Bespreking: 30 dagen creatief – Johanna BasfordCreatief, Gelezen

9789045326917

Een tijdje terug gaf ik al mijn eerste indruk van het boek 30 dagen creatief van Johanna Basford. De link naar dit blog staat verderop in deze bespreking.
Aangezien het boek binnenkwam toen ik midden in een verhuizing zat kwam ik er nog niet eerder aan toe om in het boek aan de slag te gaan. Ondertussen zijn we aardig gesetteld in ons nieuwe huis en ben ik weer aan het tekenen / knutselen geslagen.

Wat mij betreft is Johann Basford met dit boek in haar missie geslaagd. Met haar inspirerende introductie, tips, tracker om bij te houden wanneer je 10 minuten creatief bezig bent geweest en de vele opdrachten in het boek weet ze je moeiteloos te stimuleren om even iets creatiefs te doen.
Het leuke aan dit boek is dat ook als je weinig tijd hebt of wanneer je wel iets wil doen maar niet zo veel creativiteit of puf hebt je toch gestimuleerd wordt om even het boek op te pakken en iets te doen. Natuurlijk kun je in het boek ook naar hartenlust je creativiteit laten vloeien als je meer tijd hebt en/ of overloopt van creativiteit. Genoeg te doen, te verzinnen om met deze pagina’s een kunstwerkje te maken.

Maar het hoeft niet. Zelfs met weinig tijd of een wat ingezakte creatieve inspiratie is dit boek heerlijk om even op te pakken. Er staan volop kleine opdrachten in, waarbij Johanna Basford tips en voorbeelden geeft hoe je hier mee aan de slag kunt. Het begin is er, het kader is er zodat je alleen nog maar hoeft te beginnen. En doordat je op je eigen manier er mee aan de slag gaat wordt het toch jou creatieve pagina. Ik merkte dat tijdens het doedelen of tekenen in het boek ik dit niet alleen als zeer ontspannen ervaarde maar ook steeds meer ideeën kreeg om meer met de pagina’s te gaan doen.

Bij iedere opdracht staat er een persoonlijk stukje tekst van Johanna Basford en geeft ze tips en mogelijkheden hoe je aan de slag kunt gaan.
Er is veel te doen in het boek zoals pagina’s met kleine tekeningen om je kleurpotloden te leren kennen / werken aan een symmetrisch motief, heerlijk ontspannen doedelen, mini kleurplaten, een pagina maken voor een mooie quote of voor een recept, kleuren in een bepaalde kleurschakeringen, kleine tekeningetjes maken. Genoeg te doen en allemaal erg laagdrempelig.

Mijn eerste indruk was al positief maar nu ik er mee aan de slag gegaan ben ben ik nog enthousiaster over het boek. Het is ideaal om even mee aan de slag te gaan, maar ook prima geschikt als je er meer mee wil doen. Wanneer je tekeningen vol met doedels gezet hebt kun je de tekeningen inkleuren. Het is stevig papier dat veel kan hebben, ik heb er met verfstiften, stiften, gelpennen, fineliners, Panpastel, Distress crayons en waterverf op gewerkt en dat ging prima.
Ook op de achtergronden kun je je uitleven met diverse materialen, of zelf nog wat bij tekenen. Het kan maar hoeft niet, gewoon lekker doedelen of tekenen en het verder erbij laten is ook een prima optie. Ook dan kun je een leuke pagina maken en ontspannen bezig zijn.

Voor deze bespreking ben ik met een aantal pagina’s aan de slag gegaan.

ConniesBoekenblog_JMF_6D_20220115_0008

Een pagina met 25 kleine fantasie bloemen. Hier geeft Johanna Basford de tip om vooral niet te veel te kijken naar de werkelijkheid maar om je fantasie los te laten op de bloemen. Op de pagina naast de bloemen is er plek om zelf ook wat bloemen te tekenen. De bloemen heb ik met diverse materialen gekleurd, en daarna de achtergrond bewerkt. Leuk om in meerdere keren te doen en steeds wat bloemen af te hebben.

ConniesBoekenblog_JMF_6D_20220115_0006

Hartjes doedelen. Op de pagina ernaast staan doedel voorbeelden en creatieve uitleg van Johanna Basford. Het is beslist geen toppagina, en verdient geen schoonheidsprijs, toch zet ik juist deze pagina wel in deze bespreking. Het geeft prima weer waar het boek om gaat, ik ben hier heel ontspannen en met veel plezier mee bezig geweest en ik heb me prima vermaakt. Na de vermoeiende tijd van de verhuizing was dit de eerste keer dat ik weer wat creatiefs ging doen, een ideale manier om te starten en hierdoor kreeg ik weer inspiratie voor komende projecten.

ConniesBoekenblog_JMF_6D_20220115_0009

Het werken aan een symmetrisch motief. Dit vind ik ook een erg leuke opdracht en het is ook iets wat ik in mijn Artjournal kan gaan gebruiken. Ik heb maar een klein stukje gedaan zodat goed te zien is hoe je dit met de stukjes die er al staan als voorbeeld makkelijk zelf af kunt maken

Mini kleurplaten (Rechts).

 

Op deze pagina staan 12 gedetailleerde kleine kleurplaten waarvan ik er vier gedaan heb. Erg fijn dat je echt een iets af kan maken ook als je niet te lang bezig kunt zijn.

ConniesBoekenblog_JMF_6D_20220115_0003

ConniesBoekenblog_JMF_6D_20220115_0005

Vliegers doedelen en kleuren. Erg leuk om deze vrolijke vliegers eerst te versieren en daarna de pagina in te kleuren. Het doedelen kan los uit de hand, maar ook met fijne sjablonen. Met sjablonen wordt het nog net iets netter maar los uit de hand vind ik meer ontspannen.

ConniesBoekenblog_JMF_6D_20220115_0010

Lampionnen doedelen en inkleuren. Ook hier staan op de pagina er naast volop doedel voorbeelden waarvan ik er een paar gebruikt heb. Hier heb ik het bij doedelen en inkleuren gelaten en de achtergrond heb ik niets aan gedaan. Dat is het leuke van dit boek, je kunt het zo uitgebreid of juist eenvoudig houden als je zelf wil. Het resultaat is toch de moeite en het is heerlijk ontspannen om te doen.

Achterflap

Ontdek hoe leuk en rustgevend creativiteit kan zijn!
In 30 dagen creatief ga je op reis langs fantasierijke tekenopdrachten en inspirerende ideeën die het vonkje zullen zijn om je eigen creativiteit te laten ontvlammen.
Dit boek is een mix van zwierige doedelpagina’s, deskundig advies en eenvoudige stap-voor-stap tekenaanwijzingen en staat vol met dingen die die je rust en plezier brengen: van kalmerende velden vol lavendel tot overdadige, heerlijke ijshoorntjes en weelderig bloeiende potplanten.
De Schotse illustrator Johanna Basford tekent fantasierijke en gedetailleerde kleurplaten voor jong en oud. Ze verkiest potlood en inkt boven pixels.
Haar illustraties zijn geliefd over de hele wereld.
Eerder verschenen van haar hand waaronder Wereld vol wonderen, Evi en de kleurrijke vlinder, Johanna’s kerstmis en Magische Jungle.

Link naar mijn eerste indruk 30 dagen creatief ….

Boekgegevens

9789045326917

Titel :30 dagen Creatief
Auteur :Johanna Basford
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :Oktober 2021
ISBN :978904532617

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.