Bespreking: Lekker koken in weinig tijd – Sarah TschernigowGelezen, Kookboek

9789044758948

Voor uitgeverij Deltas mocht ik het kookboek Lekker koken in weinig tijd uitproberen. Het is een kookboek met snelle en gezonde recepten voor thuis. Verderop in deze bespreking staan er foto’s en wat informatie van een aantal recepten die ik uitgeprobeerd heb.

Recepten
Het kookboek bevat recepten voor: ontbijt / snacks & dips / hoofdgerechten / gezonde desserts & drankjes.
Voor dat de recepten van een van de categorieën beginnen staat er een persoonlijk geschreven stukje van de auteur van het boek.

De lay-out van het boek is ruim en overzichtelijk en het boek staat vol met mooie foto’s van zowel de gerechten als de ingrediënten. Het is een fijn boek om door te bladeren en te bekijken, daarnaast werk het ook prima want de recepten zijn duidelijk en prima te volgen. Vaak staat er tips bij hoe je een recept kunt variëren of wat extra informatie over de ingrediënten.

Bij ieder recept staat duidelijk aangegeven voor hoeveel porties het is en dat is ook bijna altijd voor slechts 1 à 2 porties. Erg handig want vaak zijn de porties in kookboeken voor meer personen en dit zijn recepten die je dus gemakkelijk voor 1 persoon kunt maken. En vermeerderd als er meer mensen mee eten is makkelijk.
Ook staat er bij ieder recept wat de bereidingswijze is en hoeveel kcal, eiwit, vet en koolhydraten erin zitten.

Voorin het boek staan een aantal symbolen die je bij de recepten terug vind en snel wat weet over het recept. De symbolen staan voor: supersnel / zonder koken / eiwitrijk / low carb / caloriearm / weinig vet / vegan.

Wat me opviel is dat er vaak wat ingrediënten gebruikt worden die niet iedereen standaard in huis heeft zoals bijvoorbeeld: amarantpap, amandeldrink, speltmeel, eiwitpoeder, arachideolie.
Maat gelukkig staan er ook genoeg recepten in waarvoor je niet allerlei nieuwe dingen in huis hoeft te halen.
Bij de hoofdgerechten zat er niet heel veel bij wat ik interessant vond, waarbij ik wel toe moet geven dat ik een lastige eter ben. Ik miste hier zeker ook gerechten met vlees of kip, wat toch ook heel gezond en mager kan.
Maar bij de andere categorieën zat er genoeg bij dat me aantrok, een aantal daarvan heb ik geprobeerd en die zijn absoluut voor herhaling vatbaar.

Ieder recept heeft maximaal vier hoofdingrediënten als basis. De overige ingrediënten geven een gerecht net een beetje extra en voegen veel smaak toe.

Inleiding / visie Sarah Tschernigow

Voordat je bij de recepten aankomt zijn er een aantal hoofdstukken waarin de auteur (die voedingscoach en fitnestrainster is) op prettige wijze het een en ander verteld over het boek en haar kijk op gezonde (en lekkere voeding). En geeft ze handige tips.

Voorwoord
Op persoonlijke wijze gaat de auteur in hoe lastig het is om gezond te eten en wil ze je meegeven dat gezond eten echt gemakkelijk is, snel bereid kan worden en heel goed smaakt.

Wat maakt dit kookboek anders?
Hierin vertelt de auteur in een aantal keywords wat de meerwaarde van haar boek is. Ze doet dit praktisch en op een prettige manier. Een paar van de keywords zijn: zelfgemaakt, overzichtelijk, snel, voor onderweg, de 80 /20 regel.

Het 10 puntenplan
In 10 punten geeft Sarah Tschernigow aan hoe je je eetpatroon kunt veranderen. Het zijn haalbare en eigenlijk vaak vanzelfsprekende punten die ze goed toelicht.

Meal preppen doe je zo
Om te voorkomen dat je afhankelijk bent van het vaak dure en ongezondere eten buiten de deur geeft ze een aantal tips om zelf eten te maken en mee te nemen. En op zo een manier dat het lekker is, goed mee genomen kan worden en niet te veel tijd kost.

Nog sneller klaar in de keuken
Hier worden tips gegeven om efficiënter met je tijd om te gaan zodat je minder tijd kwijt bent aan koken en voorbereiden.

Deze recepten heb ik uitgeprobeerd.

Protein pancakes
Bij dit recept heb ik de kokosolie om in te bakken vervangen door olijfolie.
Er was onder andere speltmeel en amandelmeel nodig voor de pancakes, dit had ik gelukkig al in huis omdat ik vaak brood bak. Anders moet je best veel aanschaffen voor het uitproberen van de recepten.
Het is een gemakkelijk recept en het smaakt ontzettend goed. Voor de bessen heb ik diepvries fruit gebruikt die ik in de magnetron ontdooid heb omdat er dan wat bessen saus ontstaan.
Het is een recept voor 2 porties, en ook bedoelt om als lunch mee te kunnen nemen. De pancakes smaken koud ook erg lekker.
De 6 pancakes die ik met het beslag kon maken waren aan de kleine kant en ik betwijfelde dan ook of dit een voedzame Lunch kon zijn. Tot mijn verbazing was het naast lekker ook echt vullend en meer dan genoeg voor een lunch.
Voor herhaling vatbaar.

 

ConniesBoekenblog-DSCN2062

ConniesBoekenblog-DSCN2065

ConniesBoekenblog-DSCN2081

ConniesBoekenblog-DSCN288

Ontbijtwrap
Dit is een recept met: banaan, magere kwark, 1 tortilla en ongezoete notenpasta
Een aparte combinatie die toch heel goed smaakt en ontzettend voedzaam is. Netjes eten is hierbij best wel lastig.

 

ConniesBoekenblog-DSCN2098

Appeldroom
Ook dit smaakte weer naar meer en ga ik zeker vaker maken. Het is een nagerecht van Griekse yoghurt 5% (die kon ik niet vinden dus werd het 10%), vanillekwark (smaakt ook heerlijk met bananenkwark) ongezoete appelmoes en pompoenpitten.
Het zijn maar kleine hoeveelheden die je nodig hebt, voor de appelmoes en Griekse yoghurt vond ik kleine verpakkingen zodat je niet veel resten hebt na het maken van 1nagerecht.

Ik heb het recept ook uitgeprobeerd in een minder calorie rijke uitvoering waarbij ik de pompoempitten weg liet en Griekse Yoghurt 0% gebruikte. De smaak was nog steeds de mooie maar wat minder vol en intens.

In het boek staat ook een variant waarbij je het vruchtvlees van een rijpe mango pureert in plaats van de appelmoes.

 

ConniesBoekenblog-DSCN2100

Gebakken appel
Als ontbijt of lunch eet ik graag kwark met fruit en / of noten, dit recept wilde ik dan ook graag uitproberen.
Het is heel snel en gemakkelijk met alleen appels, hazelnoten en kaneel als ingrediënten.
In de kwark smaakt dit heerlijk en het blijft een aantal dagen goed in de koelkast zodat je er meerdere dagen mee kan doen. Alleen hazelnoten smaakt goed maar de volgend3 keer gebruik ik een mix van noten voor een rijkere smaak.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20210202-0002

ConniesBoekenblog-DSCN2072

Achterflap

GEZOND ETEN ALS JE WEINIG TIJD HEBT, KAN SOMS LASTIG ZIJN.
Een chocoladereep als tussendoortje of een afhaalpizza als avondmaaltijd klinkt dan heel verleidelijk. In dit boek ontdek je hoe je toch elke dag gezond en lekker kunt eten, ondanks een drukke agenda. Of je nu op zoek bent naar inspiratie voor ontbijt, lunch, diner dessert of tussendoor, in dit boek vind je meer dan 40 voedzame recepten die in slechts 20 minuten of minder klaar zijn.
Bovendien geeft de auteur je concrete meal prep-tips om je maaltijden efficiënt te plannen zodat, je altijd en overal gezond kan eten, zowel thuis als onderweg.

Boekgegevens

9789044758948

Titel :Lekker koken in weinig tijd
Auteur :Sarah Tschernigow
Uitgever :Centrale Uitgeverij Deltas
Verschenen :Februari 2021
ISBN :9789044758948
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.