Gelezen: Het grote boek over de stad – Didier Balicevic / Anne-Sophie BaumannGelezen

9789059089181

Het grote boek over de stad is precies het boek waar mijn kinderen thuis dol op waren. En ook in mijn werk als peuterleidster waren boeken met flapjes, pop-ups en bewegende delen erg geliefd bij de kinderen. Het is immers ontzettend leuk om samen in een boek van alles te ontdekken en op onderzoek uit te gaan.
Het grote boek over de stad heeft meer dan 55 bewegende elementen, waarmee je o.a. auto’s uit een garage laat rijden, een lift op en neer kunt bewegen of een carnavalsoptocht door de stad laat lopen. Er zijn vele flapjes die opengemaakt kunnen worden.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180730-0001Het boek heeft een groot formaat en is van stevig karton zodat het niet zo snel kan beschadigingen. Met jonge kinderen is het wel verstandig om het samen te lezen/bekijken omdat hun motoriek nog wat onhandig is waardoor de bewegende delen dan stuk kunnen gaan.
Er gebeurt heel veel op de pagina’s zodat hele jonge kinderen waarschijnlijk vooral op de bewegende delen letten en op de makkelijk herkenbare objecten zoals auto’s, bomen en mensen. Maar dat biedt al genoeg om samen te kijken naar de pagina’s, voorwerpen te benoemen en te genieten van het bewegen van de onderdelen en het kijken wat er achter de flapjes verborgen zit.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180730-0002

Wanneer de kinderen iets ouder zijn kan het boek een schat aan informatie bieden door de illustraties, de korte teksten die erbij staan en de vele details die te zien zijn. Ook nu zijn de flapjes nog steeds erg leuk want daarachter staat allemaal extra informatie in woord en beeld. Zo kun je bijvoorbeeld in de supermarkt het schap van de chocola open maken en zie je in het kort hoe chocola gemaakt wordt. De woorden die hier bij gebruikt woorden zijn best moeilijk en zullen wat extra uitleg nodig hebben van een volwassene. De teksten zijn hier erg klein dus dit is niet echt voor zelf lezen maar voor het samen lezen. De plaatjes hierbij zijn erg duidelijk en geven een kort en krachtig beeld van chocola maken.
En zo gaat dat in het hele boek, een combinatie van kijken, bewegen en leren.

Er zijn 8 thema’s die steeds op een dubbele pagina getoond worden.

 • Het verkeer
  Wanneer je het boek opendoet zie je de auto’s bewegen. Allerlei soorten verkeer is er te zien, auto’s, de tram, een step, de fiets……. Er is van alles te zien wat met verkeer te maken heeft zoals stoplichten, een zebra pad en nog veel meer. Onder 1 van de flapjes kun je zien hoe de metro aan de binnenkant eruit ziet. En hier en daar wordt kort wat informatie gegeven.
 • Kantoorgebouwen
  Hier zie je de voorkant van een aantal gebouwen met een parkeergarage ernaast. De auto’s kunnen in en uit de garage worden geschoven. Op een van de gebouwen zijn glazenwassers aan het werk. Hun lift kan de kleine lezer naar beneden en naar beneden schuiven. Achter de ramen van de gebouwen gebeurd ook van alles en op straat is o.a te zien dat de post bezorgd wordt. In een van de gebouwen kun je zien dat er een raam kapot is in het flapje dat daar zit wordt verteld hoe glas gemaakt wordt.
 • Buizen onder de grond
  Hier kun je zien waar ons water en elektriciteit vandaan komt en hoe dat onder de grond eruit ziet
 • Het park
  Een pagina vol bomen en natuur en allemaal onderwerpen die er mee te maken hebben. Zo ka een boom in het park wel 300 jaar oud zijn en ziet dezelfde boom er in de verschillende seizoenen heel anders uit. Wat je kunt zien door de boom te verschuiven. En zo is er nog veel meer te zien o.a. spelende kinderen, het gras dat gemaaid wordt, een vijver.
 • Het winkelcentrum
  ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180730-0008De lift in het winkelcentrum kan omhoog en omlaag geschoven worden, en er zijn verschillende winkels te zien aan de buiten en de binnenkant. En vanalles wat bij een winkelcentrum hoort naast winkels, een trap, een roltrap, de parkeerplaats, mensen die winkelen, een winkelvloer die geboend wordt, kinderen op fietsjes of in een winkelwagentje.
 • De hulpdiensten
  Je kunt hier een kijkje nemen in de brandweerkazerne, ziet wat er achter de ramen in een ziekenhuis allemaal gebeurd, ziet het politiebureau en de auto’s. En ziet hoe een helikopter op het dak van het ziekenhuis land waarbij je ook in de helikopter kunt kijken.
 • Bijzondere gebouwen
  Als je het dak van het zwembad openklapt zie je de kleedkamers en het zwembad waar zwemles gegeven wordt. Allerlei gebouwen voor leuke en soms ook verdrietige momenten. Ook het kerkhof waar mensen begraven worden staat erop.
 • De stad veranderd
  Wanneer je deze pagina openslaat krijg je een grote pop-up van de stad te zien waarbij verteld wordt dat een stad steeds weer iets anders wordt en veranderd.

Al met al wat mij betreft echt een aanrader.

Achterflap

HET GROTE BOEK OVER DE STAD
De stad is een leefomgeving die bruist van de activiteit. In dit kleurrijke boek boordevol flapjes ontdekt je kind al spelend alle aspecten van het stadsleven. Het boek geeft ook antwoord op heel wat boeiende vragen over ons dagelijks leven.

Waar halen we ons drinkwater vandaan? En waar gaat het water van de wc eigenlijk naartoe? Hoe ziet een brandweerkazerne eruit aan de binnenkant? Hoe wordt papier gemaakt? Wat zie je in het museum? Wie zet het stoplicht op rood?

Je ontdekt het allemaal in dit boek!

Boekgegevens

9789059089181

Titel :Het grote boek over de stad
Auteur :Didier Balicevic / Anne-Sophie Bauman
Uitgever :Uitgeverij Davidsfonds
Verschenen :Februari 2018
ISBN :9789059089181
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.