Bespreking: Dat had ik ook gekund – Guy FieldCreatief, Gelezen

9789045326580

Wanneer je er van houdt om lekker creatief aan de slag te gaan en tegelijkertijd wat meer te leren over kunst is dit het boek voor jou.

Van veel kunst die in musea over de hele wereld hangt wordt vaak gezegd “Dat had ik ook gekund“. Een aantal beroemde kunstwerken zien er immers uit alsof ze ze zonder al te veel vaardigheden, tijd of aandacht voor detail zijn gemaakt.
In de inleiding wordt hier kort op ingegaan en wordt aangestipt dat er van zelfs de eenvoudigste kunstwerken veel te leren valt omdat er veel meer achter schuilgaat dan je aan het eindresultaat kunt zien. Na nog wat informatie wordt er verteld waar dit boek over gaat namelijk het zelf aan de slag gaan met verschillende kunststijlen. Zodat je zelf kunt ontdekken hoe makkelijk (of moeilijk) het is om in een paar stappen een kunstwerk te maken in de stijl van een bekende moderne kunstenaar.

ConniesBoekenblog_JMF-6D-20210617_0005In dit boek kun je de stijl van 27 verschillende kunstenaars uitproberen. Het papier is stevig zodat je met allerlei materialen aan de slag kunt gaan.
Bij iedere kunstenaar staat er een kort stukje informatie over zijn / haar werk. Er staan volop voorbeelden op deze pagina om een idee te krijgen van de stijl van de kunstenaar. De lay-out is ruim en nodigt uit om het te lezen.

Daarna wordt er uitgelegd en getoond wat de basiselementen zijn die deze kunstenaar gebruikt. Zoals de vormen die gebruikt worden en de kleuren. In duidelijke afbeeldingen zijn de afzonderlijke vormen te zien.
Als laatste wordt er in meerdere stappen getoond hoe je deze vormen en kleuren samen kunt voegen en gebruiken.

Om het zelf uit te proberen staan er pagina’s in het boek waarop al een begin gemaakt is zodat je gemakkelijk kunt starten. Vaak zijn er meerdere pagina’s bij één en dezelfde kunstenaar waar je op kunt werken.

De kunstwerken die je na kunt maken zijn heel verschillend in stijl en sfeer. Zo is er een kunstenaar die optische illusies maakt, weer een ander werkt met cirkels of maakt grote spinnen. Maar ook onmogelijke constructies, klodders, bloemen, bomen, vreemde gezichten en polkadots komen voorbij.

Er komen een aantal bekende namen voorbij zoals:
Andy Warhol: hierbij kun je in het boek vier keer hetzelfde portret inkleuren in de “echte Warhol kleuren”. Ik heb ieder portret met een ander materiaal ingekleurd.

 

ConniesBoekenblog_JMF-6D-20210624_0004

Vincent van Gogh: hier staat in het boek het begin van een landschap en krijg je stap voor stap instructies om er een van Gogh achtergrond bij te maken. Hierboven het uitgangspunt

Picasso. In het boek staan een aantal vormen van hoofden, deels al in Picasso stijl. Met de stap voor stap methode uitleg en de voorbeelden van vormen (van ogen, neuzen e.d) kun je zelf een Picasso maken.

Ook kwamen er namen voorbij die ik niet kende zoals:
René Margaritte: hij gaf alledaagse voorwerpen een plek in portretten. In het boek staan een aantal schilderijlijsten met daarin alleen een stukje van het portret. Daarboven moet je het gezicht tekenen zodat het wel op een gezicht lijkt terwijl je voorwerpen die niet in een gezicht horen gebruikt. Zoals bijvoorbeeld een appel als oog en een hotdog als mond.

Hans Arp: Hij werkte met losse en grillige vormen.
Zelf ben ik ook met klodders en grillige vormen aan de slag gegaan in mijn Artjournal, maar heb ik er mijn eigen twist aangegeven.

ConniesBoekenblog_JMF-6D-20210624_0001

ConniesBoekenblog_JMF-6D-20210624_0002

ConniesBoekenblog_JMF-6D-20210624_0003

Jean Dubuffet: zijn grootste hulpmiddel was een balpen. Wat begon als eenvoudig droedelen met rode, blauwe en zwarte inkt groeide al snel uit tot kunstwerken met een miljoenen waarde. Ik was niet echt gecharmeerd van de stijl van deze kunstenaar en nog veel minder van mijn poging om in het boek ook zoiets te doen. Toch raag ik iedereen aan om het gewoon te proberen het is heel leuk en inspirerend om te doen.

ConniesBoekenblog_JMF-6D-20210617_0006

Sonia Delaunay: haar werk kende ik wel maar ik wist niet welke naam erbij hoorde. Zij was de grondlegger van het orphisme, een opvallende kunststijl die gewaagde ronde vormen in primaire en secundaire kleuren combineerde.
Aan de hand van de aanwijzingen in het boek heb ik twee pagina’s in mijn Artjournal gemaakt.

Het uitproberen van kunststijlen is erg leuk om te doen, zelfs als het resultaat niet denderend is. En ik heb zo het een en ander opgestoken en nieuwe kunstenaars ontmoet.
Het is fijn om eens uitgedaagd te worden om iets anders te proberen en om te ontdekken wat je allemaal met eenvoudige kleuren en vormen kunt doen.
Daarnaast is het enorm inspireren tijden het uitproberen kreeg ik allerlei ideeën voor kaarten, artjournal pagina’s en dergelijke. Ik vind het dan ook een geweldig boek.

Achterflap

Hoe vaak heb je wel niet naar een modern kunstwerk gekeken met de gedachte ‘DAT HAD IK OOK GEKUND‘

Dit is jou kans om je skills ten toon te stellen in 27 eenvoudige – maar verdraaid leuke – teken- of schilderprojecten die allemaal geïnspireerd zijn op de stijl van een beroemde kunstenaar.

Je komt telkens iets te weten over het werk van de kunstenaar in de spotlight: van een kekke Kadinsky tot een wonderschone Warhol. Als je de stap- voor -stap aanwijzingen volgt kom je al tot de ontdekking dat jij dat ook ECHT had kunnen maken – en dat je het nog leuk vind ook!

Boekgegevens

9789045326580

Titel :DAT had ik ook gekund
Auteur :Guy Field
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :Juni 2021
ISBN :9789045326580
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.