Gelezen: Later – Stephen KingGelezen

9789022592809

Jamie Conklin is 22 jaar en heeft een bijzonder verhaal te vertellen. Voordat hij daarmee begint biedt hij zijn excuus aan omdat hij een bepaald woord nogal vaak gebruikt. Het gaat om het woord later maar dat is volgens Jamie onvermijdelijk omdat wat hij zeggen begon toen hij heel jong was en er zoveel in zijn leven is gebeurd waar hij later pas meer van snapte.
Jamie sluit de inleiding af met de woorden: Ik denk dat dit een horrorverhaal is. Lees zelf maar.

Jamie gebruikt inderdaad de titel van het boek heel vaak maar doet dat op een manier die goed bij zijn vertelstijl past en bij de sfeer van het boek. Het verhaal wordt in de ik vorm verteld waarbij Jamie zich ook echt tot de lezer richt. Hij zegt bijvoorbeeld “Daar zal ik het later nog over hebben“. Het leest alsof Jamie naast je zit en Jamie tegen jou spreekt. Dit was even wennen maar hoe verder ik in het boek kwam hoe meer ik vond dat het precies bij de persoonlijkheid van Jamie past. De schrijfstijl is vlot en aangenaam en ik vloog als het ware door het boek heen. Ondanks het feit dat Jamie soms wat breed van stof is of af kan dwalen. Doordat het achteraf vertelt wordt kan er wat met de tijd gespeeld worden door bijvoorbeeld aan te geven dat er in de komende tijd iets engs aan zal komen.

In de inleiding zegt Jamie dat het een horrorverhaal is. Heel begrijpelijk want hij ziet van jongs af aan aan dode mensen. Hij ziet ze zoals ze er uitzagen toen ze dood gingen, en bij ongelukken of misdaden is dat een gruwelijk gezicht. Hij kan met de doden praten en hoort zo zaken die niemand anders kan weten. Hierdoor kan hij zijn moeder overtuigen van zijn gave, die er bij hem op aandringt om hier met niemand over te spreken.
Maar zijn gave biedt ongekende mogelijkheden en dan ligt misbruik op de loer. Helaas ook dicht bij huis. Jamie wordt gedwongen om zijn gave te gebruiken om geheimen te ontdekken die anders mee het graf in zouden gaan.

Hierdoor komt hij in aanraking met een dode die niet wil vertrekken en het op hem voorzien heeft. Waarom vertrekt deze dode niet? Kan hij iemand hierover in vertrouwen nemen? Hoe komt hij van deze (gruwelijk uitziende man) af? Kan deze dode de wereld om hem heen beïnvloeden?
Genoeg dus voor een horrorverhaal, toch vond ik het boek nergens eng en bijna niet spannend. Pas in het laatste deel zit er een flinke dosis spanning in het verhaal. Gevolgd door een onthulling die zorgt voor een mooie afsluiting en die mogelijk wat vragen beantwoordt.

Toch heb ik het boek met plezier gelezen omdat Jamie zelf het de moeite maakt. Hij neemt je mee in zijn leven van jong kind naar jongeman en laat het gewone leven en zijn horrorverhaal naadloos is elkaar overlopen. Je leest over zijn moeder en haar woelige relatie met haar partner, over het werk van zijn moeder, de demente oom voor wie zijn moeder zorgt, over rechercheur Liz en een oude wijze buurman. En terwijl je over de gewone zaken in het leven leest maak je ook mee hoe Jamie zijn gave ontdekt en wat dat betekend.
Het lijkt alsof er niet veel gebeurt maar heel veel kleine dingen in het boek vormen uiteindelijk de onderdelen van een groter patroon. De nadruk ligt meer op het opgroeien van Jamie met deze ongemakkelijke gave en hoe hier misbruik gemaakt van kan worden dan op de klopjacht op een moordenaar zoals op de achterflap staat.

Mocht je een eng, spannend boek vol vaart zoeken dan is dit waarschijnlijk niet jouw boek. Zoek je een goed verhaal dat op persoonlijke wijze verteld wordt en waarbij ook horror elementen en gevaar een rol spelen. Dan ben je bij dit vlot lezende boek aan het juiste adres.

Achterflap

Jamie Conklin is enig kind. Als zoon van een alleenstaande moeder die lastig rond kan komen, wil hij niets liever dan een normale jeugd. Maar jammer genoeg voor Jamie is hij allesbehalve normaal….

Geboren met een bovennatuurlijke gave die hij van zijn moeder geheim moet houden, ziet Jamie dingen die niemand anders kan zien en weet hij meer dan eigenlijk mogelijk zou moeten zijn.
Wanneer een rechercheur van de New Yorkse politie hem betrekt bij de klopjacht op een moordenaar, komt Jamie opnieuw oog in oog te staan met een overledene. Maar de prijs die deze keer staat op het gebruiken van zijn gave is veel hoger dan hij ooit had gedacht – deze geest is namelijk niet van plan om weg te gaan.

Boekgegevens

9789022592809

Titel :Later
Auteur :Stephen King
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Maart 2021
ISBN :9789022592809

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.