Bespreking: Montague eiland raadsels – R. Wayne SchmittbergerGelezen

9789045325927

Montague eiland raadsels is een puzzelboek vol logische puzzels en raadsels en neemt je mee naar Montague eiland, het landhuis van een rijk stel dat gek is op het spelen van spelletjes, het oplossen van raadsels en het bedenken van puzzels.
Zij nodigen regelmatig gasten uit op hun eiland om deel te nemen aan allerlei activiteiten, waaronder rollenspellen in de vorm van raadsels, puzzelcompetities en speltoernooien.
De lezer ziet het eiland voor het eerst door de ogen van Taylor een gast die daar om een geheime reden is. Dit geheim zal geleidelijk onthuld worden maar brengt vervolgens een nieuw raadsel met zich mee.

Naast de vele puzzels wordt er dus ook een verhaal verteld en door het oplossen van deze puzzels maak je deel uit van het verhaal en kom je achter allerlei informatie.
Het verhaal begint wanneer je aankomt op het eiland en in vertellende vorm krijg je wat informatie over het eiland en de gasten. De eerste opdracht bestaat eruit om aan de hand van een aantal aanwijzingen te ontdekken op welke plek iedereen zit tijdens het eten.
Een pittige puzzel waar ik met flink wat getob toch uitgekomen ben.

Daarna gaat het verhaal verder en krijg je ook een plattegrond van het huis te zien daarna volgen er meer puzzels. In totaal zijn er 12 weekenden waarin er gasten komen, met in ieder weekend een aantal puzzels.
Wanneer je er niet uitkomt staan achterin de oplossingen. Dit is heel uitgebreid gedaan waarbij heel goed uitgelegd wordt hoe je alle aanwijzingen kunt gebruiken om tot de oplossing te komen. Wanneer je de uitleg leest lijkt het heel gemakkelijk en logisch.

De opzet van het boek met de combinaties van een verhaal en geheimen die je gaat ontdekken met logische puzzels vind ik erg leuk. Maar helaas vind ik de puzzels wat te lastig en gecompliceerd. De eerste lukte nog maar bij de meeste andere puzzels die ik probeerde kostte het me ontzettend veel tijd en inspanning om een stukje van de puzzel op te lossen. En heel vaak zag ik door de bomen het bos niet meer bij een puzzel en had ik geen idee hoe te beginnen.
Wat het erg verwarrend maakt bij de logische puzzels en wat voor mij een stap te ver gaat is dat personages niet altijd de waarheid hoeven te spreken. Dat maakt het naast elkaar leggen van de aanwijzingen wel heel gecompliceerd.
Ik heb aan mijn man (die ook graag logische puzzels oplost) gevraagd of hij er een paar wilde oplossen om te kijken wat zijn mening over het boek was. Hij kwam verder dan mij, maar gaf aan dat het plezier aan het puzzelen voor hem er snel af was omdat de puzzels wel erg ingewikkeld in elkaar zitten.

Het concept van verhaal en puzzelen is echt heel geslaagd maar deze puzzels zijn mij een stap te ingewikkeld.

Achterflap

Los raadsels op en speel tegelijkertijd voor speurneus! De raadsels van Montaque Eiland zijn net zo meeslepend als een spannende roman : je volgt de belevenissen van een groep vrienden die regelmatig bijeenkomt om moordmysteriespellen te spelen op het eiland van een rijk echtpaar. Hoe meer puzzels je oplost hoe meer je te weten komt over de gasten, het landhuis en het eiland zelf….. en uiteindelijk leg je een diep verborgen geheim over het landhuis zelf bloot.
Kaarten van het eiland en plattegronden van de gebouwen die in het boek worden gepresenteerd versterken de sfeer en trekken je dieper en dieper het verhaal in.

In dit puzzelboek vind je traditionele logische puzzels die opgelost kunnen worden met behulp van een raster en deductie, onconventionele puzzels die speciale methoden vereisen en raadsels waarin verdachten valse getuigenissen geven om je te misleiden.

Boekgegevens

9789045325927

Titel :Montague Eiland raadsels
Auteur :R. Wayne Schmittberger
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :November 2020
ISBN :9789045325927

Wil jij dit boek of een ander boek van Mus creatief bestellen, kijk eens op hun webshop: http://www.webshop.muscreatief.nl/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.