Bespreking: Johanna’s Kerstmis – Johanna BasfordGelezen

9789045325545

Er is een nieuw kleurboek van Johanna Basford, deze keer helemaal in de kerstsfeer. In Johanna’s kerstmis staan vele mooie kleurplaten waarvan ik er een aantal voor deze bespreking heb ingekleurd. Ik heb me hier prima mee vermaakt en vind het een prachtig boek.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201013-0002Op de voorkant staan allemaal kleine zwart-wit tekeningen in kerstsfeer en een gouden krans met kerstplanten.
Het boek begint met een pagina waarop je kunt invullen van wie het boek is en tekeningen erbij om in te kleuren.

Johanna Basford geeft in het begin van het boek een korte inleiding en wat tips. Hierbij vertelt ze iets over de soorten kleurplaten die je in het boek kunt vinden. Ook schrijft ze dat er in het boek 63 roodborstjes verstopt zitten die je kunt zoeken. Voor mij voegt dat niet zoveel toe en gaat het me om de kleurplaten.

Een van de tips die ze geeft is Maak je geen zorgen als je buiten de lijntjes kleurt: alles kan en alles mag. Een tip die logisch lijkt maar wel heel nuttig is want met alle prachtige creaties die je op het internet voorbij ziet komen kan soms de moed in je schoenen zakken wanneer je zelf aan het kleuren wil gaan. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, er mee bezig zijn, ontspannen en er plezier in hebben is waar het wat mij betreft om gaat.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201013-0003

Informatie over het kleurboek

 • Achterin het boek staat een testpagina waarop je je stiften, potloden en andere kleurmaterialen op kunt testen
 • Het papier is crème kleurig, stevig en het werkt prettig. Het werken met waterverf was geen probleem en het papier kon dat prima aan.
 • De kleurplaten variëren van heel gedetailleerd en fijn tot grotere vlakken om in te kleuren
 • Er zijn zowel kleurplaten die (bijna) de hele pagina vullen als kleurplaten met veel open achtergrond. Hierbij kun je met de achtergrond inkleuren / versieren van alles doen.
 • Het is ook een zoekboek, er zijn 63 roodborstjes in het boek verstopt. Voor kinderen die meekijken of kleuren kan dit misschien de moeite zijn.
 • Tekeningen die je in kunt kleuren zijn onder andere: Kerstbomen in verschillende uitvoeringen / een krans van kerstrozen / kerstballen / een ijsbeer met pakjes / cirkels in allerlei uitvoeringen bv met een hert erin en een sierrand eromheen of een cirkel vol met kleine kerst afbeeldingen / houten kerstsoldaatjes / huizen / pakjes en nog veel meer
 • Voor wanneer je iets uitgebreids wil maken zijn er ook kleurplaten die twee pagina’s groot zijn
 • Een heel fijn punt is dat de pagina’s een uitscheurrand hebben waardoor ze netjes en gemakkelijk uit het boek te halen. Om een heleboel redenen vind ik dit ontzettend handig in een kleurboek.
  Ik vind het makkelijker en prettiger werken als ik de kleurplaat er uit kan halen en dan inkleur. Maar er zijn meer voordelen zoals wanneer je een kleurplaat verknalt en die eigenlijk niet in je boek meer wilt hebben. Of wanneer je iets met de kleurplaat wil doen zoals ophangen of weggeven. Maar ook wanneer je gezellig samen wilt kleuren met iemand is het fijn wanneer je kleurplaten netjes uit het boek kunt halen. Zo kun je makkelijk met meer mensen tegelijk uit dit boek kleuren
 • Ook een groot pluspunt is dat de kleurplaten maar aan 1 kant staan. Ik vind dat zoveel mooier en prettiger dan dubbelzijdig bedrukt. De achterkanten zijn niet leeg maar bedrukt met kerstmotieven en dat ziet er feestelijk uit. Je zou deze in kunnen kleuren maar dat is niet wat ik er mee ga doen.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201013-0004

Wat informatie over de kleurplaten die ik gemaakt heb (de foto’s kun je verspreid over deze blogpost vinden

Kerstboom met pakjes: Als eerste heb ik gelpennen en fineliners gebruikt om het een en ander sterker naar voren te laten komen. Daarna heb ik met Panpastel en pastelpotloden de rest van de pagina en de achtergrond ingekleurd. Als laatste heb ik er wat kleine stikkertjes van sterren opgeplakt.

Kersthuis: De achtergrond gaf ik heel licht kleur met twee kleuren kleurpotloden. De kleurplaat is ingekleurd met metallic brushpennen, gelpennen en fineliners.

Hobbelpaard: Deze kleurplaat is ingekleurd met Derwent inktense blocks en Derwent inktense potloden. Hiervoor gebruikte ik een waterbrush.

Kerstballen: Op deze pagina stonden allemaal kerstballen die ik in dezelfde tint wilde inkleuren. Maar helaas schoot ik flink uit en was mijn tekening verprutst. Gelukkig zijn de pagina’s uitneembaar zodat ik deze flop makkelijk (en netjes) uit het boek kon halen. De kerstballen heb ik wel nog afgemaakt maar niet meer in dezelfde tint omdat ze toch niet meer bij elkaar staan. Ik heb de kerstballen uitgeknipt en in een envelop gedaan zodat ik ze later voor kerstkaarten of voor in mijn Artjournal kan gebruiken.
Voor het inkleuren gebruikte ik: brushpennen, gelpennen, fine liners en kleurpotloden.

Grote cirkel: Hier gebruikte ik verfstiften, gelpennen en kleurpotloden.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201013-0001

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201013-0005

Achterflap

Vier samen met Johanna een magisch kerstfeest

Van vlaggen vol zachte sneeuwvlokken en heerlijke gedecoreerde peperkoek huisjes tot weelderig hulsttakken en arrensleeen getrokken door rendieren, dit kleurboek nodigt je uit om de kerst kleur te geven en samen de feestdagen te vieren.

Door het boek heen zitten bovendien 63 roodborstjes verstopt, die wachten tot jij ze van kleur voorziet kun jij ze allemaal vinden?

Of je het nu zelf houdt of cadeau geeft, dit kleurboek is het perfecte tijdverdrijf op koude winterdagen.

Johanna Basford is de illustrator van Het betoverde woud, De geheime tuin en Wereld van bloemen. Van haar kleurboeken werden wereldwijd meer dan 16 miljoen exemplaren verkocht.

Boekgegevens

9789045325545

Titel :Johanna’s Kerstmis
Auteur :Johanna Basford
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :November 2020
ISBN :9789045325545
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.