Gelezen: Niet zonder jou – Wendy BrokersGelezen

9781774533857

Niet zonder jou van Wendy Brokers is het eerste deel van de Eindeloos trilogie die bij Kobo als ebook is verschenen. De hoofdpersonages zijn twee Young Adults die zeer tot de verbeelding spreken zodat je na dit (goed afgeronde) deel benieuwd hoe het verder met hen gaat.

Het verhaal begint met een indringende proploog waarin een jongen heel erg bang is voor iemand. Wat hier gebeurd en waarom hij zo angstig is wordt gaandeweg in het verhaal duidelijk.

In het begin van het verhaal maak je kennis met Tess die net verhuisd is en naar een nieuwe school gaat. Tess is zestien jaar en komt uit een welvarend gezin, materieel gezien komt ze niets te kort. Maar als het over warmte en liefde gaat is het een ander verhaal. Haar ouders zijn koel en afstandelijk en zijn altijd aan het werk. Met haar enige zus heeft ze nauwelijks een band.

Tess raakt op school bevriend met een van haar klasgenoten en deze vriendschap zorgt voor veel leuke, lieve en soms spetterende momenten. Lief en leed wordt gedeeld maar er wordt elkaar ook ongezouten de waarheid verteld. Zoals wanneer Tess als een blok valt voor Jay en haar vriendin haar serieus voor hem waarschuwt.

Jay voelt ook direct aantrekkingskracht wanneer hij Tess voor het eerst ziet maar wil daar niet aan toegeven. Gezin zijn verleden en problematische thuissituatie zit hij niet te wachten op problemen door een relatie met een rijkeluismeisje. Maar hij kan niet op tegen de gevoelens die hij voelt voor Tess. Hun ontmoetingen zijn levendig en komen heel natuurlijk over. Het is mij iets te dramatisch en zwijmelend verwoord maar het is geschreven voor tieners en Young Adult en ik lees het als volwassene.

Wanneer Tess en Jay een stel worden komen ze voor vele problemen te staan omdat hun omgeving hier negatief op reageert. Vooral de ouders van Tess zijn in alle staten en zetten elk middel dat ze hebben in om Tess onder druk te zetten om hun relatie te verbreken. Wanneer ze stiekem toch samen blijven wordt dat niet alleen als romantisch neergezet maar ook als problematisch. Het liegen en bedriegen van haar ouders valt Tess zwaar.

Het verhaal heeft veel meer dan een tienerliefde die onmogelijk gemaakt wordt. Een intens en heftig verhaal over Jay speelt ook een belangrijke rol. Jay komt uit een zeer moeilijke thuissituatie en het is mooi om te lezen hoe hij hier beetje bij beetje over vertelt aan Tess. Het is pijnlijk reëel hoe Tess ondanks dat ze haar best doet als buitenstaander niet begrijpt wat de impact hiervan is en waarom Jay niet om hulp kan vragen.
Door zijn achtergrond komen er situaties waarin Jay spontaan op een bepaalde manier reageert en een donkere kant van zichzelf laat zien. Hoe Tess en Jay hier mee omgaan is mooi neergezet, het gaat zeker niet vanzelf ondanks dat ze veel van elkaar houden.

Hoewel de karakters pas 16 en 18 zijn is er een duidelijke erotische spanning tussen hen die later in het verhaal leidt tot behoorlijke wat sexy momenten. Op deze momenten voelde ik me echt te oud om over tieners te lezen die sex hebben.

Het verhaal neemt een dramatische wending waarbij Tess voor een moeilijke keuze komt te staan en waardoor hun liefde zwaar op de proef wordt gesteld. Heftige emoties en spanning spelen nu een grote rol in het verhaal. Er wordt goed naar het einde toewerkt op een kleine twist na die ik wat uit de lucht vond komen vallen.

Achterflap

Tess komt uit een welgestelde, maar weinig betrokken familie die net is verhuisd. Haar ouders zijn drukker met hun werk en sociale status dan met hun twee dochters. Als ze op de eerste schooldag van het laatste jaar van de middelbare school Jay ontmoet, is er tussen hen direct een niet te negeren aantrekkingskracht. Ze wordt voor hem gewaarschuwd: Jay is een ruig type uit een probleemgezin. Toch bloeit er tussen de twee iets moois op.

Jay kan binnen het gezin waarin hij is opgegroeid maar net het hoofd boven water houden. Tess is de eerste in zijn leven bij wie hij open durft te zijn. Zij komt er al snel achter hoe moeilijk het is om te houden van iemand die zo door het leven is getekend. Toch neemt ze de ultieme stap binnen hun relatie om hem te vertrouwen. Een stap die niet zonder gevolgen zal blijven…

Boekgegevens

9781774533857

Titel :Niet zonder jou
Auteur :Wendy Brokers
Uitgever :Kobo Originals
Verschenen :Juli 2021
ISBN :9781774533857

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.