Recensie: De lessen van Meneer Picquier – Marc RogerRecensie, 3 sterren

9789400511705

In verzorgingstehuis Les Bleuets ontmoeten de jonge Grégoire en de oude meneer Picquier elkaar. Dit zal voor beiden hun leven veranderen wanneer er een warme vriendschap ontstaat tussen deze twee heel verschillende mannen die ieder in een andere levensfase zijn.
Grégoire is 18 en heeft geen diploma’s en brengt maaltijden in het tehuis rond omdat hij nu eenmaal geld moet verdienen. Hij heeft geen vrienden en verwacht weinig van het leven dat nog voor hem ligt.
Meneer Picquier is ziek en slijt zijn laatste dagen in het verzorgingstehuis. Hij wordt door iedereen in het tehuis “De oude boekenverkoper“ genoemd omdat hij drieduizend boeken in zijn kamer heeft staan. Deze heeft hij meegenomen toen hij zijn boekwinkel moest sluiten. Hij is een boekliefhebber in hart en ziel maar kan door zijn ziekte niet meer lezen.
Hij vraagt Grégoire om hen iedere dag een uur voor te lezen. Grégoire stemt toe. Niet omdat hij van lezen houdt maar omdat hij dan even geen maaltijden hoeft te bezorgen.
Dat hij voor leest gaat als een lopend vuurtje door het tehuis en steeds meer ouderen willen luisteren. Het wordt zo’n succes dat hij zelfs gaat voorlezen in de algemene ruimte zodat er zoveel mogelijk mensen kunnen luisteren.
Tijdens het lezen en praten over boeken ontstaat er een warme vriendschap tussen Meneer Picuier en Grégoire. Waarbij de oude boekverkoper ondertussen zijn jonge voorlezer een aantal waardevolle (levens)lessen meegeeft

De lessen van meneer Picquier is een verhaal waarin de liefde voor lezen en mooie verhalen van de pagina’s afspringt. Het laat zien hoe (voor)lezen mensen samen kan brengen en het leven kan verrijken. Wat dat betreft is het een speciaal boek dat voor liefhebbers van boeken de moeite waard is om te lezen. Ook leuk hierbij is dat er vele bekende boektitels voorbij komen.

Ook ware vriendschap en waardig oud willen worden worden op een mooie manier belicht. In het verzorgingshuis krijgt Grégoire veel te maken met mensen aan het einde van hun leven en wordt hij regelmatig met de dood geconfronteerd. Ook zijn mentor / vriend meneer Picquier zal niet lang meer leven. Met invoelingsvermogen vermogen vertelt hij hierover en met humor en duidelijke bewondering vertelt hij hoe meneer Picquier het verzorgingstehuis op stelten zet.

Anderzijds roept het boek dubbele gevoelens op en stelt het hier en daar teleur.
Zo kun je de empathie die Grégoire voelt voor de oudere mensen in het verzorgingshuis en zijn vriendschap voor meneer Picquier echt voelen tijdens het lezen. Hoe Grégoire met frisse tegenzin begint met voorlezen omdat het nare herinneringen oproept aan school komt ook goed over. Het is heerlijk om te lezen hoe hij geboeid raakt door de verhalen die hij leest. En hoe hij steeds meer geïnteresseerd raakt in boeken en zelfs de achtergronden van de verhalen die hij leest. In het boek merk je hoe hij steeds meer betrokken raakt bij de mensen in het verzorgingstehuis door het voor lezen. En hoe hij hier steeds meer energie in gaat steken, zichzelf ontwikkeld en een nieuw pad in slaat.
Maar als persoon leer je Grégoire niet kennen, en dat is een gemis in het verhaal. Zijn manier van vertellen heeft niet echt iets jongs of persoonlijks.
Picquier daarentegen komt wel goed uit de verf. Zonder moeite kon ik deze man voor me zien en kreeg ik door Grégoire een helder beeld van wie hij was, hoe hij op andere mensen overkwam en wat zijn achtergrond was. Jammer dat de man op de cover niets van deze Picquier heeft.

De vriendschap tussen Grégoire en meneer Picquier toont dat vriendschap niet naar leeftijd kijkt. Hoe dit langzaam opbloeit en wat het voor hen beiden betekent is bijzonder om te lezen. Dit geeft vertederende, verdrietige, grappige en ontroerende momenten. Maar in het laatste deel van het boek gaan de ontwikkelingen opeens wat snel en mis je als lezer iets in hun contact. Het einde viel me tegen omdat het wat abrupt overkwam
Wat goed naar voren komt is hoe kortzichtig mensen kunnen zijn bij alles wat net iets anders is dan gebruikelijk. Grégoire krijgt nare opmerkingen over zijn vriendschap met meneer Picquier van een aantal collega’s. Deels omdat ze jaloers zijn, deels door vooroordelen omdat meneer Picquier homosexueel is.

De manier van schrijven heb ik heel wisselend ervaren. Er waren momenten dat ik kon genieten van de manier van schrijven. Eerlijk, nuchter, met een rijke woordenschat en een tikje poëtisch. Maar elders in het boek waren er dan weer stukken waar heel lang op kleine details ingegaan werd en waar het langdradig en verre van boeiend was om te lezen.

Boekgegevens

9789400511705

Titel :De lessen van meneer Picquier
Auteur :Marc Roger
Uitgever :Bruna Uitgevers, A.W.
Verschenen :December 2019
ISBN :9789400511705

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.