Recensie: Nieuwe Vrienden – Louise Candlish4 sterren, Recensie

9789021425382

Jamie woont met zijn partner Clare in een prachtig huis in Londen en ondanks dat er zo nu en dan wat strubbelingen zijn hebben ze een goede relatie. Ze zijn pas bevriend geraakt met het veel jongere stel Kit en Melia en samen ondernemen ze van alles. Jamie en Clare voelen zich door deze vriendschap stukken jonger en levendiger.
Jamie en Kit reizen iedere dag samen met de busboot naar hun werk en raken bevriend met een aantal andere personen die iedere dag dezelfde boot nemen.
Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook want wanneer Jamie na de kerstdagen weer op de boot stapt merkt hij dat Kit er niet is. Vanaf dat moment staat zijn leven volledig op zijn kop wanneer blijkt dat Kit al meerdere dagen spoorloos is en zijn vrouw hem als vermist heeft opgegeven.

Tot de verbazing van Jamie wordt hij op de boot aangehouden door agenten die hem willen verhoren over de verdwijning van Kit. Er blijkt bewijs en een getuige te zijn van een heftige ruzie tussen Jamie en Kit. En dat is de laatste keer dat iemand Kit gezien heeft.
Jamie heeft heel wat uit te leggen en dat doet hij ook, het verhaal is namelijk in de ik vorm geschreven.

Jamie heeft een prettige vertelstijl die heel natuurlijk aanvoelt. Het is alsof hij naast je op de bank zit en tegen je kletst. Ook weet hij de sfeer van de omgeving goed neer te zetten en geeft hij aan hoe hij het beleeft wat er gebeurd.
In het begin van zijn verhaal aan de politie merk je al dat het gelukkige plaatje van twee liefdevolle stellen die met elkaar bevriend zijn niet helemaal klopt.

Jamie vertelt uitgebreid aan de politie over zichzelf en zijn relatie met Clare en hoe ze Kit en Melia hebben leren kennen. Hierbij gaat hij terug naar het verleden waarbij er zo nu en dan een stukje in het heden is in zijn contact met de politie. Het is een redelijk lang verhaal en het duurt dan ook even voordat hij bij het punt is waarop hij ruzie met Kit kreeg.
Er blijken behoorlijk wat barstjes te zitten in de relatie van Clare en Jamie. Het verschil in inkomen blijkt er daar één van te zijn. Jamie geeft in kleine opmerkingen en hoe hij vertelt aan hoe dubbel hij daar in staat. Hij geniet van de rijkdom van Clare maar zet zich er ook tegen af.
Clare komt wat arrogant maar erg vriendelijk over in zijn beschrijvingen, het portret dat hij van Kit schildert is minder sympathiek. Kit blijkt schulden te hebben en meer problemen te hebben, wat mogelijk met zijn verdwijning te maken heeft.
Aan zijn beschrijvingen van Melia kun je merken dat hij diep onder de indruk is van deze charmante en knappe vrouw.

Zijn verhaal aan de politie is intrigerend en roept tijdens het lezen talloze vragen op waarop je antwoord wil hebben. Het is duidelijk dat Jamie van niets weet, maar klopt dit wel want als lezer hoor je alleen zijn kant van het verhaal?

Nadat Jamie alles aan de politie verteld heeft gaat het verhaal in het heden verder, het wordt nu steeds ingewikkelder en er de spanning loopt steeds meer op. Dat de politie Jamie verdenkt wordt steeds geloofwaardiger aan de hand van wat je leest. Maar andere scenario’s waarbij de vrienden van de boot of andere personen betrokken zijn worden ook aan de lezer aangeboden en klinken ook niet onwaarschijnlijk. Daarnaast blijft er steeds de vraag spelen waar Kit is en of er wel sprake is van een misdaad.
Als lezer was ik volop aan het meedenken en had ik hier en daar mijn vermoedens. Het was leuk om door te lezen en te ontdekken waar ik goed en fout zat.

Net wanneer je denkt te weten hoe het zit komen er nieuwe feiten die alles op z’n kop zetten en die een nieuw licht werpen op wat je al weet. Dit past perfect bij wat je al weet en wat er al gebeurd is waardoor alles weer open ligt en er nieuwe mogelijkheden zijn voor wat er gebeurd is.
De sfeer in het boek verandert hierdoor en er is veel spanning voelbaar, niet alleen in directe confrontaties maar vooral de onderhuidse spanning is om te snijden.

Het laatste stuk heeft veel vaart en er blijft van alles gebeuren zodat het boek moeilijk weg te leggen is. Het plot zit ingenieus in elkaar met nog een kleine twist aan het eind.

Boekgegevens

9789021425382

Titel :Nieuwe vrienden
Auteur :Louise Candlish
Uitgever :Volt
Verschenen :Juni 2021
ISBN :9789021425382

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.