Recensie: De Drakenprofetie – Tui T. Sutherland4 sterren, Recensie

9789025775483

De Drakenprofetie is het eerste deel uit de jeugdboeken serie Vleugels van vuur, het is een serie voor kinderen vanaf 9 jaar. Voor jeugdige draken fans is dit echt iets om te lezen omdat de draken de hoofdrollen spelen in het verhaal. Maar ook wanneer een kind geen uitgesproken drakenfan is kan dit boek zeker een aanrader genoemd worden. Het is een verhaal vol avonturen en gevaren, maar ook gaat het over vriendschap en ontdekken wie je bent.

De Drakenprofetie speelt zich af in een wereld waarin zeven drakenstammen al generaties lang verwikkeld zijn in een uitzichtloze oorlog. Vele draken zijn hierbij al om het leven gekomen en bondgenootschappen veranderen om de zoveel tijd. Maar er gloort iets van hoop door een profetie waarin voorspelt wordt dat vijf jonge draken vrede zullen brengen in de wereld.

Wanneer de vijf draken van de profetie geboren worden brengen draken, die in de profetie geloven, hen naar een verborgen grot waar zij in het geheim worden opgeleid tot strijder. Zij weten niets van de buitenwereld behalve dat wat ze van hun begeleiders leren. Het ie een zware last die op de schouders van de jonge draken ligt, zeker wanneer je in de proloog leest dat één van de uitverkoren draakjes gestorven is en vervangen is door een ander. Hoe zal dit de profetie beïnvloeden?

In het begin van het boek maak je als lezer kennis met de vijf jonge draken en hun strenge begeleiders. Al snel blijkt dat de draken niet aan de hoge verwachtingen voldoen die hun begeleiders van hen hebben en dat wordt ze telkens weer ingewreven. Met name de draak die de plaats in neemt van het overleden draakje heeft het zwaar te verduren. Ze wordt vanwege haar drakenras (dat als minder waardig wordt gezien) en het feit dat ze niet echt een draak uit de profetie is met minachting behandeld door de volwassen draken.

De vijf draken onderling zijn goede vrienden geworden ondanks dat ze totaal verschillende karakters hebben en verschillende soorten draken zijn. De leider van de groep is Klei, een dappere en loyale jonge draak. Net als de andere draken is hij benieuwd naar de buitenwereld, vraagt hij zich af waar zijn familie is en maakt hij zich zorgen over de profetie. Daarnaast tobt Kei enorm over het feit dat de volwassen draken er van overtuigd zijn dat er een gevaarlijk monster in hem schuilt dat ooit zal vechten voor de profetie. Dit is niet hoe Kei wil zijn en het is zeker niet hoe hij de oorlog wil beëindigen. Dit moet toch anders kunnen dan met nog meer geweld en doden. Deze zoektocht van Kei naar wie hij is en hoe hij de profetie wil dienen is mooi verwerkt in het verhaal en maakt van Kei een interessant personage met wie je als lezer mee kunt leven.

In de loop van het verhaal leer je langzaam de vijf draken beter kennen en ontdek je meer over hun karakters en over de speciale eigenschappen die ze hebben. Vóór in het boek staan van alle 7 drakensoorten een illustratie en wat informatie over wat ze kunnen en met wie ze bondgenoten zijn. Het duurt wel even voordat je als lezer een beetje kijk hebt op de wereld waarin de draken leven en hoe de verschillende personages in elkaar steken.

Wanneer blijkt dat het leven van één van de draken op het spel staat besluiten de vijf draken om samen te ontsnappen. Dit is het begin van vele gevaarlijke avonturen waarbij hun moed en loyaliteit zwaar op de proef gesteld zullen worden.
Het is leuk om te lezen hoe ze voor het eerst in de buitenwereld komen en steeds meer ontdekken waartoe ze in staat zijn. De verschillen in de karakters komt steeds meer naar voren waarbij je al lezende de moed van de een bewondert maar ook kunt begrijpen waarom een ander minder heldhaftig is.

De dynamiek tussen de vijf draken is levendig en leest prettig, er wordt volop ruzie gemaakt maar ook lachen ze samen. Het is een hechte vrienden groep wat bij draken niet gebruikelijk lijkt te zijn. Toch blijken er onderling ook geheimen te zijn en is het maar de vraag of iedereen even eerlijk is. Zeker wanneer blijkt dat machtige draken een eigen plan lijken te trekken en het maar de vraag is of dat gunstig is voor de vriendengroep.

Naast de spanning van wie er te vertrouwen is en wat ze nog allemaal te wachten staat zijn er ook volop gevaarlijke situaties waarbij hun levens op het spel komen te staan. De draken komen onder andere in aanraking met één van de koninginnen van het rijk die hen wil laten vechten in haar arena. Ze maken kennis met de meest gevaarlijke draak ter wereld en tot schrik van de andere draken sluit Klei vriendschap met haar. Kan dit wel goed aflopen?
Kunnen ze ontsnappen uit de klauwen van deze bloeddorstige koningin?

De vijf draken komen voor allerlei uitdagingen te staan, krijgen met verraad te maken en raken betrokken in bloederige gevechten. Het gaat er zo nu en dan hard aan toe in het boek. Hoe ze hier mee omgaan en de manier waarop ze het einde van dit deel toch levend weten te bereiken is goed en geloofwaardig opgebouwd. Hier en daar mis je wat vaart maar door de persoonlijkheden van de vijf draken en de speelse manier waarop ze met elkaar omgaan blijft het boek je aandacht vasthouden.

De Drakenprofetie is mooi afgerond wat betreft de avonturen die ze in dit boek beleven. Ook vind Klei een antwoord op zijn vraag of hij nu wel of niet iets van een monster in zich heeft. Een prima einde dus voor een eerste deel. In de volgende delen meer over de profetie en over de twijfels over 1 van de draken die aan het einde van het boek subtiel geuit worden.

Zeker iets om naar uit te zien.

Boekgegevens

9789025775483

Titel :Vleugels van vuur – De drakenprofetie
Auteur :Tui t. Sutherland
Uitgever :Gottmer
Verschenen :September 2021
ISBN :9789025775483

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.