Gelezen: Het onzichtbare leven van Addie Larue – V. E. SchabGelezen

9789022591932

New York 2014: Een vrouw loopt een boekhandel binnen ontmoet iemand die daar werkt en gaat weer weg. Kort daarna komt ze terug en de man in de winkel herkent haar en spreekt haar aan. Dit klinkt heel gewoon maar in het boek is dit moment groots, heftig, vol emoties en de start van een geheel nieuwe wending aan het verhaal.

Deze vrouw is Addie, is geboren in 1691 in een klein dorpje in Frankrijk waar ze opviel door haar koppigheid, haar onmetelijke verlangen om nieuwe dingen te zien en om meer te leren dan hoe ze een goede echtgenote wordt. Ze is intelligent, onderzoekend en is het buitenbeentje in haar dorp. Wanneer ze 23 is kan ze er niet meer onderuit en moet ze trouwen van haar ouders. Addie is in paniek en bidt tot de goden om vrijheid en meer tijd, en ze wil de kans om te leven zonder regels, ongebonden en zoals ze zelf wil
Ze wordt gehoord door een duistere God, die verschijnt in de gedaante van haar droomman die haar een deal aanbiedt. Addie neemt de deal aan tegen een hoge prijs maar dat heeft ze er voor over. Ze beseft al snel op harde en pijnlijke wijze dat ze precies gekregen heeft wat ze vroeg maar dat de manier waarop ze haar deel van de deal kreeg heel anders is dan ze verwachtte. Het is duizend maal hoger dan de prijs die ze dacht te betalen.

Addie en haar verhaal zijn tot zwijgen gebracht, ze kan voor altijd leven maar niemand kan zich haar herinneren na een ontmoeting. Zodra een persoon haar een tel niet meer ziet zijn ze haar vergeten. En alsof dat nog niet zwaar genoeg is kan ze op geen enkele manier een spoor in de geschiedenis achterlaten. Wanneer ze haar verhaal vertelt horen mensen haar niet, bezittingen raakt ze altijd op mysterieuze wijze kwijt. Ze kan niet schrijven of in latere tijden typen / e-mailen, het verdwijnt gewoon.
De impact is nog veel groter dan ik hier in een paar zinnen kan vertellen maar in het boek is dat meesterlijk gedaan. Toen ik als lezer besefte hoe heftig deze “vloek“ was en het begin van de impact zag had ik zo mijn twijfels of het wel geloofwaardig kon zijn dat Addie zolang kon overleven zonder gek te worden of om toe te geven aan het laatste deel van de deal. Haar ziel opgeven wanneer ze er genoeg van heeft om eeuwig te leven. Maar de auteur heeft me overtuigd hoe en waarom Addie dit doet en nam me mee in het verhaal van Addie en de personages die ze in haar lange leven tegenkomt.
Geen hele lange rij met allerlei ontmoetingen krijg je te lezen, maar degene die diepe indruk op Addie maakten en via wie zij op bijzondere en anonieme wijze toch een spoor van zichzelf in de wereld achter kan laten. Met ideeën, inspiratie en kunst weet ze andere mensen te beïnvloeden en zo toch een heel klein beetje echt aanwezig te zijn. Dit is heel mooi en subtiel uitgewerkt en aan het begin van ieder deel van het boek heeft de auteur een speciale manier gevonden om dat te benadrukken.

Wanneer je dit allemaal weet en veel gelezen hebt over hoe Addie leert omgaan met haar lange leven, het bijna onzichtbaar zijn en nog wat vreemde bijwerkingen van de vloek is de scène in de boekhandel opeens een immens belangrijke wending in het boek.
De man die ze ontmoet heet Henry, een gecompliceerde man met een groot geheim. Vanaf hier wordt het spoiler gehalte erg hoog. Waarom kan Henry zich haar herinneren? Wat doet het met Addie dat ze echt gezien wordt? Als er iets tussen hen ontstaat heeft dat dan kans van slagen? Hoe kan ze weer omgaan met iemand na 300 jaar haar eigen gang te zijn gegaan? Kan ze vertellen wie ze is en hoe ze heeft moeten bedriegen, stelen en erger om te overleven?
En hoe zal de duisternis hier op reageren?

Zeker omdat hij haar al die jaren in de gaten heeft gehouden en haar bezocht heeft om haar te verleiden om op te geven. Iets wat gezorgd heeft voor een vreemde verhouding tussen Addie en het duister (die nog steeds verschijnt als wat ooit haar Droomman is). Addie haat hem, maar wil hem begrijpelijkerwijs ook graag zien, hij is de enige die zich haar herinnert. Hij wil haar ziel maar raakt geïntrigeerd door haar koppigheid en levenslust. Driehonderd jaar hebben ze om elkaar heen gedanst, heftig gevochten maar soms ook even contact gehad. Dit is ontzettend goed en invoelbaar gedaan en hun ontmoetingen zijn hoogte punten in het boek, niet alleen omdat je als lezer ziet hoe Addie verandert maar door de ongrijpbare dynamiek die tussen hen speelt.

Het verhaal heeft meerdere tijdlijnen en verhaallijnen. In het begin van het boek lees je over Addie in het heden en het verleden. In het verleden ga je steeds wat verder in de tijd en zie en hoor je in flarden over wat er in de driehonderd jaar gebeurd is. De nadruk ligt niet op de vele landen of de bijzondere mensen die ze ontmoet maar op het verhaal van Addie. Wat het betekent om zo onzichtbaar te zijn, hoe ze hier met (veel) vallen en opstaan mee omgaat en hoe ze haar tijd positief benut. Niet alleen leert ze stelen en bedriegen als de beste maar ze leert talen, en neemt alles wat ze ziet in haar op en pakt daar vreugde uit. Het verhaal is dan ook meer dan een fascinerend en apart levensverhaal, het verhaal van de duisternis en Addie, en van Henry en Addie. Het is ook een subtiele ode aan de kracht van nieuwe ideeën, inspiratie, kunst en leven vol verwondering en nieuwsgierigheid.
Wanneer Addie Henry ontmoet wordt vanuit hem verteld, in het heden en een jaar terug in het verleden.

Heden en verleden van Addie en Henry smelten samen tot een verhaal dat ijzersterk in elkaar zit, met verrassende wendingen die op een of andere manier toch aanvoelen alsof het helemaal klopt.
Het slot is mooi gevonden en indrukwekkend en ik sloeg het boek dan ook uiterst tevreden dicht.

Achterflap

Frankrijk 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, maar is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.

Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverd avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag. Jaar na jaar.

Tot ze op een dag een boekhandel binnenstapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkend.

Boekgegevens

9789022591932

Titel :Het onzichtbare leven van Addie LaRue
Auteur :V.E. Schwab
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Januari 2021
ISBN :9789022591932
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.