Bespreking: Bak! – Jayne JuBB – deel 2Gelezen, Kookboek

Eerder schreef ik al een bespreking over Bak! van Jayne JuBB waarin ik uitgebreid beschreef wat je allemaal in het boek kan vinden. De link hiernaartoe staat onder aan dit blog.
Na het lezen van het boek en het bekijken van de foto’s van de vele broden en zoete baksels was ik erg enthousiast en had ik echt zin om een aantal recepten uit te gaan proberen.
Voor deze bespreking heb ik vijf recepten uitgeprobeerd.

1_ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201030-0001Wat me opviel aan de recepten was dat ze heel duidelijk zijn en goed stap voor stap te volgen zijn. Ik had de tip van Jayne JuBB om het recept nauwkeurig te lezen goed in mijn oren geknoopt en las het recept van te voren goed door maar ook tijdens het bakken. Dat heeft er voor gezorgd dat ik deze nieuwe recepten zonder stress en gemakkelijk kon maken.

1_ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201030-0002

Er worden vaak handige en praktische tips gegeven die echt helpen om het recept goed te kunnen uitvoeren. Dat er vaak iets extra’s over het gerecht verteld wordt voegt voor mij wat toe aan het boek. Er staat voordat je aan de slag gaat al heel veel nuttige informatie maar daar heb ik in de vorige bespreking al uitgebreid over verteld.

Hieronder vertel ik en laat ik zien wat ik uit het boek gemaakt heb.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201117-0026Tiffin
Een verslavend lekker gerecht dat je zonder oven kunt maken. Het schijnt het lievelingsgerecht voor bij de afternoon tea te zijn van de Engelse prinsen William en Harry.
Tiffin is / zijn blokjes van een mengsel van onder andere chocolade, noten sultana’s en stukjes digestive- koekjes.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201116-0070-TiffinDe sultana’s moeten opgewarmd en geweekt worden en dit kan zowel in sinaasappelsap als in rum whisky of cognac. Ik heb gekozen voor de sinaasappelsap en vond dit erg lekker, het geeft een frisse touch aan deze zoete lekkernij.

Bij de tips staat o.a. dat een Tiffin minstens een week houdbaar is in de koelkast. Dat bedoel ik dus met handige tips.

Texaans Tarwe- Mais brood
ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201212-0002Dit brood wordt onder ander gemaakt met patentbloem, volkoren Tarwemeel en fijn mais meel. Het duurt wel even voor je dit brood kunt eten omdat je aan het rijzen en het bakken van het brood al twee uur kwijt bent. En na het bakken moet het nog 30 minuten afkoelen (op een rooster) voordat je het kunt aansnijden.
Maar dat is geen punt want tijdens het rijzen en bakken kun je gewoon wat anders doen, mits je natuurlijk de tijd goed in de gaten houdt. Toch valt dit brood onder de “snelle“ broden omdat het deeg niet gekneed hoeft te worden.

Deze eerste poging ging niet helemaal goed. De bovenkant van het brood was iets te hard geworden. Waarschijnlijk had het toch iets korter in de oven kunnen staan, ik had de baktijd ruim genomen. Na het afkoelen de te harde korst er af gesneden en het brood was verder prima gelukt. Het is stevig brood dat goed voedt en echt een beetje een mais smaak heeft.
Met pindakaas (een tip uit het boek) is het brood helemaal erg lekker.

Het was nog een uitdaging om het brood uit het blik te krijgen. Er was wat brood over de randen van het broodblik gelopen en (ondanks het invetten van het blik) leek het brood muurvast in het blik te zitten. Na het weghalen van het brood dat langs de randen zat en het lossteken (met plastic spatel) van het brood lukte het na een aantal pogingen om het brood uit het blik te krijgen.
Ik ga het een volgende keer weer maken en als het dan weer lastig gaat probeer ik een ander blik.

Vers gebakken brood blijft minder lang goed dan brood dat je in de winkel koopt. Daarom was ik blij met de tip hoe je het brood langer kunt bewaren.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201210-0002Zen appelcake
Dit is een cake in meerdere lagen met een flink aantal ingrediënten zoals, appels, melk, zure room, suiker….In het recept staat dat je twee grote appels nodig hebt,maar wat noemt iemand nu groot of klein? Ik vind het dan ook erg handig dat er bij staat dat dit ongeveer 360 a 400 gram is, zonder het klokhuis.
Ook is er twee keer in het recept 1,5 ei nodig. Iets wat ook best lastig kan zijn maar er wordt een makkelijke manier gegeven om dit te doen. Het is echt een fijn boek om uit te bakken.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201210-0037-zenDe appelcake lukt prima en kwam keurig uit het vierkante bakblik. Zowel warm als koud smaakt het lekker. Niet zo verslavend als de Tiffin maar absoluut de moeite.

Breek- bananencake
ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201212-0004

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201212-0009-banaan

Bananenbrood/ cake brood bak ik regelmatig en eet ik graag. 

Normaal bak ik deze zonder suiker dus ik was heel benieuwd wat ik van dit recept met suiker zou vinden. Ik vind het behoorlijk zoet maar erg lekker, de structuur van de cake is zacht en heeft een echte cake smaak, tegelijkertijd proef je ook heel goed de banaan. Een dun plakje per keer per keer vind ik een heerlijke aanvulling op mijn doorgaans suikervrije bananenbrood / cake. Aangezien deze cake bij man en zoon niet zo aansloeg heb ik de cake in losse plakjes ingevroren.

Het is met dit recept wel wat goochelen met hoeveelheden van bijvoorbeeld 3/8e theelepel. Maatschepjes kun je hierbij eigenlijk niet missen. Ik heb ze van eetlepel tot halve tweelepel, maar als ik een nog kleine maat kan vinden koop ik die ook.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201130-0007Iers sodabrood
Dit is een makkelijk en snel brood omdat het brood niet hoeft te rijzen. Het brood wordt niet in een bakblik gebakken maar je maakt met je handen een ronde vorm van het brood. (er staat ook in het boek hoe je het moet doen wanneer je toch liever een blik gebruikt).

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201130-0052-Soda

Er zitten niet veel ingrediënten in en in een handomdraai heb je het deeg klaar en hoeft het alleen nog maar 45 minuten in de oven. Het resultaat is een klein tarwebrood met een knapperige korst en een zachte binnenkant. Het smaakt heerlijk en voedt goed. Echt een brood om vaker te maken of om meer broden tegelijk te maken en een deel in te vriezen.

Na het uitproberen van de recepten ben ik nog enthousiaster over het boek dan ik al was. Alles bij elkaar moet je voor de recepten flink wat ingrediënten in huis hebben. Aangezien ik wekelijks bak had ik al veel in huis dus dat scheelt. Ik ben nog lang niet uitgekeken op het boek en weet al wat de volgende baksels zijn die ik ga proberen zijn namelijk een brioche, choc-rock- cakekoekjes, breek- bruinbrood een amandelbrood.

Hier kun je mijn eerste bespreking van het boek vinden

Achterflap

Geniet jij ook zo van die fantastische zuurdesembroden die je wel eens in een restaurant gereserveerd krijgt? Hou je van de heerlijke geur van vers gebakken brood? Vanaf nu bak je je broden zelf, in je eigen keuken.
Met het enthousiasme en de prettige aanwijzingen van Jayne Jubb, gespecialiseerd in het bakken van (zuurdesem) brood, bak je nu zelf de meest gevarieerde broden. Van simpel boerinnenbrood tot exotische gistbroden, zuurdesembrood, glutenvrije broden, Iers sodabrood met cranberry’s en granola, uien-laurierbrood, het allerbeste briochebrood, boekweidbrood, kruiden-yoghurtbrood en nog veel meer soorten broden en patisserie. Bak! Is een buitengewoon inspirerend Bakboek voor iedereen.

Boekgegevens

Titel :Bak!
Auteur :Jayne Jubb
Uitgever :Karakter Uitgevers Bv
Verschenen :september 2020
ISBN :9789045220819
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.