Bakverslag: Uit één bakblik – Edd KimberGelezen, Kookboek, Nieuws

1_9789021590325

Eerder schreef ik al mijn eerste indruk over het bakboek van Edd Kimber, de link hiernaartoe kun je op in mijn blog vinden. Voor dit verslag heb ik vier van de recepten uitgeprobeerd.

In Uit één bakblik vind je recepten die je allemaal in hetzelfde blik kunt bakken, zodat je met slechts 1 blik heel veel verschillende baksels kunt maken. Het is een bakblik van 23 bij 23 cm, dat is de maat die vaak voor het maken van brownies gebruikt wordt.

Het is een flinke hoeveelheid cake / taart of … die je na het bakken gemaakt hebt. Ideaal wanneer je voor een wat grotere groep wil bakken. Wanneer je voor slechts een paar mensen bakt is dit wel erg groot. Waar mogelijk is invriezen dan een goede optie, of uitdelen aan de buren 🙂 . Dat heb ik gedaan en zo had ik ook meteen extra mensen om als proefpanel te gebruiken. Tijdens het bakken waren er schilders aan het werk bij ons in de straat dus die heb ik ook gestrikt om mijn baksels te proeven (Dat vonden ze trouwens een prima idee). Ook mijn moeder, man en kinderen, en familie hebben geproefd dus de recepten zijn uitgebreid getest.
Een andere mogelijkheid is het kopen van een kleiner vierkant bakblik dat precies de helft qua inhoud heeft zodat je het recept kunt halveren. Het was even zoeken maar ik heb het gevonden en kan nu ook deze heerlijke baksels in een kleiner formaat bakken.

In het boek vind je naast uitleg over keukengerei, ingrediënten en algemene tips vijf hoofdstukken met recepten namelijk Cakes, repen & koekjes, gebak & taart, desserts & no-bakes en broodjes & brood.

De recepten zijn erg duidelijk en prima te volgen. Bij ieder recept vertelt de auteur iets over het recept en geeft hij vaak ook tips. Soms staat er onder aan de pagina nog een extra tip.
De ingrediënten staan per onderdeel dat je gaat maken duidelijk bij elkaar. Daarnaast vind je stap voor stap de handleiding voor hoe je het gerecht moet maken. Sommige recepten hebben best veel stappen maar dat is geen punt omdat het heel duidelijk is wat je op welk moment moet doen.
Aan het einde van de recepten staan vaak tips over hoe je het baksel het beste kunt bewaren.

De recepten zijn heel uiteenlopend met de ingrediënten die je nodig hebt. Hierdoor krijg je een rijke variatie aan smaken wanneer je meer uit het boek gaat bakken. Waar het ene recept behoorlijk veel suiker bevat heeft een ander recept bijvoorbeeld weer boekweit en fruit als ingrediënten.
Nadeel kan zijn dat je vaak één of meer ingrediënten voor een recept niet standaard in huis hebt.

Ik ben erg enthousiast over het boek, zowel over de variatie in baksels, de duidelijke instructies, de mooie foto’s en de heerlijke en volle smaak van de recepten uit het boek. De Turtle brownies die ik gebakken heb waren zelfs zo’n succes dat mijn bezoek het boek gelijk bestelde na het proeven.

 

Deze vier gerechten heb ik gemaakt

Turtle Brownie
Deze brownie wordt gebakken met volkoren roggemeel wat volgens de auteur een heel speciale smaak geeft. Ik heb gekozen voor het alternatief dat in het boek bij de tips stond en gebruikte in plaats van het roggemeel gewone bloem.
Het recept bestaat uit twee onderdelen, namelijk de brownies en de gezouten karamel saus voor óp de brownies. Het was voor mij de eerste keer dat ik zelf karamel saus maakte maar met de omschrijving lukte het prima.
Er gaan in dit recept onder andere pecannoten/ 2 soorten chocolade / bloem / 2 soorten suiker / slagroom / zeezout vlokken …..

Het resultaat was de beste brownie ooit, daar was iedereen het over eens. Ik heb een stuk ingevroren en later er uitgehaald en dat smaakte nog steeds geweldig.

IMG_0567

ConniesBoekenblog_JMF_R_20220429_0008

Zoetzoute rice crispy treats
Deze zoetzoute repen zijn een variatie op de klassieke rice crispy treats, en heeft een mix van zoete en zoute snacks. In het recept zit onder andere heel veel marshmallows / gepofte rijst / gezouten pretzels / chocola / gezouten pinda’s …..

Dit leek me heel leuk om eens te proberen omdat ik op het internet al vaak filmpjes met dit soort gerechten had bekeken en benieuwd was hoe het zou smaken. Wat mij betreft is het eindresultaat te zoet en overheerst de marshmallow. Ook is het een behoorlijk machtige snack.
Het maken was een leuke ervaring, zeker het smelten van de marshmallows en het samenvoegen van de ingrediënten was een nieuwe ervaring. Het komt ondanks de plakkerige ingrediënten makkelijk uit het blik en is gemakkelijk te snijden.

Het test panel was verdeeld over dit gerecht. Een aantal vonden het wel aardig maar waren niet super enthousiast. Daarentegen waren twee andere mensen totaal omver geblazen door dit gerecht en aten zonder moeite een flink stuk op en genoten daar echt van.

ConniesBoekenblog_JMF_R_20220428_0003

IMG_0535

Bananenbroodpudding met Bourbon
Broodpudding is iets wat ik altijd al een keer heb willen maken maar op een of andere manier was het er nog nooit van gekomen. Toen ik dit recept zag was ik direct verkocht en wilde ik het proberen.

Het is een heerlijk recept en ik ben er dol op. Onze buren waren ook zeer te spreken over de broodpudding en vonden het erg lekker. En ook de schilder die onze ramen aan het schilderen was, was zeer te spreken Mijn man en zoon vonden de knapperige bovenkant erg de moeite maar vonden de bananen smaak te veel overheersen (zij houden niet van bananen)

In het boek staat dat de broodpudding het beste is op de dag van bereiding, en warme broodpudding met ijs is inderdaad een top traktatie. Maar ik vond de afgekoelde broodpudding nog lekkerder omdat nu de pudding nog beter tot z’n recht kwam.

In dit recept vind je onder andere brioche brood / bourbon of whisky / bananen / ahornsiroop / melk ….

Vanwege de dikke rietsuiker laag bovenop de bananenpudding is het belangrijk dat je het bakblik gelijk goed schoonmaakt voor de suiker in gaat branden.

Tot mijn verbazing was de broodpudding goed in te vriezen. Iets waar ik blij mee ben omdat ik van ons huishouden het meest enthousiast ben over het recept. Volgende keer ga ik het maken met veel minder als bovenlaag.

ConniesBoekenblog_JMF_R_20220502_0008

ConniesBoekenblog_JMF_R_20220521_0180

Plaatscone
Bij dit recept had ik op een of andere manier iets te veel bakmeel gebruikt waardoor de plaatscone wel erg hoog geworden was. Gelukkig was de smaak prima en was de combinatie van scone met vers fruit en clotted Cream (of slagroom) heerlijk. Mijn zoon die niet van taart houdt vond de scone zonder iets erop erg lekker.

Volgens het recept moet je het fruit van tevoren met fijne kristal suiker en vanille pasta mengen om heerlijk zoet fruit te krijgen. Dat heb ik met een deel van het fruit gedaan en een ander deel heb ik alleen schoongemaakt. Voor mij is fruit al zoet genoeg en hoeft er geen suiker op.

Ik heb de plaatscone in stukken gesneden en voor bezoek en buren naar wens belegd met slagroom of clotted Cream en gezoet fruit of ongezoet fruit. Het viel erg goed in de smaak bij het test panel.

IMG_0557

IMG_0591

IMG_0596

Volgende baksels
Hier in huis is iedereen het er over eens dat de brownies nog een keer gebakken moeten worden. Verder lopen de wensen uiteen zodat het maar goed is dat ik een klein blik gekocht heb en een aantal baksels in de vriezer kunnen.
Op mijn lijst om te gaan maken staat: nog een keer broodpudding / ondersteboven bananen boekweitcake / pindakaasbrookies / frambozencheesecake met kruimellaag / kersenplaattaart

Mijn man en zonen willen graag deze baksels proeven: Klassieke verjaardagskaart (met room en chocola), Tiffin met chocolade / vanille Tompouces / chocolade roomtaart.

Link naar bespreking “Uit één bakblik ……

Achterflap

1 bakblik, 70 recepten

Koekjes, cakes, bars, pasteitjes en desserts, fruitig, notig, met chocolade en specerijen:
Met slechts één bakblik en deze makkelijke recepten bakt iedereen de sterren van de hemel, zo bewijst Great British Bake Off winnaar Edd Kimber.

Uit één bakblik staat vol met veelzijdige en gemakkelijke bakrecepten. Van traditionele rabarbercrumle tot moderne creaties als Tahini Babka Buns. Voor iedereen die wel van bakken, maar niet van volle keukenkastjes houdt.

Boekgegevens

1_9789021590325

Titel :Uit één bakblik
Auteur :Edd Kimber
Uitgever :Kosmos Uitgevers
Verschenen :Maart 2022
ISBN :9789021590325

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.