Gelezen: Mr Malcolms lijst – Suzanne AlainGelezen

9789400514294

Mr. Malcolms lijst is de debuutroman van Suzanne Alain en gaat over de perikelen en intriges in (en buiten) de historische Engelse balzalen. Voor de promotie van het boek werd een korte film gemaakt, die op YouTube binnen een mum van tijd twee miljoen keer werd bekeken. Naar aanleiding van dat succes is besloten om het boek te verfilmen. Dit resultaat zal vanaf 2022 te bewonderen zijn. Waarschijnlijk wordt het een film / serie die een lust voor het oog is met het mooie historische Londen als achtergrond en vele prachtige kostuums. Het verhaal met romantiek en verwikkelingen heeft alles in zich om een heerlijke romantische feelgood film of serie te worden. Mits de auteurs en de scriptschrijver de gebeurtenissen tot leven weten te wekken en de interesse van de kijker getrokken wordt.

Mijn interesse was gewekt na het lezen van de achterflap (Deze staat verderop in deze bespreking). Een knappe arrogante man, Mr Jeremy Malcolm, die de woede oproept van een aristocratische debutante omdat hij haar beoordeelde op een lijst met eigenschappen die hij heeft om zijn perfecte toekomstige vrouw te selecteren.
Julia, de jongedame om wie dit gaat, zint op wraak, wat wel bij haar koppige en egoïstische karakter past. Ze bedenkt een sluw plan om het Mr. Malcolm betaald te zetten en roept de hulp in van haar vriendin Selina.
Selina komt uit een respectabel maar arm gezin en is dolblij om de kans te krijgen om naar Londen te komen. Ze hoopt dat ze een geschikte echtgenoot kan vinden zodat ze haar jongere zus kan laten debuteren.

Selina is vriendelijk, intelligent en knap en maakt direct een grote indruk op de huwelijksmarkt. Dit is niet naar de zin van Julia, die nogal jaloers aangelegd is en die Selina alleen maar uitgenodigd heeft omdat ze haar nodig heeft voor haar plan om Mr. Malcolm terug te pakken. Selina schrikt hiervan en wil niet mee werken maar wordt door Julia onder druk gezet om te helpen.
Julia zal gepresenteerd worden als de perfecte vrouw en wanneer Mr. Malcolm voor haar valt moet ze hem afwijzen omdat hij niet aan haar lijst voldoet.

Een prima basis voor een fijn verhaal, waarbij voorspelbaarheid erbij hoort en het leesplezier voorop staat.
Helaas heb ik het boek niet met plezier gelezen, de schrijfstijl is erg oppervlakkig en weet je niet in het verhaal te trekken. De personages blijven vlak en spreken niet tot de verbeelding en weten ook niet te boeien.
De intriges, complicaties en confrontaties tussen de personages zijn weliswaar niet origineel maar prima geschikt om er een sprankelend verhaal mee te schrijven. Wat mij betreft is de auteur hier niet in geslaagd en vind ik het boek dan ook beslist geen aanrader.

Achterflap

De eerbare Mr. Jeremy Malcolm is op zoek naar een vrouw, maar niet zo maar een vrouw. Als doelwit van ontelbare moeders en debutantes, wil hij iedereen vermijden die enkel op jacht is naar zijn fortuin. Wat hij zoekt is een zo goed als perfecte echtgenote, een vrouw die aan alle voorwaarden voldoet van zijn zorgvuldig samengestelde lijst. Maar na jaren zoeken lijkt hij die perfectie nooit te zullen vinden. Totdat Selina Dalton haar intrede doet.

Selina, de dochter van een bescheiden dominee en onbekend in de hogere sociale kringen, is extatisch wanneer haar vroegere schoolvriendin Julia Thistlewaite een uitnodiging stuurt om naar Londen te komen. Totdat Selina ontdekt dat het vooral te maken heeft met Julia’s plan om wraak te nemen op Mr. Malcolm. Selina werkt hier liever niet aan mee, zeker nadat ze de onweerstaanbare Mr. Malcolm eenmaal heeft ontmoet. Hij lijkt totaal niet op de arrogante schurk uit Julia’s verhalen.

Maar wanneer Mr. Malcolm ook Selina begint te beoordelen aan de hand van zijn onhaalbare eisen, besluit ze dat zij ook zo haar voorwaarden heeft. En als hij daaraan wil voldoen, moet hij eerst eens de echte man onthullen die schuilt achter… Mr. Malcolm’s lijst.

Boekgegevens

9789400514294

Titel :Mr. Malcolms lijst
Auteur :Suzanne Allain
Uitgever :Bruna Uitgevers B.V., A.W.
Verschenen :juli 2021
ISBN :9789400514294

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.