Gelezen: Naar de zee – Cale AtkinsonGelezen

9789045325828

Het prentenboek Naar de zee is opgedragen aan iedereen die zich onzichtbaar voelt en aan alle walvissen die weer terug willen keren naar de zee.

Het boek gaat over Tim, die soms het gevoel heeft dat niemand hem opmerkt. Hij voelt zich soms als of hij onzichtbaar is en zijn klasgenoten hem niet zien.
Dan ontmoet Tim op een dag de walvis Sam die in de zee woont. Sam heeft nogal moeite met links en rechts (dit zullen veel kinderen herkennen) en had een verkeerde afslag genomen waardoor hij vlak bij Sam was gestrand.
Tim ziet de walvis maar de andere kinderen zijn veel te druk met van alles bezig om de grote blauwe walvis op te merken.

Sam is dolblij dat Tim hem ziet, en het doet hem goed dat iemand anders begrijpt hoe het is om niet opgemerkt te worden. Hierdoor voelen ze zich allebei beter, ze worden dikke vrienden waarna Tim belooft dat hij Sam terug zal brengen naar de zee.
De andere kinderen negeren hem nog steeds maar dat kan hem niet meer schelen omdat hij nu een echte vriend heeft.
In het boek is te zien en te lezen dat vrienden hun beloftes houden en elkaar helpen en niet in de steek laten.

In de illustraties zie je Tim in het begin met een capuchon op en er is weinig van hem te zien, maar wanneer hij Sam ontmoet heeft zie je ook zijn gezicht en blijkt hij helemaal op te leven.
Tim verzint allerlei plannen om Sam naar de zee terug te brengen en die zijn ook in illustraties te zien. Maar de plannen zijn niet haalbaar tot Tim een nieuw idee krijgt.
Een idee waar hij heel veel voor moet doen en die het uiterste vergt van zijn doorzettingsvermogen. Tim geeft niet op want hij kan zijn vriend immers niet in de steek laten. Je ziet Tim ploeteren en doorzetten en uiteindelijk lukt het om Sam in de zee te krijgen.

Het gaat mis voor Tim want die valt in het water en dreigt te verdrinken, maar nu is het aan Sam om te helpen en die red Tim. Je ziet hier een vertederende illustratie van de twee vrienden.
Dan is het tijd om gedag te zeggen maar op het strand zie je een jongetje spelen die naar Tim kijkt en hem ziet. Dat is vast een nieuwe vriend voor Tim.

Het is een lief verhaal over gezien willen worden en over de kracht van vriendschap. En hoe iemand veel voor elkaar kan krijgen wanneer hij / zij er echt voor gaat.
Hoe een walvis kan stranden in een stad en daar even weet te overleven wordt niet verteld, voor volwassenen onlogisch maar waarschijnlijk gaan kinderen vooral op in het verhaal van Tim en Sam.

De illustraties zijn paginagroot waarbij achtergrond en illustraties in elkaar overlopen. De kleuren zijn voornamelijk in groen en oranje tinten en zijn wat aan de donkere kant. Ze zijn wel heel sprekend en tonen het verhaal in beeld. Zo is heel goed te zien hoe klein Tim is ten opzichte van Sam. Ook de uitdrukkingen van Sam en Tim zijn goed te zien en herkennen.
Hoewel knap gedaan zijn de illustraties niet helemaal mijn smaak, het verhaal daarentegen is lief en mooi uitgewerkt.

Achterflap

Tim voelt zichzelf soms onzichtbaar op school. Tot hij op een dag Sam ontmoet. Maar Sam is niet zomaar een nieuw vriendje: hij is een walvis, en hij kan de weg naar huis niet meer vinden!

Het valt niet mee om Sam terug naar de zee te brengen, maar Tim is vastberaden om te helpen. Het gebeurt tenslotte niet elke dag dat je een nieuwe vriend ontmoet!

Boekgegevens

9789045325828

Titel :Naar de zee
Auteur :Cale Atkinson
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :December 2020
ISBN :9789045325828
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.