Gelezen: Kalle & het dino ei – Hermine LandvreugdGelezen

9789463361002

Kalle & het dino-ei is het vijfde deel in de jeugdserie van auteur Hermine Landvreugd over de avonturen van Kalle.
Kalle woont samen met zijn moeder en zijn zus in een hoge flat in Amsterdam. In het eerste deel van de serie maakt hij kennis met een Schotelvarken die van een andere planeet komt en die de aarde wil veroveren. Kalle weet dat te verhinderen en ze worden uiteindelijk vrienden.
Het Schotelvarken is apart en verre van vriendelijk. Toen ik voor het eerst een boek over Kalle las (deel 4) was dat even wennen omdat ik de eerdere delen niet gelezen had. In dit deel komt het narrige varken weer voor en was erg leuk om weer over hem en Kalle te lezen.

In dit deel gaat Kalle met zijn moeder en zijn zus op vakantie. Ze gaan niet zo ver weg omdat de moeder van Kalle het niet zo breed heeft. Ze gaan naar camping Zonnevreugde in België dat aan de rand van het bos ligt. Kalle heeft er wel zin in maar zijn zus vindt het maar niets.
De reis naar de camping is heel gewoon: ze verdwalen en broer en zus maken ruzie. Niets vreemds en heel herkenbaar.

Maar op de camping aangekomen wordt het toch een beetje vreemd. Het ziet er allemaal vreselijk uit, de tent zit vol vlekken. En het zwembad lijkt op een pan bonensoep, het is donker en borrelt en pruttelt. Zoals te verwachten moppert de zus van Kalle er flink op los, ze vertrekt meteen naar de snackbar en laat Kalle aan zijn lot over. Zijn zus is verre van het perfecte buurmeisje. Ze rookt en flirt er op los. Het past goed in de stijl van de verhalen over Kalle die toch net even iets anders en soms zelf een tikje absurd zijn. Op een leuke manier.

Kalle verveelt zich en mist zijn vriend het Schotelvarken, ondanks dat die vaak onaardig is en altijd de baas wil zijn. Tot zijn grote vreugde is zijn vriend ook op de camping en na een vreugdevolle hereniging laat Kalle zich overhalen om op onderzoek uit te gaan.
Ze komen bij het bos en Kalle vind het lijken op het bos uit Jurassic Park en door deze woorden en de omschrijving begrijp je als lezer snel dat er iets heel vreemd aan de hand is.
Dit is het begin van een spannend en vreemd avontuur waarin tijdreizen, een dinosaurus ei en een mega grote dinosaurus een belangrijke rol spelen. Natuurlijk laat het Schotelvarken zich weer van zijn slechtste kant zien maar hij toont ook dat de vriendschap met Kalle echt belangrijk voor hem is.
Het boek heeft humor en spanning en vertelt een verhaal dat tegelijkertijd herkenbaar en apart is.

In het boek staan vele zwart-wit illustraties, die een beetje cartoon-achtig aandoen. Ze zijn niet heel gedetailleerd maar drukken wel veel uit. Ze geven precies weer wat je in de tekst leest en vormen zo samen met het verhaal een passend geheel.

De lay-out van het boek is ruim en het is een duidelijk lettertype wat het lezen voor kinderen prettig maakt. Het taalgebruik is niet te ingewikkeld en de zinnen zijn niet erg lang, prima leesbaar voor een kinderboek dus.

Achterflap

Kalles moeder heeft een betaalbare maar vreemde camping gevonden in België. Het tentzeil zit vol zwarte vlekken en het zwembadwater borrelt. Als Kalle het terrein verkent, stuit hij op zijn oude vriend het Schotelvarken die zijn dorst lest met water uit de wc-potten. Ze besluiten samen op onderzoek uit te gaan.
Want wat zijn dat eigenlijk voor hoge torens in de verte? Diep verscholen in het bos ontdekken ze een doorgang naar miljoenen jaren terug. En dan komt plots ook nog een levensgevaarlijke dinosaurus de camping op stampen, op zoek naar haar ei…

Hermine Landvreugd schreef diverse verhalenbundels en kinderboeken. Op Willem is een weerwolf baseerde de VPRO de jeugdserie Ik ben Willem, die bekroond werd met de Cinekid Kinderkastprijs. Het boek kreeg een Vlag en Wimpel toegekend door de CPNB.

Jeroen ‘Shamrock‘ Klaver is illustrator, maar hij ontwerpt ook lettertypes, tekenfilms en een speelgoedkist.

Boekgegevens

9789463361002

Titel :Kalle en het dino-ei
Auteur :Hermine Landvreugd | Shamrock
Uitgever :Uitgeverij de Harmonie
Verschenen :September 2020
ISBN :9789463361002

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.