Bespreking: Escaperoom spel – De verlaten bibliotheekGelezen

8719689883126

Voor wie graag samen met vrienden en / of familie naar een escaperoom gaat is er op het moment op dat gebied weinig te beleven. Maar er zijn alternatieven, zoals een online escaperoom die mijn man en kinderen gezamenlijk, (maar wel ieder in zijn / haar eigen huis of kamer) met veel plezier gespeeld hebben.
En er zijn een aantal escaperoom spellen te vinden die je thuis kunt spelen. Hiervan mocht ik De verlaten bibliotheek uitproberen. En om maar gelijk met de conclusie in huis te vallen: het is absoluut een aanrader.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201219-0008Het uitgangspunt van De verlaten bibliotheek is dat jij en je medespelers vast zitten in een bibliotheek. In deze ruimte zie je allerlei sloten met cijfercombinaties. Door het oplossen van allerlei puzzels kom je achter de codes voor de sloten. Je kunt de bibliotheek pas verlaten wanneer je alle 18 puzzels opgelost hebt en de allerlaatste deur geopend hebt. Hiervoor heb je de kaarten van de opgeloste puzzels nodig om nog één laatste code te kraken.

Het spel kan alleen gespeeld worden, wat natuurlijk goed mogelijk is wanneer je dol bent op raadsels en puzzels. Maar het is wat mij betreft vooral leuk om met meer mensen te spelen. Je speelt niet tegen elkaar maar gaat samen aan de slag om alle codes van de sloten te ontrafelen.
Ik heb het spel samen met mijn man gespeeld en dat was ontzettend gezellig om te doen. Tijdens het oplossen vul je elkaar aan, ben je soms samen even verbijsterd over de nieuwe opdracht, blijkt ieder zo zijn / haar eigen talenten te hebben. Heel leuk om te doen en met name elkaar aanvullen en iets bedenken doordat de ander iets opmerkte geeft een gezellige sfeer.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201219-0009Bij het spel zit een duidelijke uitleg. Wanneer je die gewoon volgt wijst het spel zich vanzelf. In het kort gezegd leg je 18 puzzelkaarten op tafel en een stapel met 18 opdrachtkaarten.
Er mogen steeds 4 opdrachtkaarten tegelijkertijd open op tafel gelegd worden, en dan kan het puzzelen beginnen.
De eerste uitdaging zit er in om de juiste opdrachtkaart bij de juiste puzzelkaart te vinden. Er staan aanwijzingen op de achterkant van de kaarten maar die zijn niet altijd even gemakkelijk.
Wanneer je de twee kaarten samen hebt kun je beginnen met het kraken van de code. En daar zijn we een flinke tijd mee bezig geweest. Het zijn allerlei verschillende soorten puzzels variërend in moeilijkheidsgraad. Soms is het antwoord achteraf zo duidelijk dat je verbaast bent dat je het niet direct zag. Andere keren moet je flink puzzelen of je manier van denken aan passen omdat de kaarten je op een verkeerd spoor zetten. Van alle opdrachten was er 1 die we niet opgelost kregen.
Wanneer je denkt de code te weten kun je de achterkanten van de twee kaarten tegen elkaar aanleggen waarna de code te lezen is. De codes zijn van verschillende grootte maar je kunt wel altijd zien uit hoeveel cijfers de code bestaat.

Mocht je er niet uitkomen dan zijn er hints, voor de moeilijke opdrachten zijn er meer hints dan voor de makkelijkere. We hebben daar een paar keer gebruikt van gemaakt.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20201219-0010Iedere keer wanneer je een code geraden hebt, leg je één van de kaarten weg voor de eindpuzzel. Daarna kun je een nieuwe opdrachtkaart op tafel zodat er altijd vier liggen. Dat is handig want zo kun je kiezen welke opdracht je wil doen en een opdracht even weg leggen wanneer het niet lukt.

Wat je moet doen als je bijvoorbeeld de code niet goed hebt, of wanneer je door fouten geen opdracht kaarten meer hebt of….. staat allemaal duidelijk beschreven.

Wanneer je het spel wat uitdagender wil maken kun je ook met tijd werken. Het is dan de bedoeling dat je het spel in 75 minuten of minder uit hebt gespeeld. In de spelregels staat vermeld wanneer je tijd bij je uiteindelijke speltijd op moet tellen. Zo krijg je bijvoorbeeld 5 minuten straftijd wanneer je de verkeerde opdrachtkaart en puzzelkaart bij elkaar gebruikt heb of wanneer je een hint gebruikt.
Wij hebben niet op de tijd gelet en zo weinig mogelijk hints gebruikt omdat we het veel te leuk vonden om te proberen de puzzels op te lossen. We zijn dan ook ruim twee uur aan het puzzelen geweest

En zo speel je thuis toch samen een escaperoom al kun je dat nu buitenhuis even niet meer doen. Het spel is dan ook voor eenmalig gebruik (door dezelfde personen) maar dat vind ik geen probleem. Wanneer je entreekaarten koopt voor een ‘echte’ escaperoom is dat ook maar voor een keer. En het spel kun je weer aan anderen doorgeven om te spelen.

Achterflap

De raadsels van een escaperoom spel gewoon thuis!
Jullie wilden de bijzondere boeken van deze bibliotheek eens goed bekijken. Maar plotseling zitten jullie vast: de deur slaat dicht en er is geen beweging in te krijgen.

Op slot!

Om de deur open te kunnen krijgen, zal je in de bibliotheek samen op zoek moeten gaan naar de puzzels en de antwoorden. Steek de koppen bij elkaar, overleg, vul elkaar aan. Samen vinden jullie een weg uit deze verlaten bibliotheek.

Boekgegevens

8719689883126

Titel :Het grote boek over de stad
Auteur :Didier Balicevic / Anne-Sophie Bauman
Uitgever :Uitgeverij Davidsfonds
Verschenen :Februari 2018
ISBN :9789059089181

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.