Recensie: Historische verhalenRecensie, 4 sterren

9789082642636

Historische feiten en fictie worden in de bundel Historische Verhalen verweven tot 20 korte geschiedenisverhalen. Verhalen die zich afspelen in verschillende tijdperken en landen en met gevarieerde onderwerpen.
Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal gebaseerd zijn op op uitgebreid historisch onderzoek, waarbij de soms droge en vaak harde feiten uit de geschiedenisboeken een menselijk gezicht krijgen. Bovendien hebben de verhalen gemeen dat ze vlot lezen, weten te boeien en prima de sfeer van een geheel ander tijdperk weergeven.
Echt een aanrader voor liefhebbers van historische verhalen.

Een ijzersterke combinatie van fictie en feiten …

Het boek is uitgegeven door uitgeverij Historische verhalen, die in 2015 is opgericht met het doel om korte geschiedenisverhalen te publiceren. Auteurs kregen de opdracht om menselijke verhalen te schrijven op basis van de feiten uit ons verleden.
Deze bundel bevat de 20 vertellingen die in 2017 eerst digitaal verschenen zijn.

Elk verhaal wordt afgesloten met een historische achtergrond. De auteur van het desbetreffende verhaal geeft daarbij extra context en vertelt welke aspecten van het verhaal gebaseerd zijn op feiten en wat voortgekomen is uit zijn / haar fantasy. De kans is heel groot dat je door het lezen van een verhaal en de achtergrond meer wil weten over het onderwerp of het tijdperk van het verhaal. Het is dan ook zeer toepasselijk dat er aan het einde van de historische achtergrond beschreven staat waar je meer informatie kunt vinden.

Er wordt in de historische achtergrond op een vlotte en prettig leesbare manier veel informatie gegeven. Zeer wisselend van onderwerp maar altijd boeiend, soms omdat de informatie nieuw is, een andere keer omdat het informatie toevoegt aan wat je al weet. Maar eigenlijk altijd interessant vanwege de binding met het verhaal waar het bij hoort. Deze achtergronden zijn zijn onlosmakelijk verbonden met de verhalen en geven samen een kijkje in eeuwen van geschiedenis. Dat de feiten kloppen maakt het verhaal intenser en extra de moeite waard. Dat er een menselijke touch aan de geschiedenis wordt gegeven maakt de feiten meer invoelbaar en des te pakkender.

De verhalen spelen zich over de hele wereld, zoals in Oxford / Gent / Stockholm / Vietnam / Thebe / Judea en …….
Ook Nederland komt ruim aan bod. Iets wat ik zeker kan waarderen want dat heeft toch met onze eigen geschiedenis te maken. Bijvoorbeeld een verhaal over prinses Wilhelmina, gebaseerd op hardnekkige geruchten en roddels. Waarbij er een geheel eigen twist aan deze geruchten wordt gegeven.

Het is naast een wereldreis ook een reis door de tijd, want de verhalen spelen zich af van vele eeuwen geleden tot vrij recent.
Een verhaal over de Noordoostpolder waar in 1944 invallen werden gedaan naar Joodse onderduikers is redelijk recent. Maar het verhaal over een overspannen herbergier die wel heel speciale gasten krijgt speelt zich af aan het begin van onze jaartelling.

Vele onderwerpen en verschillende menselijke emoties komen aan bod, waarbij de hoofdrollen weggelegd zijn voor alle lagen van de bevolking.
Deze hoofdrollen zijn o.a. weggelegd voor

  • Een 6 jarige boerenzoon die voor het eerst naar de grote stad gaat en nog niet weet dat zijn leven voor altijd zal veranderen.
  • Een meisje uit het 13e eeuwse Gent die met spanning en romantiek te maken krijgt.
  • Een pop in Dresden die de trieste gevolgen van een bombardement meemaakt.
  • Een tunnelrat in Vietnam die ontroerende brieven naar huis stuurt.
  • Een Egyptische priester in opleiding die te maken krijgt met tegenwerking en sabotage.
  • Een romeinse keizer die bitter en alleen achterblijft.
  • Bekende personen zoals Frans Hals / Paus Bonifatius / prinses Wilhelmina.

Het is een mooie bundel met verhalen die prettig leest en een schat van indrukken, sfeerbeelden en informatie geeft.

Leuk weetje:
De omslag van de nieuwe verzamelbundel is een schilderij van Barend Cornelis Koekkoek. Hij was een negentiende eeuwse kunstenaar uit Middelburg die zich specialiseerde in landschapsschilderijen.
Veel van zijn werk, waaronder dit schilderij, is te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Boekgegevens

9789082642636

Titel :Historische verhalen
Auteur :Meerdere auteurs
Uitgever :Uitgeverij historische verhalen
Verschenen :Februari 2018
ISBN :9789082642636
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.