverwachte wendingen zodat je gemakkelijk totaal de draad kwijt zou kunnen raken. Toch komt er steeds iets terug van wat er al gebeurd is of wat met zijn leven buiten het huis te maken heeft.

Vanaf het begin heeft het boek iets wat de aandacht trekt en speciaal aanvoelt, maar het mist toch iets. Het lukt niet om mee te gaan in het verhaal om je als lezer betrokken te voelen bij wat Jonas overkomt. Het taalgebruik is mooi en vol en vraagt er om om voorgedragen te worden, maar het leest ook een tikje vermoeiend. Zeker in combinatie met de overvloed van verhalen, gebeurtenissen, wendingen en bizarre situaties waar je mee geconfronteerd wordt. Het boek roept verwondering, twijfel en een tikje ontroering op.
En langzaam maar zeker gaat het boek toch onder je huid zitten, weet Jonas je te raken en kom je in de ban van deze vreemde bijna magische wereld. Ook raak je geïntrigeerd naar wat er nu aan de hand is, droomt Jonas, is hij ziek of….

En uiteindelijk ben je totaal verkocht en heel benieuwd naar het slot. Om dan teleurgesteld te worden omdat er te veel open blijft en het verhaal onaf aanvoelt.

Al met al een bijzonder boek waar ik in mijn mening heel dubbel over ben maar beslist geen spijt heb dat ik het gelezen heb.

Boekgegevens

9789047708391

Titel :De negen kamers
Auteur :Peter-Paul Rauwerda
Uitgever :Lemniscaat
Verschenen :September 2016
ISBN :9789047708391

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789047708391′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.