Blogtour: Oorlogsdochters – Rhys BowenBlogtour, Gelezen

9789401613934

Voor Xander Uitgevers doe ik mee met de blogtour van het boek Oorlogsdochters van Rhys Bowen.
Het boek speelt zich af in de eerste jaren van de tweede wereld oorlog waarbij de familie van lord Westerham centraal staat. Op hun landgoed en het dorpje dat erbij ligt speelt het verhaal zich het meeste af. Daarnaast gebeurt er ook het een en ander in Londen en Parijs.

De familie Westerham behoort tot de Engelse aristocratie en begeeft zich in de hoogste kringen, ze zijn onder andere bevriend met de Churchills en leden van het Hoger Huis. De oudste drie dochters zijn, zoals dat bij hun stand hoort, geïntroduceerd aan het hof. De jongste twee lopen dit mis doordat de oorlog uitgebroken is.
De levens van alle vijf de dochters en de mensen om hen heen is voor altijd veranderd. Dat komt in het boek heel goed naar voren. De adel kan nu veel minder luxe leven en de grens tussen de rangen en standen die er zo duidelijk was lijkt te vervagen. Hoe diverse personages hier verschillend mee omgaan is op overtuigende wijze verwerkt in het boek.

Hoewel het verhaal vanuit vele verschillende perspectieven wordt verteld zijn er toch een aantal hoofdpersonages. Aan de introductie van al deze karakter wordt iets te veel tijd besteed zodat het verhaal maar langzaam op gang komt. Dat de auteur ook wat uitvoerig kan zijn in de beschrijvingen van wat er gebeurt en de omgeving maakt dat het lang duurt voordat er echt iets gebeurt in het boek. Het leest aangenaam en je ziet het Engeland van die tijd zonder moeite voor je iets waar ik echt van kan genieten. Maar het is niet heel pakkend of meeslepend in de eerste helft van het boek.

Later wordt het interessanter wanneer je als lezer de personages meer kent, en je hun persoonlijke verhalen verder wilt lezen. En omdat er zich een spionageverhaal ontwikkeld waarbij de familie Westerham en een aantal van hun vrienden en dorpsgenoten bij betrokken is. De aanleiding is het neerstorten van een soldaat (van wie de parachute niet openging) op het landgoed. Al snel zijn er vermoedens dat dit een Duitse spion was.

Vele mensen zijn hier direct of indirect bij betrokken zoals onder andere:

  • Het leger dat ingekwartierd is op het landgoed
  • De geheime dienst in Londen die iemand uit het dorp in dienst heeft zonder dat iemand daar dat weet. Zeer pijnlijk omdat hij door letsel niet naar het front kan en daar veel commentaar op krijgt.
  • Dochter Pamala die in Londen voor MI5 werkt maar daar niets over mag zeggen. Ze wordt thuis verondersteld zich als een aristocratische lady te gedragen maar ze kent nu in Londen een heel ander leven. Via haar zie je hoe ongelijk de positie van mannen en vrouwen in die tijd nog was. En je volgt haar persoonlijke leven waarbij ze onder andere worstelt met haar liefdesleven.
  • Dochter Margot die in het bezette Parijs woont en het zwaar te verduren krijgt. Deze lijn voegt niet heel veel toe aan het verhaal en is ook niet diep uitgewerkt
  • Alfie die vanuit Londen naar het dorp is geëvacueerd en bevriend is met de jongste en avontuurlijke dochter van lord Westerham. Ook zij spelen een belangrijke rol
  • Een knappe rijke aristocraat die pilot in het leger is

En zo zijn er meer personages die van belang zijn en kleur aan het verhaal geven. Uiteindelijk komen hun persoonlijke verhalen en (eventuele) betrokkenheid bij de neergestorte soldaat bij elkaar en ontstaat er een zoektocht naar het doel en de identiteit van de neergestorte soldaat. De auteur zet vakkundig een aantal sporen uit die naar de spion wijzen. Meerdere mensen kunnen mogelijk de spion zijn, al had ik jammer genoeg vrij snel het (juiste) idee wie het was. Gelukkig waren er ook wendingen en onthullingen die ik niet voorzien had.

Achterflap

Lord Westerham heeft vijf dochters die allemaal hun plek in de wereld proberen te vinden, terwijl de tweede wereld oorlog in alle hevigheid losbarst. Dochter Pamela werkt in het diepste geheim voor MI5 in Londen terwijl haar zus Margot bij het Franse verzet betrokken raakt.

De rest van het gezin deelt hun landgoed met het leger en probeert het leven in het dorp op een zo normaal mogelijke wijze voort te zetten. Als ze een dreigend bericht ontvangen, worden alle verhoudingen op scherp gezet: het lijkt erop dat er een Duitse spion in hun midden is…

Hoever ga je om je familie te beschermen? En wat als je je vrienden misschien niet onvoorwaardelijk kunt vertrouwen?

Boekgegevens

9789401613934

Titel :Oorlogsdochters
Auteur :Rhys Bowen | Erica Feberwee
Uitgever :Xander Uitgevers B.V.
Verschenen :Maart 2021
ISBN :9789401613934

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.