9789492293015

Gelezen: De wijsheid achter gevoel en emotie – Wendy van MieghemGelezen

Wendy van Mieghem is psycholoog en socioloog. Ze werkt als supervisor schrijver en trainer vanuit haar bedrijf Bewust Leven Opleiding & Training.
Met haar boek DE WIJSHEID ACHTER EMOTIE EN GEVOEL – Je dagelijkse leven als spiegel geeft ze een interessant en toegankelijk kijkje in hoe mensen zich bewust kunnen worden van wie ze zijn en wat ze nodig hebben.

Wanneer je het boek oppakt geeft het snel een goed beeld van wat het boek te bieden heeft. De tekst op de achterflap (zie onderaan) past perfect bij wat er inhoudelijk beschreven wordt in het boek. Bij het openslaan valt de overzichtelijke en ruime layout op, net als de leuke tekeningen die op de pagina’s te zien zijn.
De eerste indruk nodigt dan ook zeker uit om verder te lezen.

De wijsheid achter emoties gevoel begint met een persoonlijk voorwoord van de auteur. Hierin vertelt ze wat je als lezer van het boek kan verwachten en dat bij het boek een gratis online minicursus hoort. Ook valt te lezen dat sommige voorbeelden autobiografisch zijn en dat die te herkennen zijn aan de ik vorm waarin ze zijn geschreven. Het sluit af met een nawoord en dankwoord en een handige trefwoorden lijst.

Het boek heeft 26 hoofdstukken waarin vele onderwerpen besproken worden zoals o.a. Je dagelijkse leven als spiegel / Emotie en gevoel / Angst / Wegen naar geluk / Gedachten / Inspiratie / Kwetsbaarheid / Vertrouw jezelf.
De hoofdstukken zijn opgedeeld in een aantal korte paragrafen met titel en geven informatie, theorie voorbeelden en tips.
Er wordt steeds afgesloten met een aantal reflectie vragen over het onderwerp. Deze vragen passen erg goed bij het onderwerp dat besproken wordt en zijn met zorg gekozen. Er zijn wat eenvoudigere vragen die je zonder al te veel problemen kunt beantwoorden, maar ook vragen die je laten nadenken of weten te confronteren. Wel had ik bij het lezen van de vragen soms het idee dat het ook veel kan oproepen en dat het dan niet prettig is wanneer je dit boek alleen leest.

De hoofdstukken zijn los leesbaar en behandelen steeds één onderwerp. Het aanbod is groot en gevarieerd zodat er voor iedereen wel iets bij staat dat boeit of interesseert. Het is een boek waarbij je zowel uit interesse kunt lezen of omdat je specifiek iets meer wilt weten over een onderwerp. En door het hele boek te lezen kun je een ander inzicht krijgen in je gevoelens en emoties. Hiervoor moet je wel de tijd en rust nemen, want de onderwerpen die besproken worden komen vaak erg dichtbij zodat hetgeen je leest en ervaart wel even moet laten bezinken. Voor hen die last hebben van hun concentratie en/of niet lekker in hun vel zitten kan dit best heftig zijn. Het boek samen met iemand lezen en er samen over praten geeft daarentegen weer veel mogelijkheden om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Zeker door de vriendelijke en toegankelijke manier waarop het boek geschreven is. De toon van het boek is erg fijn, het is duidelijk en informatief zonder belerend te zijn.

Wat mij betreft hadden het minder onderwerpen mogen zijn die wat uitgebreider besproken mogen worden. Per hoofdstuk geeft het boek al gespreksstof voor uren en kan het leiden tot vele overpeinzingen. Ik had dan ook graag dieper op de onderwerpen ingegaan.
Voor mensen die meer willen met het boek biedt Wendy van Mieghem ter aanvulling een training aan (in 5 avonden of in twee dagen) voor verdieping, individuele afstemming en uitwisseling.

Al met al is het een duidelijk, interessant en vlot leesbaar boek voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontdekken van de achtergronden van zijn / haar emoties en gevoelens.

Achterflap

Hoe word je je bewuster van wie je bent en wat je nodig hebt? Je dagelijkse leven zit vol informatie en spiegels om daarachter te komen. Het leren toelaten en begrijpen van je emoties en gevoelens leidt tot innerlijke groei en positieve levensvervulling. Toch ben je geneigd ervoor weg te lopen of je er tegen te verzetten.

Dit boek neemt je mee naar de wijsheid die achter al je emoties en gevoelens te ontdekken is. Niet alleen door heldere theoretische uitleg, maar vooral ook door praktische voorbeelden, ervaringsverhalen en tips.

De auteur deelt zowel haar professionele deskundigheid als haar eigen levensverhaal met de lezer. Haar geloof in de kracht van openheid, verbinding en vertrouwen is daardoor voelbaar en overtuigend. De reflectievragen die ze de lezer na elk hoofdstuk meegeeft, helpen de zoektocht naar de wijsheid achter emotie en gevoel succesvol te voltooien.

Boekgegevens

9789492293015

Titel :De wijsheid achter emotie en gevoel – Je dagelijkse leven als spiegel
Auteur :Wendy van Mieghem
Uitgever :
Verschenen :September 2016
ISBN :9789492293015

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492293015′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

3 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  Hallo Connie, bedankt voor het delen van je interview…….
  Als ik het allemaal zo lees, dan komt op mij over dat dit boek voor b.v. 30ers en 40ers heel fijn is om hulp en inspiratie uit op te doen.
  Als je wat ouder bent, heb je al wat meegemaakt en je weg in omgaan met emoties en gevoelen wel gevonden, maar ik spreek nu natuurlijk alleen voor mezelf.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Wanneer je meer wilt lezen over het boek, lees dan mijn interview met Wendy of mijn bespreking van het boek . […]

 2. […] Voor wie nieuwsgierig geworden is naar mijn bespreking van het boek. Deze staat op de volgende link: Gelezen: De wijsheid achter gevoel en emotie – Wendy van Mieghem. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.