Gelezen: Ben je slim genoeg om geheim agent te zijn – John GillardGelezen

9789002268434

Heb je altijd al geheim agent willen worden of hou je van puzzels, brein-krakers, feitjes en ingewikkelde vragen? Dan is er nu het perfecte boek voor jou: Ben je slim genoeg om geheim agent te zijn van John Gillard.

Het boek is geschreven in de vorm van een test om te bepalen of iemand geschikt is om als spion te werken. Er wordt verteld wat er van een goede spion allemaal verwacht wordt zoals geen verdenking wekken, kunnen werken onder tijdsdruk en logisch kunnen nadenken. En er worden nog een aantal vaardigheden beschreven waarover je moet beschikken om voor dit beroep in aanmerking te kunnen komen. Daarna wordt duidelijk gemaakt dat dit boek de test is om te bepalen of jij uit het juiste spionnen hout gesneden bent

De stijl dat dit een handboek is om geheim agenten te testen wordt in het hele boek doorgevoerd. Bij de opdrachten staat vaak vaardigheden vermeld die nodig zijn en waarom die zo belangrijk zijn. Zo is mentale wendbaarheid blijkbaar heel belangrijk en daar horen een aantal codekrakers onder tijdsdruk bij.
Vaak zijn er ook opdrachten waarbij een situatie uiteengezet wordt waarin je als geheim agent verzeilt kunt raken. Waarbij jij opdrachten krijgt die hierbij horen. Dit is erg leuk gedaan en klinkt allemaal ook behoorlijk aannemelijk dat je deze vaardigheden nodig hebt als top spion.

Opdrachten, puzzels en vragen
De opdrachten, puzzels en vragen zijn ontzettend gevarieerd en doen een beroep op allerlei verschillende vaardigheden. Waarbij het van persoon tot persoon zal verschillen welke je het meest of minste ligt.
Om dit overzichtelijk te maken zijn de opdrachten/puzzels in een aantal categorieën opgedeeld. Hiervan staan dan dezelfde soort opdrachten/puzzels bij elkaar De onderdelen zijn:

  • Logica en lateraal denken. Hierbij gaat het om opdrachten als codes kraken / inschatten van situaties / het bepalen van de veiligste route aan de hand van een beperkt aantal gegevens /  korte denk oefeningen / schuiven met lucifers / verborgen geheimen ontdekken in boektitels.
  • Internationale zaken. Hier is het niet alleen puzzelen maar wordt ook je kennis getest. Er zijn bijvoorbeeld vragen over de vlaggen van de wereld en over diverse landen. Maar er zijn ook opdrachten waarbij je allerlei gegevens krijgt over gebieden en daarna conclusies moet trekken. Of er is een vraag waarbij je het juiste land aan de juiste inlichtingendienst moet koppelen. Er zijn satellietfoto’s van rivieren waarvan jij moet zeggen in welk land de rivier ligt. Op weer een andere pagina staat er hoofdsteden waarvan de letters verkeerd staan en je moet uitvinden welke hoofdsteden dit zijn.
  • Geheugen en waarneming. Kaartlezen is een vaardigheid die een spion moet beheersen dus daar staan een aantal opdrachten over in het boek. Maar ook verschillen zoeken, fouten zoeken behoren tot de opdrachten. Werken met symbolen, de tijd bepalen aan de hand van de zon, geheugen testen, waarnemingstesten zijn ook een aantal van de vele opdrachten.
  • Wereldgeschiedenis en conflicten. Hierbij vind je onder andere vragen over wereldleiders in tijden van oorlog / wapentuig / geschiedenis. Of moet je citaten aan de juiste persoon toewijzen en historische verbanden leggen.
  • Technieken. Dit zijn opdrachten die met allerlei technieken te maken hebben. Zoals een boodschap die je moet ontcijferen waarvan een deel met onzichtbare inkt geschreven is. Hier staat vaak een stuk tekst over de technieken en wat die kunnen doen voor een spion. Dit is leuk om te lezen. Er staan ook opmerkelijke weetjes in zoals een aantal manieren waarop er moordaanslagen op Castro gepleegd zijn. Een andere opdracht laat een tekening van een verhoorkamer zien. Blijkbaar klopt er het een en ander niet en die fouten moet je opsporen. Er worden ook codes genoemd zoals de schoenvetercode die de CIA in de koude oorlog gebruikte, met natuurlijk een bijpassende opdracht erbij

Pittige opdrachten
Veel van de opdrachten zijn pittig, het is flink nadenken, uitproberen en puzzelen en dan nog lukte het mij regelmatig niet om de oplossing te vinden. De antwoorden staan achterin met vaak een korte uitleg zodat het duidelijk is hoe je tot deze oplossing had kunnen komen. Zo oefen je je zelf ook om deze opdrachten beter te gaan doen. En bij de opdrachten waarbij kennis getest wordt steek je er op speelse manier nog iets van op.

Wat ik heel jammer vind is dat er direct antwoorden komen en niet eerst 1 of 2 hints gegeven worden om zo alsnog de kans te krijgen zelf de oplossing te vinden.

Uitnodigende lay-out
Het boek heeft een ruime en overzichtelijke lay-out. Door het gebruik van foto’s, afbeeldingen en verschil in lettertypes ziet het boek er uitnodigend en aantrekkelijk uit. Wanneer je het doorbladert krijg je niet alleen zin om er in te beginnen maar ook direct een idee van de grote verscheidenheid aan opdrachten die er in staan.
Dat er in het boek genoeg ruimte gegeven wordt om aantekeningen te maken en om de antwoorden in te vullen vind ik erg fijn.

John Gillard studeerde economische en sociale wetenschappen. Hij heeft zich verdiept in de mysterieuze geschiedenis van de spionage. Hij is fan van allerlei weetjes die de lezers van dit boek zeker zullen boeien.

Achterflap

Heb jij je je ooit afgevraagd of je een geheim agent kan worden? In dit boek ontdek je of je over de juiste vaardigheden beschikt.

  • Wedijver met echte CIA- agenten en probeer de codes te kraken.
  • Oefen je probleemoplossende vaardigheden.
  • Breek je Brein op allerlei puzzels, raadsels en mysteries.
  • Test je kennis van geschiedenis, andere culturen en wereldpolitiek.

Boekgegevens

9789002268434

Titel :Ben je slim genoeg om geheim agent te zijn?
Auteur :John Gillard
Uitgever :Uitgeverij Davidsfonds
Verschenen :November 2019
ISBN :9789002268434
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.