Gelezen: Noord – Marieke ten Berge & Jesse GoossensGelezen

9789047712039

Noord is zowel in woord als beeld een prachtig informatie boek voor kinderen. Het toont 35 dieren uit het noorden en geeft op een speelse manier veel boeiende informatie.
Wanneer je het boek openslaat zie je nog voordat het boek begint al een prachtige illustratie die twee pagina’s beslaat van een poollandschap met ijsberen.

ConniesBoekenblog_JMF-6D-20210829_0001In het voorwoord lees je over de passie van illustrator Marieke ten Berge voor het hoge noorden. Vanuit deze passie had ze al heel lang het verlangen om een boek te maken over de schoonheid van dit mooie deel van de aarde. De dieren die daar wonen fascineren haar, en ze vind dat deze dieren (die veelal bedreigd worden) onze aandacht, bescherming en verwondering verdienen. Ik ben er van overtuigd dat kinderen die dit boek lezen en bekijken verwonderd en geïnteresseerd zullen zijn.

Ze wil de lezer met dit boek meenemen op reis naar het hoge Noorden en 35 dieren laten zien, zowel bekende als onbekende. Maar ook eigenaardige, grappige, intelligente en heel bijzondere dieren waarvan je het bestaan niet eens wist.

Haar illustraties zijn pagina groot en zijn zeer sprekend en zien er prachtig uit. Als poster of schilderij aan je muur zou het geweldig staan. Het laat heel goed zien hoe de dieren eruit zien en spreken zeer tot de verbeelding daarnaast zijn het hele originele weergaves die ieder op zich een klein kunstwerkje zijn.
Haar illustraties heeft ze gemaakt via Linosnede, via deze link kun je een filmpje zien waarover ze hier iets over vertelt.

Jesse Goosens laat de dieren vertellen wie ze zijn. In korte stukjes vertellen de dieren iets over zich zelf. Het leest heel prettig en komt beslist niet over als een studieboek, het is geschreven alsof het kind luistert naar boeiende verhalen die de dieren over zich zelf vertellen.
De lay-out is ruim en het lettertype is duidelijk en prettig.
Ieder nieuw stukje informatie begint met een andere kleur zodat het heel overzichtelijk is en een kind niet idee krijgt dat het grote lappen tekst zijn die gelezen moeten worden.
Naast de informatie die het dier geeft staat er altijd ook een stukje (overzichtelijk in een andere kleur) met in het kort wat informatie over het dier zoals: waar ze leven / gewicht / soort / beschermingsstatus en meer.

De manier van vertellen is persoonlijk alsof het dier met de lezer aan het praten is. De informatie die gegeven wordt is heel divers en er worden vaak herkenbare voorbeelden bij gegeven zoals onder andere bij het rendier.
Ken je het beroemde kerstliedje “Rudolph the Red-Nosed Reindeer”? Ik heb ook een rode neus. Mijn neus is behaard en zit vol met bloedvaatjes, waardoor de lucht die ik inadem wordt opgewarmd voordat hij bij mijn longen komt. Geen overbodige luxe in dit klimaat kan ik je wel vertellen!

In woord en beeld worden de 35 dieren in dit boek prachtig, boeiend en levendig getoond aan de jonge lezer. Het is geweldig hoe de sfeer en manier van vertellen in het boek past bij een informatie boek voor kinderen.
Op een leuke manier kunnen kinderen meer lezen over dieren uit het Noorden die ze al kennen en kennis maken met een aantal tot nu toe nog onbekende dieren.
Wat mij betreft absoluut een aanrader.

Achterflap

Kijk naar de schitterende prenten en laat de wezens uit de wereld van sneeuw en ijs vertellen over hun leven. Ontmoet de ijdele Kuifalk die naar mandarijntjes ruikt als hij een vrouwtje wil lokken. De Ringelrob die ijsberen om de tuin leidt door bellen onder water te blazen. De Euraziatische Lynx die volgens de Noordse mythologie in de toekomst kan kijken. De Drieteenmeeuw die niet aan de drie seconden regel doet.

De zingende Bultrug. De Veelvraat die zijn naam eer aan doet. De…

Weet je wat? Lees het zelf maar: de verhalen over 35 bijzondere dieren van het Noorden.

Boekgegevens

9789047712039

Titel :Noord
Auteur :Marieke ten Berge
Uitgever :Lemniscaat B.V., Uitgeverij
Verschenen :Februari 2021
ISBN :9789047712039
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.