Recensie: De weg naar huis – Fitzek4 sterren, Recensie

9789044362190

Jules Tannberg valt in voor een vriend die als vrijwilliger bij een begeleidingsdienst voor vrouwen werkt. Vrouwen kunnen deze dienst bellen wanneer ze zich ongemakkelijk voelen wanneer ze ’s avonds alleen op weg naar huis zijn. Door het gesprek met een vrijwilliger kunnen ze meer ontspannen en minder bang zijn. Zeker op het moment bellen vrouwen veel omdat er een moordenaar rondloopt die vrouwen vermoord en met bloed hun sterfdag op de muur schrijft.

Het eerste gesprek van Jules is met een doodsbange Klara die hem vertelt dat ze reddeloos verloren is en dat Jules gevaar loopt als hij met haar blijft praten. Jules probeert meer te weten te komen zodat hij haar kan helpen en vanaf dat moment staat zijn leven totaal op z’n kop. Hij hoort meer gruwelijkheden dan hij ooit had kunnen vermoeden en zowel hij als Klara zijn hun leven niet zeker.

Wanneer Klara en Jules met elkaar in gesprek gaan ontvouwt zich langzaam maar zeker de vreselijke situatie waarin Klara zich bevindt. Al jarenlang wordt ze lichamelijk en geestelijk mishandeld door haar man. Wat ze vertelt is heftig en doet je maag omkeren. Wat mij betreft was dit iets te heftig. Wat hierbij vooral heel erg beangstigend is dat je als lezer snapt en voelt hoe gebroken Klara is zodat ze niet meer kan ontsnappen.
Het gesprek tussen Klara en Jules is heel dynamisch en zit psychologisch goed in elkaar. Klara vertelt niet zomaar alles. Dit gaat in stappen en om haar te laten praten en gerust te stellen vertelt ook Jules zijn verhaal. Dan blijkt dat hij een traumatisch verleden heeft en veel meegemaakt heeft. Wanneer hij begint met vertellen is het al schokkend, maar het wordt nog erger wanneer hij meer loslaat.

Het is dan ook heel invoelbaar dat deze twee getroebleerde personen elkaars angst en pijn begrijpen en dat ze in korte tijd een hechte band krijgen. Hun verhalen zijn beklemmend triest en intens en het boek heeft dan ook een donkere grimmige sfeer.
Tot grote verbazing van Jules is het niet haar man waar Klara op dit moment voor op de vlucht is. Er is iemand die haar nog meer angst aanjaagt en die haar voor een onmogelijke keuze heeft gesteld. Iemand waarvoor ze zo bang is dat de mishandelingen van haar man hierbij verbleken en van wie ze vermoedt dat hij haar in de gaten houdt. Klara is er van overtuigd dat ook Jules hierdoor gevaar loopt.

Wanneer er bij Jules vreemde dingen gaan gebeuren lijkt het erop dat Klara gelijk heeft. Hij vraagt zijn vader, met wie hij een slechte band heeft, om hulp en advies. Hierdoor leer je niet alleen Jules nog beter kennen maar het roept ook extra vragen op tijdens het lezen.
Hoe verder je leest des te meer vragen er bij komen, het verhaal wordt ook steeds complexer en ingewikkelder. Zo wordt het verhaal van de moordenaar die rondloopt en voor veel onrust zorgt verweven met het verhaal. Als lezer heb je geen idee waar het allemaal naar toe gaat en wat er nu echt speelt

Goed onderbouwde wendingen zorgen ervoor dat je als lezer opeens heel anders moet kijken naar alles wat eerder gebeurd is. Er waren voor mij iets te veel toevalligheden, maar tijdens het lezen wist de auteur me desondanks te overtuigen en mee te slepen in de gebeurtenissen.
De afwisseling van onderhuidse en directe spanning in combinatie met diepgaande persoonlijke verhalen en de vele vragen die opgeroepen worden zorgen ervoor dat het boek maar moeilijk weg te leggen is.

Naast dat het een intense en spannende thriller is, is de auteur er ook in geslaagd om op indringende wijze te laten zien hoe diep de impact van mishandeling is en hoe dat zelfs in meerdere generaties doorwerkt.

Boekgegevens

9789044362190

Titel :De weg naar huis
Auteur :Sebastian Fitzek
Uitgever :The House of Books
Verschenen :Februari 2018
ISBN :9789044362190

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.