Gelezen: Billy Summers – Stephen KingGelezen

1_9789022593806

Billy Summers is het derde boek dat ik heb gelezen van Stephen King en de verhalen verschillen van elkaar als dag en nacht. Wanneer ik een volgend boek van Stephen King ga lezen heb ik dus geen flauw idee wat me te wachten staat. Iets wat mij prima bevalt in een boek.
Een aantal overeenkomsten in de boeken is me echter ook op gevallen.

Stephen King heeft een fijne schrijfstijl waarmee hij je helemaal het verhaal in trekt. Alle drie de keren dat ik een boek van hem las was ik onder de indruk van zijn vakmanschap om een verhaal diepgang te geven en goed op te bouwen en het tegelijkertijd heel prettig en makkelijk leesbaar te maken. Zo nu en dan kan hij een tikje breedsprakig zijn maar dat stoort beslist niet.
Ook de uitwerking van de personages heeft in de boeken die ik tot nu toe gelezen heb iets heel reëels en soms zelfs herkenbaarheid. Zelf als het onderwerp apart is en de personages beslist geen modelburgers zijn.

De hoofdpersoon in dit boek, Billy Summers, is een huurmoordenaar die nog één laatste klus zal doen voordat hij met pensioen gaat. Vanaf het begin heeft Billy het gevoel dat er een addertje onder het gras zit maar vanwege het gigantische bedrag dat hij geboden krijgt accepteert hij de klus toch. Dit is het begin van een intrigerend verhaal waarin van alles gebeurt en waarin je in stappen het levensverhaal van Billy Summers hoort. Niet alleen Billy komt hierbij goed uit de verf maar ook de vele andere personages in het boek, of ze nu een grote of kleine rol hebben in het verhaal.

Het is moeilijk om een etiket te plakken op het boek wat genre betreft, het heeft van alles in zich afhankelijk van in welk deel van het boek je aan het lezen bent. Het verhaal van Billy die een aanslag moet plegen, zijn voorbereiding, de tegenslagen, zijn argwaan tegen de opdracht gever en waar dit uiteindelijk toe leidt is de basis van het verhaal.

Daarnaast heeft Stephen King een geloofwaardige manier gevonden waardoor je als lezer beetje bij beetje Billy en zijn verleden beter leert kennen. Het is een verhaal over zijn tragische jeugd, en zijn tijd in het Amerikaanse leger. Het geeft inzicht in waarom hij huurmoordenaar is geworden en waarom hij alleen slechte mensen wil doden. Al lezende kom je er achter dat Billy zelf heel goed beseft dat zijn morele kompas dubieus is. Toch weet hij je op vele momenten mee te trekken in zijn manier van redeneren of laat hij je ernstig nadenken over je eigen morele kompas.

Heel belangrijk is een ontmoeting die het leven van Billy totaal op z’n kop zet. Ongewild raakt hij bevriend met de meest onwaarschijnlijke persoon die je kunt verwachten. Deze nieuwe vriend heeft ook een geheel eigen verhaal dat perfect in het grotere geheel verwerkt wordt. Samen gaan ze de confrontatie aan met de problemen die ze in hun leven hebben. Hoe hun vriendschap ontstaat en wat verder ontwikkelt is bij tijden ontroerend, soms grappig, altijd geloofwaardig en fijn om over te lezen.

Het verhaal heeft spanning, gevaar en actie die je op het puntje van je stoel laat zitten en maakt dat je snel door wil lezen. Vanaf het begin tot het einde was ik nieuwsgierig naar hoe het nu zat met de aanslag en alle problemen die daaruit voortvloeien voor Billy. Het is een complex plot dat goed uitgewerkt is.
Maar er zijn ook hele “gewone“ mooie momenten zoals wanneer Billy moet infiltreren in een klein stadje zodat hij niet opvalt wanneer hij de aanslag zal plegen. Hij raakt meer betrokken bij de bewoners van het stadje dan hij van plan was en dat geeft niet alleen wat innerlijke conflicten voor Billy maar geeft perfect de sfeer weer van een kleine warme gemeenschap.

Zijn beschrijvingen van zijn tijd in het Amerikaans leger in Irak heeft een hele andere sfeer en laat je soms met afgrijzen lezen over wat hij daar gezien en meegemaakt heeft.
De terugblikken op de jonge Billy en zijn nieuwe vriendschap zijn mooi, ontroerend en warm ondanks de vreselijke gebeurtenissen in het verleden en heden. Het is pittig wat er beschreven wordt en het wist me te raken. Gelukkig staat er ook vele positieve momenten tegenover.

Een prachtig boek dat niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen valt.

Achterflap

Billy Summers is een huurmoordenaar, de beste die er is. Hij stelt wel een voorwaarde: Billy neemt een klus alleen aan als het doelwit echt een slechterik is. En nu wil Billy ermee stoppen. Maar eerst is er nog één laatste opdracht.
Als een van de beste sluipschutters ter wereld en onderscheiden oorlogsveteraan uit Irak is hij een Houdini als het erop aankomt om te verdwijnen nadat een klus is geklaard.

Dus wat kan er misgaan ?

Wat dacht je van … alles ?

Boekgegevens

1_9789022593806

Titel :Billy Summers
Auteur :Stephen King
Uitgever :Boekerij
Verschenen :augustus 2021
ISBN :9789022593806

3 antwoorden
  1. Maria
    Maria zegt:

    Ben benieuwd naar het boek. Zodra het boek binnen is ga ik er in beginnen.. heb ook al een aantal van Stephen king gelezen en vind ze niet allemaal even mooi.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.