Bespreking: Elma vertel eens …Gelezen

9789083172330

Elma van Vliet is bekend van de Vertel eens – serie die in meer dan 20 landen verkocht is. Haar eerste vragenboek Mam vertel eens schreef ze in 2004 voor haar ongeneeslijk zieke moeder. Daarna volgden er meer boeken in de serie waarin door de boeken meer verbinding kon worden gelegd tussen mensen.
Toen haar moeder in 2018 overleed en Elma als single mam haar weg moest vinden, raakte ze het contact met zichzelf kwijt. Waar ze jaren geleden op zoek ging naar verbinding met haar moeder zocht ze nu verbinding met zichzelf.

Elma vertel eens is het resultaat van deze zoektocht en haar meest persoonlijke boek ooit.
Ze neemt je in twaalf hoofdstukken mee naar de tijd dat zij bezig was met het terugvinden van haarzelf en ze hoopt dat ze hiermee lezers kan inspireren om naar de stem van hun hart te luisteren zodat je als lezer stimuleert om je eigen verhaal te vertellen. En dan niet het opgepoetste verhaal dat we vaak aan de buitenwereld (en zelf aan onszelf) vertellen, maar opgeschreven wie je bent, wat je voelt, wat je wil. En daar uiteindelijk prima mee uit de voeten te kunnen omdat je nu eenmaal bent wie je bent.

Het boek heeft twaalf thema’s, waarbij ieder hoofdstuk begint met een mooie quote, en daar blijft het niet bij, er staan nog vele quotes in het boek.
Daarna vertelt Elma op aangename en persoonlijke wijze over haar leven en hoe ze met vallen en opstaan bezig was met rust nemen en luisteren naar zichzelf. Je leest onder andere hoe ze door de Corona teruggeworpen werd op zichzelf doordat ze minder contact met andere mensen had. En hoe ze daar ook een lichtpuntje in vond doordat ze daardoor de tijd en de rust kon nemen om naar zichzelf te kijken en zichzelf vragen te stellen.
Dat dit niet altijd gemakkelijk was blijkt uit het boek, het riep veel op en maakte zelfs dat ze ging twijfelen aan zich zelf. Tot ze voor zichzelf tot de conclusie kwam dat het allemaal draait om verbinding maken met jezelf.

Zij is hier niet vanzelf in geslaagd en het maakte veel los, dat lees je in haar verhaal. Elma zegt in haar boek niet dat iedereen tot dezelfde conclusie zal komen of dat dit het handboek is om jezelf te vinden. Er is geen belerend vingertje waarbij je er als lezer op gewezen wordt dat dit de manier is om meer tot rust te komen.
Het geeft mij meer het idee dat ze zich persoonlijk uitlaat en soms kwetsbaar opstelt om te laten zien dat dit positief kan zijn en zo kan stimuleren om zelf ook stil te staan bij wat je beweegt en hoe je verstand en gevoel meer in harmonie kunnen zien.

Persoonlijke en uitdagende vragen
De thema’s in het boek zijn: luister naar je hart / tijd is de essentie / geluk / liefde voor jezelf / tijd voor jezelf / mensen die ertoe doen / liefde / emoties / balans / groei / dankbaarheid / vier het leven.
Na ieder deel van het verhaal van Elma staan er vragen in het boek, met ruimte in het boek om ze te beantwoorden. Je kunt er dus ook je persoonlijke dagboek / verhaal van maken door in het boek te schrijven. Maar je kunt het natuurlijk ook ergens anders doen, of niets opschrijven en alleen je gedachten laten gaan over de vragen.
De vragen zijn heel wisselend van makkelijk en zonder dat ze al te diep moet graven in je herinneringen of gevoelens tot pittige / persoonlijke en uitdagende vragen die je misschien niet à la minute kunt beantwoorden. Die je aan het denken zetten of misschien zelf emoties oproepen of lastig zijn. Hierbij kun je natuurlijk zelf bepalen welke vragen je op dit moment wil / kan beantwoorden.

Tegelijk met het boek werd er een dagboekenserie met als thema’s zelfliefde, groei, dankbaarheid en blijdschap gelanceerd. 

Achterflap

Elma van Vliet is de bedenkster van de succesvolle Vertel eens – serie. Wereldwijd inspireerde ze meer dan vier miljoen mensen om zich te verbinden met zichzelf en met elkaar door het verzamelen, delen en herinneren van echte verhalen. In dit boek vertelt ze haar persoonlijke verhaal. Over haar zoektocht naar verbinding in haar eigen leven. Over de tijd nemen om jezelf te vinden, om los te laten wat niet goed is en op te groeien op een manier die goed voelt.
Over liefde, dankbaarheid en geluk.

Hoe weet je welke koers voor jou de juiste is? Hoe bepaal je wat bij je past? Hoe leer je naar de stem van je hart luisteren? Wat betekent geluk voor jou? En wat doe je als je de slappe lach krijgt tijdens een belangrijke presentatie?

Elma vertel eens (schuin) is het vaak grappige, soms ontroerende verhaal van een vrouw die al doende leert. Die niet gelooft dat zelfhulpboeken of goeroes bepalen wat goed voor je is. Zij gelooft dat je als je, dicht bij jezelf blijft, zelf je weg kunt vinden.
Met de 12 verhalen en de vragen in het boek hoopt ze je te inspireren om op zoek te gaan naar je eigen verhaal. En je te laten zien hoe belangrijk verbinding is. Met jezelf en met elkaar. Want alles wat je nodig hebt, zit allang in je. Je hoeft er alleen maar contact mee te maken.

Boekgegevens

9789083172330

Titel :Vertel eens – Elma, vertel eens
Auteur :Elma van Vliet
Uitgever :Uitgeverij Elma van Vliet
Verschenen :oktober 2010
ISBN :9789083172330

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.